Ονομάστηκε «τιχοβακτίνη» και εντοπίστηκε στο χώμα. Παρά την …ταπεινή της καταγωγή αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό «όπλο» κατά σοβαρών λοιμώξεων.
Το νέο αντιβιοτικό, όπως έδειξαν τα πρώτα πειράματα σε ποντίκια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως η γνωστή βανκομυκίνη, που είναι αντιβιοτικό τελευταίας γενιάς. Μην την περιμένετε όμως σύντομα στα ράφια των φαρμακείων. Οι κλινικές μελέτες δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το 2020 και μάλιστα η πρώτη μορφή στην οποία θα κυκλοφορήσει θα είναι πιθανότατα ενέσιμη για νοσοκομειακή χρήση.
Την είδηση μετέδωσε πρώτο η έγκυρη ιατρική επιθεώρηση Nature και πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων από πανεπιστήμια και φαρμακευτικές εταιρείες στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βρετανία, με επικεφαλής τον Κιμ Λιούις, καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του αμερικανικού Πανεπιστημίου Northeastern της Βοστώνης και συνιδρυτή της εταιρείας φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας NovoBiotic Pharmaceuticals. Μεταξύ των ερευνητών φιγουράρει κι ένα ελληνικό όνομα, αυτό του δρ Λίνου Λαζαρίδη που εργάζεται στην φαρμακευτική εταιρεία Selcia.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: