Νέα Αριστερά: Συνδιάσκεψη του Δικτύου Υγειονομικών – Σε ποια συμπεράσματα κατέληξε
Η Νέα Αριστερά ανακοίνωσε ότι την την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε υβριδικά η συνδιάσκεψη του Δικτύου Υγειονομικών, με μεγάλη συμμετοχή υγειονομικών που προέχονται από όλα τα επαγγέλματα και απασχολούνται στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, υγειονομικών από όλες της περιοχές της χώρας.
Τα συμπεράσματα της συνδιάσκεψης καταγγέλουν σφοδρά τις πρακτικές της κυβέρνησης, την έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία και τα νέα μέτρα για τα απογευματινά χειρουργεία και την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα γενόσημα φάρμακα.
Νέα Αριστερά: Τα συμπεράσματα της Συνδιάσκεψης
- Δραματική επιδείνωση της κατάστασης στις δημόσιες δομές υγείας και συνεχής επιβάρυνση των πολιτών για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη
- Δεν υπάρχει σχέδιο κάλυψης από την κυβέρνηση των τεράστιων κενών σε ανθρώπινο δυναμικό, ειδικότερα μετά την περίοδο της πανδημίας και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
- Δεν προωθούνται ελκυστικά κίνητρα (μισθολογικά, εργασιακά, εκπαιδευτικά, επιστημονικής εξέλιξης κλπ) ικανά να ανακόψουν το κύμα παραιτήσεων των γιατρών και το brain drain των υγειονομικών. Και, κυρίως, δεν υπάρχει μια εθνική στρατηγική σύγκλισης με τα ευρωπαϊκά standards στην οργάνωση, λειτουργία και χρηματοδότηση του συστήματος υγείας.
- Στην Ελλάδα, στη χώρα με τη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη υγείας στην Ευρώπη (40% της συνολικής δαπάνης), η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης προωθούν την ακόμα μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών: ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, ιδιωτικό ιατρείο για τους γιατρούς ΕΣΥ και δυνατότητα απασχόλησης τους σε ιδιωτικές κλινικές, αυξημένη συμμετοχή στα φάρμακα, νέο «χαράτσι» για τη συνταγογράφιση εξετάσεων κλπ.
«Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να αναζητούν συνεχώς οι πολίτες υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, να αυξάνεται η συμμετοχή τους στο κόστος περίθαλψης και άρα η ιδιωτική δαπάνη υγείας, να διευρύνονται οι ακάλυπτες ανάγκες υγείας των ανθρώπων και να ενισχύεται η υγειονομική ανασφάλεια στην κοινωνία», αναφέρει η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς. «Η πρόσβαση στην αναγκαία υγειονομική φροντίδα έχει γίνει πλέον μείζον πρόβλημα της καθημερινότητας των οικονομικά αδύναμων και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού».
Νέα Αριστερά: Προτεραιότητα να σωθεί η Δημόσια Υγεία
Για τη Νέα Αριστερά, όπως υποστηρίζει η ίδια στην ανακοίνωσή της, αυτό που επείγει είναι η μάχη για τη σωτηρία της δημόσιας περίθαλψης, η «επούλωση των πληγών» του ΕΣΥ και η εγγυημένη πρόσβαση όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις στην αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Αυτό συνεπάγεται γρήγορη αντιστροφή του κλίματος παραίτησης και φυγής γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας από το ΕΣΥ και διασφάλιση με κάθε τρόπο της εύρυθμης λειτουργίας των δημόσιων δομών (πρωτοβάθμιων και νοσοκομειακών)».
«Επείγει η αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και η ακύρωση των νόμων για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος. Και, φυσικά, απαιτείται γενναία επένδυση στις δημόσιες δομές υγείας και ολοκληρωμένη στρατηγική για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τους», προσθέτει.
Εκτός όμως από την ενίσχυση των υφιστάμενων δημόσιων δομών υγείας, απαιτείται επίσης και ένα νέο σχέδιο ολοκληρωμένης υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας στην κοινότητα. Μια αλλαγή του «κέντρου βάρους» της φροντίδας από το νοσοκομείο στην ΠΦΥ, από τη θεραπεία στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας. Με υπηρεσίες κατ’ οίκον παρακολούθησης ευπαθών ομάδων, κινητές μονάδες ΠΦΥ και Ψυχικής Υγείας, διεπιστημονικές ομάδες υγείας και δράσεις Δημόσιας Υγείας, με παρέμβαση στους κοινωνικούς προσδιοριστές της αρρώστιας, όπως είναι η ανεργία, η φτώχεια , οι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, η κακή διατροφή, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, το έλλειμα υποστηρικτικών κοινωνικών δικτύων. «Αυτή είναι η σύγχρονη πρόκληση για τα συστήματα υγείας και κοινωνικής προστασίας».
Η Νέα Αριστερά αναφέρει ότι απαιτείται στρατηγική σύγκλισης με το μέσο όρο των δημόσιων δαπανών υγείας της ΕΕ (7,5% του ΑΕΠ) και γενναία ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ για να περιοριστεί η ιδιωτική δαπάνη υγείας και η δυσβάστακτη επιβάρυνση των πολιτών.
Τι διεκδικεί η Νέα Αριστερά
- «Ισχυρό και ποιοτικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και των ασθενών.
- Δραστική αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης στο ΕΣΥ και της λειτουργικής κατάρρευσης των δημόσιων δομών υγείας.
- Αυτόματη προκήρυξη και κάλυψη με μόνιμο προσωπικό όλων των κενών θέσεων λόγω συνταξιοδοτήσεων-αποχωρήσεων.
- Εξασφάλιση της μόνιμης παραμονής των συμβασιούχων στο σύστημα υγείας .
- Άμεση δρομολόγηση 15.000 μόνιμων προσλήψεων, κατά προτεραιότητα σε τομείς που υστερεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας (ΠΦΥ, κατ’ οίκον φροντίδα, ΕΚΑΒ, ΤΕΠ, εργαστήρια, ψυχική υγεία, ογκολογική φροντίδα, οδοντιατρική περίθαλψη, φυσικοθεραπεία-αποκατάσταση, γυναικολογική και μαιευτική φροντίδα, γηριατρική, ανακουφιστική φροντίδα, ιατρική της εργασίας, υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας κλπ ) . Συνεχής επανεκτίμηση των αναγκών για μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ, με τελικό στόχο την κάλυψη όλων των κενών θέσεων σε νέους επικαιροποιημένους Οργανισμούς των ΥΠΕ-νοσοκομείων-δομών ΠΦΥ- υπηρεσιών ψυχικής υγείας .
- Διπλασιασμός των καθαρών αποδοχών των γιατρών και σημαντική αύξηση των μισθών και της υπερωριακής αμοιβής του λοιπού προσωπικού του ΕΣΥ, ένταξη στα ΒΑΕ και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης στο σύστημα υγείας. Οι γιατροί του ΕΣΥ ζητούν εργασιακή και μισθολογική αξιοπρέπεια και όχι χρήματα από τους ασθενείς. Ζητούν ποιότητα ζωής και μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας που θα αποτρέπει φαινόμενα εξουθένωσης και ιατρικά σφάλματα που προκύπτουν εξαιτίας της. Σθεναρό μέτωπο απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και εκμετάλλευσης του αρρώστου.
- Υιοθέτηση νέου πλαισίου κινήτρων για την προσέλκυση γιατρών σε άγονες, δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές, καθώς και εφαρμογή του θεσμού του «υγειονομικού ισοδύναμου» για τον περιορισμό των ανισοτήτων στη φροντίδα των κατοίκων αυτών των περιοχών. Αντίστοιχα κίνητρα για τις ειδικότητες σε έλλειψη και για τα «άγονα» τμήματα-κλινικές σε όλη τη χώρα .
- Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, με προτεραιότητα στην ενίσχυση των δημόσιων δομών ( ΚΥ-ΤΟΜΥ), στη στελέχωση των ΚΥ με το αναγκαίο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και στην αναβάθμιση της ειδικότητας της γενικής – οικογενειακής ιατρικής και της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας στην ΠΦΥ.
- Δραστική μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας, με στοχευμένη μείωση της συμμετοχής των πολιτών στο κόστος φαρμάκων και αυξημένη κάλυψη αναγκών που επιβαρύνουν τους πολίτες (στοματική υγεία, διαγνωστικές εξετάσεις , αποκλειστικές νοσοκόμες, νοσηλεία σε κέντρα αποκατάστασης, ειδική αγωγή, ψυχοθεραπεία, φροντίδα ασθενών με άνοια, σεξουαλική-αναπαραγωγική υγεία, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κλπ) , είτε μέσα από τις δημόσιες δομές είτε με επιπλέον παροχές από τον ΕΟΠΥΥ.
- Νέα σχέση Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα στην κατεύθυνση της επικουρικής – συμπληρωματικής λειτουργίας με το ΕΣΥ, με κανόνες, έλεγχο ποιότητας, τήρηση του εργατικού δικαίου και των συμβάσεων εργασίας, βιώσιμο πλαίσιο συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες παρόχους και εργαστήρια και με αποτροπή της ολιγοπωλιακής αναδιάρθρωσης της αγοράς υγείας. Συλλογική Σύμβαση ανάμεσα στον ΠΙΣ και τον ΕΟΠΥΥ που θα προβλέπει αξιοπρεπείς αμοιβές στις συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών, καθώς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας.
- Νέα δημόσια φαρμακευτική πολιτική, με αναβαθμισμένο ρόλο των ΕΟΦ-ΙΦΕΤ, αποτελεσματικό έλεγχο της αγοράς και των κερδοσκοπικών πρακτικών των εταιρειών , δραστική αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φάρμακα πρώτης ανάγκης , μείωση της συμμετοχής των ασθενών στο κόστος, αξιοποίηση του ιδιωτικού φαρμακείου στο δίκτυο υπηρεσιών ΠΦΥ, πρόληψης και αγωγής υγείας.
- Εφαρμογή του τιμολογίου οδοντιατρικών πράξεων που έχει εγκριθεί από το ΚΕΣΥ, με σταδιακή κάλυψη των οδοντιατρικών αναγκών σε παιδιά και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Κάλυψη των κενών θέσεων οδοντιάτρων σε ΚΥ και Νοσοκομεία. Ενίσχυση των ιδιωτικών οδοντιατρείων μέσω ΕΣΠΑ.
- Εθνικό Σχέδιο Υποδομών Υγείας, με ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο από συνέργεια πόρων ΠΔΕ-ΕΣΠΑ-RRF-Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού των δημόσιων δομών χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιωτικοποιήσεις .
- Αναβάθμιση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και υιοθέτηση της στρατηγικής «η Δημόσια Υγεία σε όλες τις πολιτικές», με διατομεακή και διεπιστημονική διαχείριση των σύγχρονων υγειονομικών κινδύνων (επιδημίες, φυσικές καταστροφές, ασφάλεια τροφίμων, εργατικά ατυχήματα, εργασιακό stress κλπ) .
- Αξιοκρατική , δημοκρατική και συμμετοχική διοίκηση του συστήματος Υγείας, με εκπροσώπηση των Συλλόγων των ασθενών στα ΔΣ των νοσοκομείων, με δημόσια λογοδοσία και θεσμούς κοινωνικής διαβούλευσης και σχεδιασμού των υπηρεσιών υγείας σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια», καταλήγει η Νέα Αριστερά στην ανακοίνωσή της.
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI