Την ανώτατη διάκριση του Παγκόσμιου Ιδρύματος Πολλαπλού Μυελώματος (IMF) έλαβε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος.
Πρόκειται για το διεθνές βραβείο Robert A. Kyle Lifetime Achievement Award, το οποίο έλαβε την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019.
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ έλαβε το βραβείο στη διάρκεια της Ετήσιας Συνάντησης των μελών της Παγκόσμιας Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος.
Η συνάντηση αυτή παραδοσιακά γίνεται δύο ημέρες πριν από την έναρξη του Ετήσιου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ, στην Ολλανδία.
Το βραβείο Robert A. Kyle Lifetime Achievement Award απονέμεται κάθε χρόνο από το 2003 σε εξαιρετικούς ερευνητές/ιατρούς, σε αναγνώριση των επιτευγμάτων τους στον τομέα του πολλαπλού μυελώματος.
Την ονομασία του έλαβε από τον πρώτο βραβευθέντα, τον Αμερικανό καθηγητή Robert A. Kyle, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους στη θεραπεία της νόσου.
Οι προηγούμενοι νικητές
Οι προηγούμενοι νικητές του βραβείου ήσαν οι εξής:
- 2003 – Robert Kyle (Mayo Clinic, Rochester, MN, USA)
- 2004 – Bart Barlogie (Myeloma Institute University of Arkansas, Little Rock, AR, USA)
- 2005 – Kenneth C. Anderson (Dana-Farber Cancer Institute, Harvard Medical School, Boston, MA, USA)
- 2006 – Brian GM Durie (Samuel Oschin Cancer Center, Los Angeles, CA, USA)
- 2007 – Heinz Ludwig (Wilhelminen Cancer Research Institute, Vienna, Austria)
- 2008 – Mario Boccadoro (University of Torino, Turin, Italy)
- 2009 – Jean-Luc Harousseau (CHU Hotel-Dieu, Nantes, France)
- 2010 – Joan Blade (Hospital Clinic, Barcelona, Spain)
- 2011 – Douglas E. Joshua (Royal Prince Alfred Hospital, Sydney, Australia)
- 2012 – Jesus San Miguel (University of Salamanca, Salamanca, Spain)
- 2013 – Gösta Gahrton (Karolinska Institute, Stockholm, Sweden)
- 2014 – Antonio Palumbo (University of Torino, Turin, Italy)
- 2015 – Pieter Sonneveld (Erasmus University, Rotterdam, the Netherlands)
- 2016 – Vincent S. Rajkumar (Mayo Clinic, Rochester, Minnesota, USA)
- 2017 – Paul Richardson (Dana-Farber Cancer Institute, Harvard Medical School, Boston, MA, USA)
- 2018 – Philippe Moreau (CHU Hotel-Dieu, Nantes, France)
Τι είναι το πολλαπλούν μυέλωμα
Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι μια σοβαρή νεοπλασματική νόσος του αίματος, που προσβάλλει τα πλασματοκύτταρά του.
Είναι μία σχετικά συχνή ασθένεια, καθώς αντιπροσωπεύει το 0,8% όλων των περιστατικών καρκίνου και το 10% των αιματολογικών κακοηθειών.
Παγκοσμίως προσβάλλει 1-5 ανθρώπους ανά 100.000 πληθυσμού σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει ότι στην Ευρώπη διαγιγνώσκονται ετησίως σχεδόν 39.000 περιστατικά, ενώ στην Ελλάδα περίπου 500. Συνολικά στη χώρα μας υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή νοσούν 3.000 άτομα.
Την τελευταία 10ετία έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπισή του και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ έχει συμβάλλει σημαντικά σε αυτήν. Στην πραγματικότητα, την τελευταία δεκαετία έχουν εγκριθεί οκτώ νέα φάρμακα, τα πέντε εκ των οποίων την τελευταία διετία.
Αυτή η επανάσταση στην αντιμετώπιση της νόσου έχει οδηγήσει σε μακρές επιβιώσεις των πασχόντων. Και σε πολλούς, η νόσος έχει πια μετατραπεί σε χρόνια πάθηση.
Πλούσιο ερευνητικό έργο
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος με τις έρευνές του έχει συμβάλλει καθοριστικά στην διάγνωση και θεραπεία για το πολλαπλούν μυέλωμα.
Το πλούσιο ερευνητικό έργο του αρχίζει την εποχή που ήταν νέος ιατρός στο Χιούστον του Τέξας, όταν μελέτησε το ρόλο της LDH ως δείκτη επιβίωσης για τους ασθενείς.
Η LDH (ή γαλακτική αφυδρογονάση) είναι ένα ένζυμο, το οποίο σήμερα χρησιμεύει για την σταδιοποίηση του πολλαπλού μυελώματος.
Ο κ. Δημόπουλος συνέβαλλε επίσης στην ανάδειξη της μαγνητικής τομογραφίας ως όπλου για τη διάγνωση της έκτασης του νοσήματος.
Μετά την επιστροφή του στην χώρα μας, εξ άλλου, πρωτοστάτησε στις κλινικές μελέτες που οδήγησαν σε έγκριση των περισσοτέρων νέων φαρμάκων για τη θεραπεία του μυελώματος. Τα φάρμακα αυτά είναι τα λεναλιδομίδη, πομαλιδομίδη, ελοτουζουμάβη, καρφιλζομίδη και δαρατουμουμάβη.