Iatropedia

Νέα εφαρμογή smartphone αποτρέπει το επικίνδυνο «πάγωμα» του βαδίσματος σε πάσχοντες από Πάρκινσον

Το ξαφνικό «πάγωμα» των ασθενών με Πάρκινσον ενώ βαδίζουν δεν περιορίζει μόνο την κινητικότητα και την ανεξαρτησία τους αλλά ενέχει και κινδύνους τραυματισμού καθώς το σώμα τους γέρνει ακουσίως μπροστά, με αποτέλεσμα να χάνεται η ούτως ή άλλως εύθραυστη ισορροπία τους. Μια νέα εφαρμογή smartphone app έρχεται τώρα να βοηθήσει παίζοντας τον ρόλο «εικονικού φυσιοθεραπευτή».

Πολλοί ασθενείς στο τελευταίο στάδιο της νόσου του Πάρκινσον κινδυνεύουν από ενίοτε σοβαρότατες πτώσεις εξαιτίας του λεγόμενου «παγώματος» κατά το βάδισμα –σύντομα επεισόδια ακινησίας ή, πιο σωστά, αδυναμίας να κινηθούν μπροστά ή καθώς στρίβουν βαδίζοντας, είτε πλησιάζοντας περιορισμένους χώρους ή πολύ κόσμο. Αυτό, εκτός από επικίνδυνο υπονομεύει και την αυτοπεποίθησή τους, οδηγώντας σε περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητος ζωής τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος CuPID του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα εφαρμογή (app) για smartphones η οποία συνδυάζει φορητούς αισθητήρες, ηχητική βιοανάδραση και εντολές, παρέχοντας παρότρυνση κίνησης προσαρμοσμένη σε κάθε ασθενή. Η εφαρμογή CuPiD που ολοκλήρωσε ήδη τις πρώτες πιλοτικές δοκιμές και τώρα τελειοποιείται, χρησιμοποιεί μικρούς αισθητήρες τοποθετημένους στα παπούτσια του ασθενούς καταγράφοντας το «πάγωμα» κατά το βάδισμα σε πραγματικό χρόνο ενώ αν παραστεί ανάγκη ένα ηχητικό μήνυμα προειδοποιεί τον πάσχοντα να αλλάξει τον βηματισμό του για να αποφύγει μια εν δυνάμει επικίνδυνη κατάσταση.

Η εφαρμογή λειτουργεί σε δύο διαμορφώσεις: η πρώτη αποσκοπεί στην γενική βελτίωση του βαδίσματος, παροτρύνοντας ως «εικονικός φυσιοθεραπευτής» τον ασθενή να συνεχίσει με φράσεις όπως «συνέχισε έτσι, περπατάς καλά» βοηθώντας τον πάσχοντα συναισθηματικά όσο και πρακτικά. Η δεύτερη βοηθά τον ασθενή να αποφύγει και να απεμπλακεί από το «πάγωμα» αν έχει «κολλήσει». Σύμφωνα με τους σχεδιαστές της, οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι με τον τρόπο αυτόν ενισχύεται η ανεξαρτησία των πασχόντων, είναι μη παρεμβατικός και δυνητικά μπορεί να μειώσει την εξάρτηση από τα φάρμακα και τις επιβλαβείς παρενέργειές τους.