Iatropedia

Νέα επιδημία e.coli από βιολογικά καρότα σαρώνει τις ΗΠΑ

Close up of Textured image of carrots in department store shelves or supermarket

Ένας νεκρός και δεκάδες άρρωστοι από επιδημία που συνδέεται με συσκευασμένα βιολογικά καρότα που διακινήθηκαν από διάφορες εταιρείες

Ένα άτομο έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον 39 άτομα έχουν αρρωστήσει από νέα επιδημία e.coli που συνδέεται αυτήν τη φορά με βιολογικά καρότα, ανακοίνωσαν οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές χθες, Κυριακή 18 Νοεμβρίου, μετά τη μεγάλη επιδημία e.coli που ξέσπασε πριν από ελάχιστο καιρό από μολυσμένα κρεμμύδια.

Οι λοιμώξεις συνδέονται με πολλαπλές μάρκες ανακληθέντων βιολογικών, ολόκληρων καρότων σε σακούλα και baby καρότων από συγκεκριμένο προμηθευτή που εφοδιάζει διάφορες εταιρείες, ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, μέχρι στιγμής έχουν νοσηλευθεί δεκαπέντε άνθρωποι.

Τα καρότα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ράφια των καταστημάτων είναι απίθανο να τα αφορά η ανάκληση, αλλά εκείνα που βρίσκονται στα ψυγεία ή τους καταψύκτες των καταναλωτών μπορεί να τα αφορά, ανέφεραν οι Αρχές.

Τα ανακληθέντα προϊόντα περιλαμβάνουν ολόκληρα βιολογικά καρότα, τα οποία δεν έχουν ημερομηνία λήξης στη σακούλα, αλλά ήταν διαθέσιμα για αγορά σε καταστήματα λιανικής πώλησης από τις 14 Αυγούστου έως τις 23 Οκτωβρίου 2024. Η ανάκληση αφορά επίσης βιολογικά baby καρότα με ημερομηνίες ανάλωσης κατά προτίμηση από τις 11 Σεπτεμβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου 2024.

Λοίμωξη από e.coli

Οι λοιμώξεις από e.coli ξεκινούν συνήθως τέσσερις ημέρες μετά την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια και σοβαρές κράμπες στο στομάχι. Εάν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από δύο ημέρες ή εάν ο ασθενής εμφανίσει πυρετό πάνω από 38,9 ή αφυδάτωση, απαιτείται ιατρική βοήθεια.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί επίσης να αναπτύξουν σοβαρά προβλήματα στα νεφρά και να χρειαστεί να νοσηλευτούν. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς θεραπεία μετά από πέντε έως επτά ημέρες, ανέφερε το CDC.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα συμπτώματα της λοίμωξης από εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο (e.coli) ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο που νοσεί και συνήθως περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες, απότομη έναρξη υδαρούς διάρροιας (συχνά αιμορραγικής) και εμέτους. Κάποιες φορές, η διάρροια είναι μη αιμορραγική ή δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα. Εάν εμφανιστεί πυρετός, συνήθως δεν είναι πολύ υψηλός (μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 38,5°C).

Περίπου 5-10% των ατόμων που διαγιγνώσκονται με λοίμωξη από εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο (κυρίως τα παιδιά κάτω των 5 ετών και οι ηλικιωμένοι) αναπτύσσουν μια επιπλοκή, που είναι γνωστή ως ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο (hemolytic uremic syndrome, HUS). Κάποια από τα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι κάποιος αναπτύσσει το σύνδρομο είναι η μειωμένη ούρηση, η κόπωση και η ωχρή όψη του προσώπου. Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο πρέπει να εισάγονται για νοσηλεία γιατί κινδυνεύουν να αναπτύξουν νεφρική ανεπάρκεια και άλλα σημαντικά προβλήματα. Τα περισσότερα άτομα που εμφανίζουν το σύνδρομο αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, παρ’ όλα αυτά δεν αποκλείεται ο κίνδυνος για κάποιους να υποστούν μόνιμες βλάβες ή και να πεθάνουν.

Τα λαχανικά μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» από το κρέας

Τα λαχανικά φαίνεται πως αποτελούν μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τις επιχειρήσεις εστίασης αλλά και τους καταναλωτές απ’ ό,τι το κρέας, όπως φαίνεται και από την πρόσφατη επιδημία e.coli που ξεκίνησε από ωμά κρεμμύδια σε κάποια McDonald’s στις ΗΠΑ.

Οι ειδικοί λένε ότι η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι το μοσχαρίσιο κρέας μαγειρεύεται, ενώ τα φρέσκα προϊόντα όχι.

Τα λαχανικά συχνά καλλιεργούνται σε εξωτερικούς χώρους, όπου μπορούν να περάσουν στο νερό άρδευσης ή στο νερό από πλημμύρες περιττώματα από άγρια ή οικόσιτα ζώα. Το E.coli είναι ένα φυσιολογικό παθογόνο στα έντερα των ζώων. Τα βοοειδή το έχουν περισσότερο από άλλα, αλλά έχει ανιχνευθεί και σε χήνες, αγριογούρουνα, ελάφια και άλλα, λέει ο Mansour Samadpour, ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων.

Η μόλυνση θα μπορούσε να προέλθει και από τη χρήση μη επεξεργασμένης κοπριάς ή μολυσμένου νερού άρδευσης ή από μόλυνση κατά τον χειρισμό του τροφίμου (κράτημα, κόψιμο κλπ.).

Μόνη «ασπίδα» κατά της μόλυνσης, σύμφωνα με τον Donald Schaffner, ειδικό σε θέματα επιστήμης και ασφάλειας τροφίμων του Πανεπιστημίου Rutgers, είναι το σωστό μαγείρεμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

E.coli, λιστέρια, σαλμονέλα: Γιατί αυξάνονται κρούσματα και ανακλήσεις τροφίμων σε όλο τον κόσμο

E.coli, σαλμονέλα: Γιατί τα λαχανικά αποτελούν πολλές φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από το κρέας

Τα αυγά μειώνουν τη χοληστερόλη και προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου [μελέτη]