Πολλοί άνθρωποι συχνά σκέφτονται ότι η κατανάλωση καφέ είναι μια κακή συνήθεια που πρέπει να περιορίσουν, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Φρανκ Χου, καθηγητής της διατροφής και επιδημιολογίας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστόνη.
Όμως, ο Hu είπε ότι πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την μέτρια κατανάλωση καφέ με μείωση του κινδύνου για ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών, από καρδιακή νόσο και διαβήτη, μέχρι καρκίνο του ήπατος και νευρολογικές ασθένειες, όπως Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας και Αλτσχάιμερ.
Η μελέτη, που έκανε ο ίδιος και η επιστημονική του ομάδα, χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα στρώμα θετικών αποδεικτικών στοιχείων για τον καφέ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι πίνουν καφέ δεν ήταν μόνο λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ορισμένες ασθένειες, αλλά επίσης έτειναν να ζουν και περισσότερο.
Συγκεκριμένα, μετά από στοιχεία 30 ετών, διαπιστώθηκε ότι οι μη καπνιστές που έπιναν 3-5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καφέ.
Όπως αποδείχτηκε, είχαν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, νευρολογικές παθήσεις, ακόμα και αυτοκτονία! Επίσης δεν υπήρξε διαφορά στην κατανάλωση κανονικού καφέ ή καφέ χωρίς καφεΐνη.
Τίποτε από αυτά βέβαια δεν αποδεικνύει ο καφές, από μόνος του, επεκτείνει τη ζωή των ανθρώπων, είτε απευθείας, είτε επειδή προστατεύει από ορισμένες ασθένειες. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να εξηγήσουν αυτήν τη σύνδεση. Αλλά, όπως διευκρίνισε ο Χου, η ομάδα του έλαβε υπόψη και ανέλυσε πολλούς από αυτούς τους παράγοντες, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, αλλά το όφελος του καφέ για την υγεία του ανθρώπου παρέμεινε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ