Νέα ευρήματα για την νεφροπάθεια ίσως οδηγήσουν σε τεστ έγκαιρης διάγνωσης
Η μειωμένη νεφρική λειτουργία συναντάται συχνότερα στους άνδρες απ’ ότι στις γυναίκες και παράλληλα περισσότερο στους μαύρους παρά στους λευκούς, ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάνστεστερ. Όπως υποστηρίζουν, γι’ αυτό ίσως να ευθύνονται οι δομικές διαφορές στα σπειράματα –τα φίλτρα των νεφρών– μεταξύ των συγκεκριμένων ομάδων.
Στο πλαίσιο έρευνας γιατί κάποιες ομάδες είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες των νεφρών από άλλες, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν φασματομετρία μάζας για να συγκρίνουν ιστό από τα σπειρώματα νεφρών ποντικιών με διαφορετικό γενετικό υπόβαθρο και φύλο, εκ των οποίων κάποια ήταν γνωστά ότι αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης νεφρικής ανεπάρκειας. Τα φίλτρα αυτά ελέγχουν ό,τι περνά στα ούρα και ό,τι θρεπτικό κρατά ο οργανισμός, παρέχοντας σε κάθε νεφρό την δυνατότητα να επεξεργάζεται έως και 180 λίτρα υγρών την ημέρα.
Εστιάζοντας με την βοήθεια ηλεκτρονιακού μικροσκοπίου στην δομή γύρω από τα κύτταρα στον ιστό των νεφρών, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικές διαφορές στην σύνθεση και τον τύπο των πρωτεϊνών μεταξύ ποντικιών διαφορετικού γενετικού υποβάθρου. Ενώ τα φυσιολογικά σπειρώματα είχαν ένα πρωτεϊνικό ικρίωμα (βάση) μεταξύ δύο συγκεκριμένων τύπων κυττάρων, σε ποντίκια με προδιάθεση να εκδηλώσουν νεφροπάθεια η αντίστοιχη δομή ήταν παραμορφωμένη από διασπάσεις και εξογκώματα. Το ενδιαφέρον ήταν ότι τα ποντίκια αυτά δεν εμφάνιζαν συμπτώματα νεφροπάθειας και παρά την διαφορετική δομή των σπειραμάτων τους οι νεφροί λειτουργούσαν –ακόμη– κανονικά.
Η Δρ. Ρέϊτσελ Λέννον και η ομάδα της στο Wellcome Trust Centre for Cell-Matrix Research θα διερευνήσουν στην συνέχεια αν η εν λόγω διαφορά αναπτύσσεται με τον χρόνο ή αν οι έχοντες προδιάθεση νεφροπάθειας γεννιούνται με αυτήν. Επίσης, θα εξετάσουν αν υπάρχει κάποιος μηχανισμός που ευθύνεται γι’ αυτό, ο οποίος θα μπορούσε δυνητικώς να απενεργοποιηθεί πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα της νόσου.