Νέα γενιά εντομοκτόνων υπόσχεται αποτελεσματικότερο έλεγχο των κουνουπιών
Το «μυστικό όπλο» των νέων εντομοκτόνων είναι ο βιολογικός πόλεμος που εξαπολύουν στους πληθυσμούς των επιβλαβών εντόμων με στόχο τον μηχανισμό της ντοπαμίνης που παίζει βασικό ρόλο στα κύτταρά τους. Μια καλά στοχευμένη επίθεση εκεί σηματοδοτεί τον επικείμενο θάνατο. Οι ερευνητές βασίστηκαν στο γονιδίωμα των κουνουπιών για να προσδιορίσουν ποια χημικά θα ήταν πιο συγκεκριμένα στην δράση τους, άρα περισσότερο αποτελεσματικά από αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα. Όπως λέει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια εντομολογίας Κάθριν Χιλ «πρόκειται για εξεζητημένα φάρμακα, κάτι σαν εξατομικευμένα φαρμακευτικά σκευάσματα για κουνούπια. Μόνο που στην περίπτωση αυτή το φάρμακο είναι θανατηφόρο…»
Η σύσταση της νέας κλάσης εντομοκτόνων χαρακτηρίζεται από υψηλή δραστικότητα τόσο για το στάδιο της νύμφης όσο και για τα ενήλικα κουνούπια του γένους Aedes aegypti που μεταδίδουν τον δάγκειο και τον κίτρινο πυρετό και την νόσο chikungunya. Στο στόχαστρό τους είναι και τα κουνούπια Culex quinquefasciatus που είναι οι φορείς του ιού του Δυτικού Νείλου και της λεμφικής φιλαρίασης, ασθένειας η οποία οδηγεί στην παραμορφωτική πάθηση που είναι γνωστή ως ελεφαντίαση.
Ο αποτελεσματικός έλεγχος των παρασίτων ήταν ανέκαθεν σημαντικός για την καθυστέρηση της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών που μεταδίδονται με τα συγκεκριμένα έντομα. Όμως η κατάχρηση αντιβιοτικών και εντομοκτόνων οδήγησε στο αντίθετο αποτέλεσμα –την αύξηση στελεχών μολυσματικών νόσων ανθεκτικών στα φάρμακα αλλά και κουνουπιών που δεν πάθαιναν τίποτα από τα συνηθισμένα εντομοκτόνα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως τα μοντέρνα «μοριακά» εντομοκτόνα επειδή χρησιμοποιούν συγκεκριμένα βιοχημικά μονοπάτια δράσης είναι ασφαλή για τον άνθρωπο και δεν βλάπτουν ωφέλιμα έντομα όπως οι μέλισσες.