Νέα Ηλεκτρονική Εφαρμογή “MyPso” για όλους τους ανθρώπους με ψωρίαση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την πρώτη ηλεκτρονική εφαρμογή στην Ελλάδα “MyPso”, σχεδιασμένη για όλους τους ανθρώπους με ψωρίαση παρουσίασε η εταιρεία LEO Pharma Hellas. Πρόκειται για μία εγκεκριμένη από τον ΕΟΦ εφαρμογή, η οποία διαθέτει πληθώρα καινοτόμων χαρακτηριστικών που επιτρέπουν στον χρήστη να παρακολουθεί τα συμπτώματά του και να δημιουργεί ένα ημερολόγιο φωτογραφιών, να εντοπίζει τους παράγοντες έξαρσης, να καταχωρεί την πορεία της θεραπείας, να συγκρίνει ανώνυμα τα αποτελέσματα του χρήστη με τα αποτελέσματα άλλων αντίστοιχων χρηστών της εφαρμογής στην Ελλάδα και να δημιουργεί αναφορές για ιδία χρήση.

 

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτριο Παπακώστα,  Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο-Διδάκτωρα του Παν/μίου Charite-Universitawtsmedizin Berlin: «Με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή “MyPso” ενδυναμώνεται η επικοινωνία ιατρού – ασθενούς και οι πάσχοντες με ψωρίαση μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά την πάθησή τους».

Ο κ. Νικόλαος Ραγκούσης, General Manager LEO Pharma Hellas S.A. δήλωσε σχετικά: «Η εφαρμογή “MyPso” είναι απλή και λειτουργική στη χρήση, επιτρέποντας σε όλους τους ανθρώπους με ψωρίαση να παρακολουθούν την πρόοδό τους με το πάτημα ενός κουμπιού. Για εμάς, η εφαρμογή αυτή είναι κάτι παραπάνω από ένα πρωτοποριακό τεχνολογικό εργαλείο. Αποτελεί έμπρακτη επισφράγιση της δέσμευσής μας στους ασθενείς, και τις ανάγκες τους, σηματοδοτώντας παράλληλα ένα σημαντικό βήμα ανέλιξης στον κλάδο της δερματολογίας γενικότερα».

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Λούμο, Πρόεδρο σωματείου υποστήριξης ασθενών με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα «ΚΑΛΥΨΩ»: «Οι χρήστες της νέας εφαρμογής “MyPso” μπορούν να συγκρίνουν τα αποτελέσματά τους ανώνυμα με τα αποτελέσματα άλλων χρηστών, γεγονός που δημιουργεί την αίσθηση μιας «κοινότητας», απ’ όπου οι χρήστες μπορούν να ενημερώνονται και να εντοπίζουν κοινές εμπειρίες».

Πάνω από 140 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από την χρόνια αυτή πάθηση του δέρματος. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι επιβλαβή για πολλούς πάσχοντες, προκαλώντας ορατές και επώδυνες δερματικές βλάβες που δημιουργούν φαγούρα, αιμορραγία ακόμα και κάψιμο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ψυχολογικές συνέπειες, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος και κατάθλιψη.

Απόρροια της κατάστασης αυτής, είναι ότι οι ασθενείς αισθάνονται συχνά ευάλωτοι αντιμετωπίζοντας πολλές φορές με σκεπτικισμό την ενδεδειγμένη γι’ αυτούς αγωγή. Παράλληλα, σχεδόν το ένα τρίτο, ισχυρίζεται ότι δεν έχουν την επιθυμητή σχέση με το γιατρό τους, επιζητώντας περισσότερη βοήθεια προκειμένου να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για τη θεραπεία τους.