Νέα… «υβριδική» καρδιακή βαλβίδα!
. Η νέα καρδιακή βαλβίδα χρησιμοποιεί ένα υπερ-εύκαμπτο βιοσυμβατό ικρίωμα από κράμα νικελίου-τιτανίου (Nitinol) το οποίο περιβάλλει καλλιεργημένος ιστός από τον ίδιο τον ασθενή. Η σχετική διαδικασία διαρκεί περίπου 3 με 8 εβδομάδες και όπως εξηγούν οι ερευνητές S. Hamed Alavi και Arash Kheradvar στην επιθεώρηση The Annals of Thoracic Surgery, η υβριδική βαλβίδα αυτο-αναγεννάται εντός του σώματος, καθιστάμενη «ζωντανό» τμήμα της καρδιακής δομής του ασθενούς στην θέση της προβληματικής βαλβίδας.
Τα αρχικά εργαστηριακά τεστ έχουν ήδη ολοκληρωθεί και τώρα σειρά έχει η έναρξη της επόμενης φάσης των δοκιμών. Αν όλα πάνε καλά, οι δημιουργοί της εκτιμούν πως η υβριδική καρδιακή βαλβίδα θα είναι διαθέσιμη σε ασθενείς τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια. Σύμφωνα με τον Δρ. Alavi, η υβριδική τεχνολογία θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των καρδιοπαθών εξαλείφοντας την ανάγκη φαρμάκων εφ’ όρου ζωής, δίχως να διακυβεύεται η ανθεκτικότητα της βαλβίδας. «Αυτό είναι ιδιαιτέρως επωφελές για τους νεότερης ηλικίας ασθενείς που χρειάζονται αντικατάσταση καρδιακής βαλβίδας» λέει χαρακτηριστικά.
Σήμερα, οι διαθέσιμες επιλογές περιορίζονται στις μηχανικές καρδιακές βαλβίδες και σε αυτές από ζωϊκό ιστό (βιοπροσθετικές). Οι μηχανικές διαρκούν περισσότερο από τις βιοπροσθετικές αλλά μακροπρόθεσμα παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων στο αίμα που οδηγούν σε εγκεφαλικά και αρτηριακή θρόμβωση, καθώς και σε αιμορραγία λόγω των αντιθρομβωτικών φαρμάκων. Οι βιοπροσθετικές πάλι, έχουν περιορισμένη «διάρκεια ζωής» και σε 10 με 15 χρόνια μετά την αρχική επέμβαση οι ασθενείς πρέπει να υποβληθούν σε νέα επέμβαση για την αντικατάστασή τους.