Νέα μελέτη αποκαλύπτει το νευρωνικό μηχανισμό για την διάσπαση του λίπους

  • Iatropedia
Το σωματικό βάρος ελέγχεται από την λεπτίνη, μια ορμόνη που δρα στον εγκέφαλο ως “ρυθμιστής” της πρόσληψης τροφής και του μεταβολισμού. Ωστόσο, ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστο μέχρι τώρα, το πώς ο εγκέφαλος σηματοδοτεί στον λιπώδη ιστό να ξεκινήσει τη διαδικασία διάσπασης του λίπους.

Τώρα, μια νέα μελέτη με επικεφαλής την δρ Ana Domingos από το Ινστιτούτο Επιστημών Gulbenkian στην Πορτογαλία, σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του δρ Jeffrey Friedman από το πανεπιστήμιο Rockefeller στις ΗΠΑ, έρχεται να δείξει ότι ο λιπώδης ιστός περιέχει νεύρα και ότι η άμεση διέγερση των νευρώνων στα λιπαρά είναι επαρκής για να προκαλέσει τη διάσπαση του λίπους. Αυτά τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του έγκυρου επιστημονικού περιοδικού Cell και, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν μια νέα, επαναστατική βάση για την ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά της παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, των οποίων οι νευρώνες του λίπους ήταν δυνατό να ενεργοποιηθούν με μπλε φως. Η εν λόγω τεχνική λέγεται οπτογενετική και για πρώτη φορά εφαρμόστηκε σε αυτό το πεδίο. Με τον τρόπο αυτό, αποδείχθηκε ότι ήταν εφικτό να προκληθεί διάσπαση των λιπών και χάσιμο βάρους.

Ο λιπώδης ιστός συνιστά το 20% έως 25% του βάρους του ανθρώπινου σώματος, αποθηκεύοντας ενέργεια κυρίως με την μορφή τριγλυκεριδίων. Η ορμόνη λεπτίνη, που παράγεται από τα κύτταρα του λίπους, πληροφορεί τον εγκέφαλο συνεχώς πόσο λίπος υπάρχει στο σώμα. Όταν τα επίπεδα της λεπτίνης πέσουν, αυξάνεται η όρεξη, ενώ το αντίστροφο (μείωση όρεξης και επιτάχυνση μεταβολισμού) συμβαίνει, όταν αυξηθεί η λεπτίνη. Με αυτό τον τρόπο, η λεπτίνη -επιδρώντας πάνω στον εγκέφαλο- παίζει ρόλο-κλειδί στον έλεγχο του βάρους.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι ο εγκέφαλος, με τη σειρά του, μπορεί μέσω του νευρικού συστήματος να διασπάσει τον λιπώδη ιστό, χωρίς να επέμβει η λεπτίνη. Η ενεργοποίηση των νευρικών κυττάρων του λίπους οδηγεί στην έκκριση της νορεπινεφρίνης, μιας ουσίας-νευροδιαβιβαστή που «πυροδοτεί» μια αλυσίδα βιοχημικών εξελίξεων μέσα στα λιπώδη κύτταρα, με τελικό αποτέλεσμα αυτά να καταστρέφονται.

Όπως είπε η δρ Domingos, ο εγκέφαλος πολλών παχύσαρκων ανθρώπων δεν αντιδρά στην επίδραση της λεπτίνης, γι' αυτό δεν χάνουν βάρος. Όμως η νέα μέθοδος -που υποκαθιστά τη δράση της λεπτίνης- θα μπορούσε να φανεί εν προκειμένω πολύ πιο αποτελεσματική. Κάτι που πρέπει πάντως να αποδειχθεί στην πράξη, αφού πρώτα θα πρέπει να αναπτυχθούν φάρμακα, τα οποία θα ενεργοποιούν τα νευρικά κύτταρα του λίπους.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το www.eurekalert.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αδυνάτισμα: 4 κόλπα για να μειώσετε μερίδες και θερμίδες

Χάστε 3 φορές περισσότερο λίπος με αυτό το μπαχαρικό