Η ορμόνη που ανακάλυψαν επιστήμονες της USC Leonard Davis School of Gerontology έχει την εκπληκτική ιδιότητα να καταπολεμά την αύξηση του βάρους που προκαλεί η πλούσια σε λιπαρά διατροφή του Δυτικού κόσμου και να ομαλοποιεί τον μεταβολισμό –ιδιότητες που για να τις έχει κανείς θα έπρεπε να… ιδρώσει ασκούμενος! Η «MOTS-c» όπως ονομάσθηκε η νέα ορμόνη, έχει ως πρωταρχικό στόχο της τον μυϊκό ιστό όπου αποκαθιστά την ευαισθησία στην ινσουλίνη αντισταθμίζοντας την αντίσταση σε αυτήν που προκαλείται από τις κακές διατροφικές συνήθειες και την ηλικία.
Για να δοκιμάσει τα αποτελέσματα της MOTS-c, η ομάδα των ερευνητών χορήγησε την ορμόνη σε ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά προκειμένου να καταστούν παχύσαρκα, αναπτύσσοντας αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι ενέσεις που τους έγιναν όχι μόνο κατέστειλαν τα αποτελέσματα της παχυντικής δίαιτας, αλλά ανέστρεψαν και την πορεία της εξαρτώμενης από την ηλικία ινσουλίνης η οποία συνήθως αποτελεί προοίμιο της εκδήλωσης διαβήτη.
Η ανακάλυψη αυτή αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στον εντοπισμό νέων θεραπειών για ασθένειες που συνδέονται με την ηλικία όπως ο διαβήτης, επισημαίνει στην επιθεώρηση Cell Metabolism, ο καθηγητής Πίντσας Κοέν, κοσμήτορας στην Σχολή USC Davis και ανώτερος συντάκτης της έρευνας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η δράση της MOTS-c ρίχνει περισσότερο φως στην δράση των μιτοχονδρίων ως ενεργών ρυθμιστών του μεταβολισμού. Αυτό που καθιστά την συγκεκριμένη ορμόνη μοναδική είναι ότι κωδικοποιείται στο DNA των μιτοχονδρίων –τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας των κυττάρων που μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια. Όλες οι άλλες ορμόνες κωδικοποιούνται στο DNA του πυρήνα.
Αν και τα σχετικά πειράματα με την MOTS-c έχουν γίνει μέχρι στιγμής σε ποντίκια, οι μοριακοί μηχανισμοί που την κάνουν να λειτουργεί υπάρχουν σε όλα τα θηλαστικά και φυσικά και στον άνθρωπο. Ήδη, η… πνευματική ιδιοκτησία της MOTS-c έχει κατοχυρωθεί από μια εταιρία βιοτεχνολογίας και οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.