Νέα παγκόσμια ελληνική επιτυχία στη ρομποτική χειρουργική
Τα θέματα των διαλέξεων:
-«Η Ευρωπαϊκή Εμπειρία στη Ρομποτική Αποκατάσταση Κοιλιοκήλης»(The European experience of robotic ventral hernia)
-«Ρομποτική Αποκατάσταση Βουβωνοκήλης και Κήλης Αθλητών. Η τεχνική μου» (Robotic inguinal and sports hernia repair: how I do it )
-«Ρομποτική Χειρουργική Δια Μέσου Μίας Τομής. Η Ευρωπαϊκή εμπειρία «(Update on European experience with single-site surgery)
Ο δρ Κωνσταντίνος Μ Κωνσταντινίδης, Adjunct Professor of Surgery at Ohio State University, ΗΠΑ, Προέδρος του Ελληνικού Τμήματος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, Διευθυντής της Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής και Επιστημονικός Διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής που εκπροσώπησε την Ευρώπη στα θέματα που προσεκλήθη να αναπτύξει, έπεισε το ακροατήριο με τις ομιλίες του για τα άριστα αποτελέσματα των τεχνικών που έχει ο ίδιος αναπτύξει και χρησιμοποιεί στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών απο το 2006.
Παρουσίασε για πρώτη φορά στην Αμερική την εμπειρία του στη ρομποτική αποκατάσταση της βουβονωκήλης και την ρομποτική αποκατάσταση της κήλης των αθλητών(σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών, Athlet's Hernia, Sportsman's Hernia).
Η ομιλία για το πρόβλημα αυτό των αθλητών περιείχε πολλά videos με τις δικές του τεχνικές, αποτέλεσμα της τεράστιας εμπειρίας και η εφευρετικότητας του και απέσπασε άριστες κριτικές και πολλές προσκλήσεις για ζωντανή μετάδοση επεμβάσεων του σε πολλά επόμενα διεθνή συνέδρια. Έδειξε με video επεμβάσεων πως είναι δυνατόν να δοθεί λύση με ρομποτική τεχνική ακόμα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Οι τεχνικές του, που συζητήθηκαν πολύ από τους συνέδρους λόγω των άριστων αποτελεσμάτων τους, εφαρμόζονται απο τον ίδιο για πάνω από 20 χρόνια λαπαροσκοπικά. Τα τελευταία 10 χρόνια, ιδιαίτερα στις δύσκολες περιπτώσεις όπως αυτές που έχουν χειρουργηθεί ανοιχτά και υποτροπίασαν, εφαρμόζει την ρομποτική τεχνική.
Σε σύγκριση με την ανοιχτή τεχνική τα αποτελέσματα του είναι κατά πολύ καλύτερα με την λαπαροσκοπική και ακόμα καλύτερα με την ρομποτική τεχνική.
Ο Δρ Κωνσταντινιδης έχει μία απο τις μεγαλύτερες εμπειρίες στη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική παγκοσμίως με περισσότερες απο 1400 ρομποτικές επεμβάσεις και περισσότερες απο τις 14500 λαπαροσκοπικές εγχειρήσεις. Οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις του για αποκατάσταση κοιλιοκήλης, ομφαλοκήλης, μετεγχειρητικής κήλης, βουβωνοκήλης και κήλης αθλητών ξεπερνούν τις 4000 και πολλοί χειρουργοί απο την Ελλάδα και το εξωτερικό τον επισκέπτονται κάθε εβδομάδα, στο υπερσύγχρονο χειρουργείο του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, για να μάθουν τις τεχνικές του που είναι εντελώς αναίμακτες, έχουν άριστα αποτελέσματα με μηδαμινό μετεγχειρητικό πόνο, ταχύτατη ανάρρωση και λιγότερο από 1% πιθανότητες υποτροπής. Χειρουργεί δε συχνά περιπτώσεις κήλης που έχουν αποτύχει οι πολλαπλές «ανοιχτές» επεμβάσεις και υποτροπίασαν.
Από το 2006 εφήρμοσε για πρώτη φορά παγκοσμίως την ρομποτική τεχνική για αποκατάσταση δύσκολων μορφών μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης και σήμερα η τεχνική αυτή θεωρείται ασφαλέστατη στα χέρια των χειρουργών που χειρουργούν με το da Vinci SI HD. Πρώτος εφήρμοσε την τεχνική αποκατάστασης περιστοματικής κοιλιοκήλης με πλέγμα σε ασθενείς που μετά απο κολοστομία(παρά φύση έδρα) είχαν κήλη πέριξ της στομίας που τους δημιουργεί πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα τους ζωή
Όπως δήλωσε ο Dr Κ Μ Κωνσταντινίδης: «Η ρομποτική τεχνολογία στα χέρια μας, με την τρισδιάστατη εικόνα, την μεγάλη μεγέθυνση έως και 10-15 φορές , την δυνατότητα να αποφεύγουμε οποιοδήποτε τραυματισμό στα νεύρα και αγγεία και ο εύκολος τρόπος συρραφής και σταθεροποίησης του πλέγματος μας οδήγησε, τους συνεργάτες μου και μένα, εδώ και αρκετά χρόνια στη σκέψη ότι όσο πιο μεγάλη, πιο δύσκολη και πιο επικίνδυνη είναι η αποκατάσταση μιας κήλης, όπως στις υποτροπές απο ανοιχτές επεμβάσεις, τόσο πιο εύκολη και ασφαλέστερη γίνεται με την αεροδιαστημική ρομποτική τεχνολογία.
Ειδικά στους αθλητές, ποδοσφαιριστές, μπασκετμπωλίστες κλπ., που υποφέρουν απο την αθλητική κήλη(σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών)και πρέπει να επανέλθουν γρήγορα στις πολύ απαιτητικές υποχρεώσεις τους χωρίς καθόλου πόνο και χωρίς υποτροπή του προβλήματος τους που συχνά είναι αιτία να σταματούν τον αθλητισμό για πάντα. Αυτό το έχουμε αποδείξει με τα άριστα αποτελέσματα μας σε πολλές εκατοντάδες αθλητών από το 1995 με την λαπαροσκοπική τεχνική μας αλλά η ρομποτική, κατά την άποψη μου, απο δω και πέρα θα ειναι το μέλλον γι αυτές τις επεμβάσεις.
Γι αυτό και ήταν μεγάλη η τιμή για μένα να είμαι προσκεκλημένος ομιλητής στο Σικάγο, στην συναρπαστική αυτή εκδήλωση του CRSA ,και να παρουσιάσω την εμπειρία της ομάδας μου αλλά και όλης της Ευρώπης. Πριν απο ένα μήνα παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα της τεχνικής μας για τους αθλητές σε άλλο συνέδριο που έγινε στο Βερολίνο απο την Νέα Ευρωπαϊκη Χειρουργική Ακαδημία και έτυχε αρίστης υποδοχής Τα συγχαρητήρια των συναδέλφων μου αποτελούν για μένα κινητήρια δύναμη για να συνεχίσω το έργο μου όπως φυσικά και τα ευχαριστώ και η ευγνωμοσύνη των ανθρώπων που έχω χειρουργήσει έως τώρα και απαλλάχτηκαν απο όλα τα προβλήματα που τους προκαλούσαν οι διάφορες μορφές κήλης.
Επίσης οι επεμβάσεις μας δια μέσου μίας τομής έχουν γίνει αντικείμενο επιστημονικής συζήτησης σε όλα τα συνέδρια χειρουργικής και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την επιστημονική μας εξέλιξη για το καλό των ασθενών που μας εμπιστεύονται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Ως Έλληνας χειρουργός αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος που οι καταξιωμένοι Αμερικανοί συνάδελφοι μου με τίμησαν και πάλι με την πρόσκληση αυτή να μιλήσω όχι μόνο για την δική μου εμπειρία αλλά και για τα αποτελέσματα όλων των Ευρωπαίων χειρουργών».