Νέα προϊοντα καπνού: Στο «μικροσκόπιο» του Υπουργείου Υγείας τα ηλεκτρονικά και θερμαινόμενα τσιγάρα
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του καπνίσματος «Η Υγεία μας Ενώνει» του Υπουργείου Υγείας, στοχεύει τώρα τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού (ηλεκτρονικά και θερμαινόμενα), τα οποία ονομάζονται και «μειωμένης βλάβης».
Μιλώντας σε συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, ο επιστημονικός σύμβουλος στη γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Φαρόπουλος, τόνισε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο για την κυκλοφορία των νέων εναλλακτικών προϊόντων καπνού. Η συγκεκριμένη παράμετρος τίθεται στον 4ο άξονα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, το παρουσίασε στις αρχές του μήνα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δείτε επίσης: «Ο εχθρός είναι ο καπνός – Όχι ο καπνιστής!» : Οι 4 άξονες του αντικαπνιστικού νόμου
Που στοχεύει το Εθνικό Σύστημα Δράσης για τα εναλλακτικά καπνικά προϊοντα
Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίας «Μείωση βλάβης: παγκόσμια στρατηγική για τη Δημόσια Υγεία», ο επιστημονικός σύμβουλος κ. Φαρόπουλος, αναφέρθηκε στην πολιτική του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του καπνίσματος και τόνισε ότι το Εθνικό Σύστημα Δράσης, που περιλαμβάνει δράσεις για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, κινείται σε σωστή και σύγχρονη κατεύθυνση:
«Ο 4ος Άξονας του Σχεδίου αποτελεί στην ουσία μια μεταρρύθμιση», είπε ο κ. Φαρόπουλος, «μια τολμηρή πρωτοβουλία που έρχεται να αντιμετωπίσει με σθένος την πραγματικότητα της αυξανόμενης χρήσης των εναλλακτικών καπνικών προϊόντων. Μπορεί οι μελέτες να μην έχουν καταλήξει ακόμη σε σαφείς απαντήσεις, εφόσον ωστόσο τα προϊόντα αυτά κυκλοφορούν και η αποδοχή τους στην αγορά είναι αυξανόμενη, η Πολιτεία πρέπει να θέσει ένα πλαίσιο, κάποιους κανόνες για την κυκλοφορία τους», τόνισε.
Πρόθεση της κυβέρνησης, για τη ρύθμιση και την κυκλοφορία στην αγορά των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των νέων προϊόντων καπνού, είναι να εναρμονίσει την αγορά με τις λοιπές 27 χώρες της ΕΕ και να διορθώσει προβλήματα και δυσλειτουργίες που δημιούργησαν οι αρχικές ρυθμιστικές παρεμβάσεις, που έγιναν υπό καθεστώς μη πλήρους εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.
Στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Αξιολόγησης για τα Νέα Προϊόντα Καπνού
Όπως είπε ο κ. Φαρόπουλος, η Επιτροπή Αξιολόγησης Νέων Προϊόντων Καπνού έχει αναλάβει το σημαντικό έργο της επιστημονικής διερεύνησης του ζητήματος, σε συνεργασία με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Στόχος είναι, οι ειδικοί επιστήμονες να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα, όσον αφορά την ενδεχόμενη ή μη, ύπαρξη μειωμένης βλάβης από τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και νέων καπνικών προϊόντων. Το γεγονός κρίνεται από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες υψίστης σημασίας, καθώς τα προϊοντα αυτά διακινούνται όχι μόνο στην επίσημη, αλλά και στη λαθραία αγορά, με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες για την υγεία των καταναλωτών. Οι πρόσφατοι θάνατοι στην Αμερική, αλλά και τα εκατοντάδες κρούσματα από τη μυστηριώδη πνευμονοπάθεια, επιβεβαιώνουν τη σοβαρότητα του ζητήματος.
Η Επιτροπή θα αναλάβει, επίσης, και την επίβλεψη του Μητρώου Επιχειρήσεων ατμιστικών προϊόντων, και την καθοδήγηση των στοχευμένων ελέγχων συμμόρφωσης τήρησης των διατάξεων της νομοθεσίας περί κυκλοφορίας, διαφήμισης και σήμανσης αυτών των εναλλακτικών προϊοντων.
Στην ίδια συνεδρία, το θέμα ανέλυσε και ο βραβευμένος καθηγητής και ειδικός στην εξάρτηση από το κάπνισμα και τη νικοτίνη Karl Fagerstrom.
Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος: Απαιτείται η ενίσχυσή τους με έμψυχο δυναμικό
Στην ανάγκη προτροπής των πολιτών στην κατεύθυνση της διακοπής του καπνίσματος, η οποία, όμως, προϋποθέτει την ενίσχυση και αύξηση των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, αναφέρθηκε επίσης, ο επιστημονικός σύμβουλος της γενικής γραμματείας Δημόσιας Υγείας κ. Φαρόπουλος, τονίζοντας ότι τα υπάρχοντα αντιμετωπίζουν προβλήματα.
«Θα πρέπει να υπάρξουν προδιαγραφές και η απαραίτητη πιστοποίηση, αλλά βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση για να οργανώσουμε αυτό το πλαίσιο με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες και τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει στον πληθυσμό», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος της γενικής γραμματείας Δημόσιας Υγείας.
Σημαντικό μειονέκτημα των Ιατρείων Διακοπής του Καπνίσματος είναι σήμερα το περιορισμένο ωράριο, το οποίο προφανώς δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των καπνιστών. Επίσης, ο κ. Φαρόπουλος ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να προχωρήσει σε στήριξη των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, αλλά και σε περαιτέρω στελέχωή τους από επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων.
Ωστόσο όμως, όπως τόνισε καταλήγοντας, το Υπουργείο Υγείας δεν εξετάζει προς το παρόν να αναλάβει το κόστος της αποζημίωσης για τη φαρμακευτική και συμβουλευτική θεραπεία, καθώς είναι πρόβλημα η υψηλή φαρμακευτική δαπάνη. Δεν απέκλεισε, όμως, κάτι τέτοιο να συμβεί στο μέλλον.