Νέα προσωπικά πλαφόν για τους γιατρούς ως προς την συνταγογράφηση
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Έτσι, οι στόχοι, οι περιορισμοί, οι προϋποθέσεις και τα μέτρα να διαφέρουν ανάλογα με την ειδικότητα του γιατρού, τον αριθμό των ασθενών που θεραπεύει και τα χαρακτηριστικά και παθήσεις αυτών, τη γεωγραφική περιοχή και τα δημογραφικά δεδομένα της, το μήνα του έτους (εποχικότητα), τις τυχόν μεταβολές των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων, την εισαγωγή νέων φαρμάκων στην θετική λίστα και τέλος την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης σε σχέση με τους εκάστοτε στόχους. Επίσης, δύναται η συνταγογράφηση των φαρμάκων να συνδέεται με την πάθηση του ασθενούς, όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση το International Classification of Disease.
Οι στόχοι, τα όρια και οι προϋπολογισμοί συνταγογράφησης είναι δυνατόν να ενσωματώνονται σε «συμβόλαια απόδοσης» που συνάπτονται μεταξύ του ΕΟΠΥΥ των γιατρών που συνταγογραφούν σε ασφαλισμένους του οργανισμού και να τίθενται κίνητρα (μπόνους) και ποινές ανάλογα με την επίτευξη των στόχων και την τήρηση των ορίων και των προϋπολογισμών.
Σε περίπτωση επανειλημμένης υπέρβασης των ορίων που προβλέπονται, ο γιατρός καλείται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να δικαιολογήσει τη συνταγογράφησή του. Σε περίπτωση μη επαρκούς αιτιολόγησης της υπέρβασης, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δύναται να επιβάλει διοικητικές κυρώσεις. Ως επανειλημμένη υπέρβαση ορίζεται η υπέρβαση των ορίων που αναφέρονται στη σχετική Υπουργική Απόφαση, σε ποσοστό άνω του 20% αθροιστικά για 3 συνεχόμενους μήνες.