Iatropedia

Νέα τεχνική μειώνει το «φωτοστέφανο» που προκαλούν οι πολυεστιακοί φακοί

Ισραηλινοί επιστήμονες παρουσίασαν μια νέα τεχνική που περιορίζει σημαντικά το φαινόμενο του «φωτοστέφανου» που δημιουργείται κατά την χρήση πολυεστιακών φακών κοιτώντας μια έντονη πηγή φωτός σε σκοτεινό φόντο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Bar-Ilan στο Ισραήλ κατάφεραν να μειώσουν το ενοχλητικό «φωτοστέφανο» που δημιουργεί η χρήση πολυεστιακών φακών (επαφής και ενδοφθάλμιοι) κυρίως το βράδυ. Όπως αναφέρεται στην σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Optics Communications, η τεχνική τους προβλέπει την εξομάλυνση της επιφανειακής δομής του φακού επαφής ή του αντίστοιχου ενδοφθάλμιου που επεκτείνει το εστιακό βάθος ή τις πολυεστιακές δυνατότητές τους.

«Η εξομάλυνση δεν περιπλέκει την κατασκευαστική πολυπλοκότητα των φακών κι όμως έχει την ίδια οπτική επίδοση στην αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας και στην υποβοήθηση των ανθρώπων που υπεβλήθησαν σε εγχείρηση καταρράκτη, απλώς κατά μια τάξη μεγέθους μικρότερη. Αυτό επιτρέπει σε όσους χρησιμοποιούν τέτοιους φακούς να μπορούν να τους χρησιμοποιούν και κατά την διάρκεια της νύχτας» εξηγεί ο επικεφαλής του προγράμματος σπουδών ηλεκτρο-οπτικής στην Πολυτεχνική Σχολή του Μπαρ-Ιλάν, καθηγητής Ζεέβ Ζαλέβσκι.

Η πρεσβυωπία έρχεται… με την ηλικία και οφείλεται στην σταδιακή μείωση της ελαστικότητας των οφθαλμικών φακών. Οι διορθωτικοί φακοί που συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας συχνά προκαλούν το φαινόμενο του «φωτοστέφανου» ιδίως όταν κοιτάζει κανείς μια έντονη πηγή φωτός σε σκοτεινό φόντο. Συνήθως παρατηρείται την νύχτα, με τους ανθρώπους να βλέπουν μια ανταύγεια ή ένα φάσμα χρωμάτων γύρω από τα φώτα του δρόμου ή τους προβολείς των αυτοκινήτων –κάτι που κάνει την οδήγηση βράδυ επισφαλή ή σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις ακόμη και αδύνατη.

Σήμερα, όλο και περισσότερα οφθαλμικά προϊόντα ενσωματώνουν εκτεταμένο εστιακό βάθος και πολυεστιακές τεχνολογίες σε φακούς επαφής και ενδοφθάλμιους για την πρεσβυωπία, ωστόσο η χρήση τους υπό συνθήκες ελλειπούς φωτισμού ήταν προβληματική. Οι ερευνητές του Μπαρ-Ιλάν υποστηρίζουν ότι η τεχνική που προτείνουν υπόσχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα, καθιστώντας τα σχετικά προϊόντα πιο χρηστικά.