Πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν έως και τις 15.000 ευρώ προβλέπουν οι κανόνες συνταγογράφησης, που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ. Μαζί με τη χρηματική ποινή προβλέπεται και αφαίρεση της δυνατότητας συνταγογράφησης για 2 χρόνια.
Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις παράβασης των Κανόνων Συνταγογράφησης, επιβάλλονται πειθαρχικές, διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ121/2008, όπως αυτές τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις των ν.3846/2010, 3996/2011 και 4047/2012.
“Στους γιατρούς που παραβιάζουν τους κανόνες επιβάλλεται με απόφαση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, η αφαίρεση του δικαιώματος της, καθ’ οποιονδήποτε τρόπο, συνταγογράφησης για χρονικό διάστημα μέχρι δύο (2) έτη. Η απόφαση του προέδρου ΕΟΠΥΥ παύει να ισχύει με την πάροδο του ενός έτους ή με την έκδοση πειθαρχικής απόφασης από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο”.
Βέβαια ο γιατρός θα μπορεί και να απολογηθεί καθώς η όποια απόφαση εκδίδεται εφόσον “προηγηθεί κλήση του ιατρού για παροχή γραπτών εξηγήσεων, οι οποίες εξηγήσεις θα κατατίθενται εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την ημέρα κοινοποίησης της σχετικής κλήσης. Η παρούσα διάταξη περιλαμβάνει και τις εκκρεμείς υποθέσεις!”
Για τις περιπτώσεις παράβασης προβλέπονται οι κυρώσεις:
“Α. Καταλογισμός της ζημίας που προκαλείται από τη συνταγογράφηση προσαυξημένη κατά πενήντα τοις εκατό (50%).
Β. Πρόστιμο κυμαινόμενο από 3.000 € έως 15.000 € αναλόγως με τη συχνότητα και βαρύτητα της παράβασης.
Σε περιπτώσεις που περικοπεί εκτελεσθείσα συνταγή που θεωρήθηκε από ελεγκτή ιατρό, για παράβαση των κανόνων συνταγογράφησης, ο Οργανισμός εισπράττει την αξία από το συνταγογράφο ιατρό”.