Το πρόσωπο είναι το μόνο μέρος του σώματός μας που μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε και τις πέντε αισθήσεις: την ακοή, την όραση, την γεύση, την όσφρηση και την αφή.
Είναι το παράθυρο που μας επιτρέπει να δείξουμε πώς αισθανόμαστε (αν είμαστε ικανοποιημένοι, λυπημένοι ή θυμωμένοι)
Περισσότεροι από 400.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά στις Βρετανικές Νήσους έχουν μια παραμόρφωση του προσώπου και από αυτούς οι 250.000 είναι σοβαρά παραμορφωμένοι.
Η χειρουργική αποκατάσταση του προσώπου και η μεταμόσχευση είναι η μια και μοναδική επιλογή για πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους.
Οι μεταμοσχεύσεις του προσώπου αρχίζουν να κερδίζουν την αποδοχή.
Έχουν γίνει 17 μεταμοσχεύσεις προσώπου σε όλο τον κόσμο. Η πρώτη έγινε το 2005 στην Γαλλία
Η μεταμόσχευση προσώπου παραμένει μια πειραματική χειρουργική επέμβαση της έσχατης ανάγκης για τους ασθενείς με σοβαρά παραμορφωμένα πρόσωπα που συχνά έχουν χάσει σημαντικές λειτουργίες όπως η δυνατότητα να μιλήσουν, να μυρίσουν η να τρώνε και να πίνουν κανονικά.
Δυσκολίες και κίνδυνοι σε σχέση με την επέμβαση μεταμόσχευσης προσώπου.
1. Τα αιμοφόρα αγγεία, οι αρτηρίες και οι φλέβες που τροφοδοτούν με αίμα το πρόσωπο όπως επίσης και τα νεύρα, θα συνδεθούν αντίστοιχα μεταξύ τους από το πρόσωπου του δότη στον ασθενή. Η διαδικασία αυτή είναι δύσκολη και γίνεται κάτω από μικροσκόπιο.
2. Επιπλέον με την ανοσοκατασταλτική αγωγή που απαιτείται για να αποφευχθεί η απόρριψη, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, λοιμώξεις και νεφρική ανεπάρκεια.
Οι ψυχολογικές συνέπειες
- Το σημαντικότερο πρόβλημα σχετίζεται με την αντίδραση της οικογένειας του ατόμου από το οποίο πήραμε το μόσχευμα. Πως θα μπορέσουν να δουν το πρόσωπο του αγαπημένου τους προσώπου στο σώμα κάποιου άλλου;
Πράγματι το πρόσωπο ενός ατόμου, είναι ο θεμέλιος λίθος της ταυτότητάς του. Η μεταμόσχευση του προσώπου θα αλλάξει τη βασική αυτή συνιστώσα της ύπαρξής του ατόμου.
Έτσι είναι πιθανόν να προκύπτουν μεγάλες διαταραχές και για τον ίδιο, όταν βλέπει στον εαυτό του, το πρόσωπο κάποιου άλλου ή ακόμη κάποιου συγγενή του, ο οποίος απεβίωσε.
Αλλά, οι επιστήμονες μας διαβεβαιώνουν ότι, ο ασθενής δεν θα μοιάζει με τον δότη, γιατί η εμφάνιση του προσώπου του εξαρτάται από το σχήμα και τα οστά του προσώπου του.
- Άλλη μία από τις δυσκολότερες πτυχές του εγχειρήματος είναι η ορθή επιλογή του ασθενούς που θα συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την επιτυχία της μεταμόσχευσης.
- Οι επικριτές της μεθόδου, ανησυχούν γιατί μια αποτυχία μπορεί να τρομοκρατήσει το κοινό και να αποθαρρύνει τη δωρεά οργάνων.
Όπως και με άλλες αμφιλεγόμενες καινοτομίες, π.χ. η εξωσωματική γονιμοποίηση, ο χρόνος και η εμπειρία είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι στην μεταμόσχευση προσώπου, και αυξάνονται οι ελπίδες ότι θα ωφεληθούν και οι βετεράνοι τραυματίες πολέμου.
Εάν κάποιος δεν έχει … πρόσωπο, δεν μπορεί να έχει μια «φυσιολογική ζωή».
Αν με την μεταμόσχευση προσώπου κατορθώσουμε ο ασθενής να ωφεληθεί, να είναι έτοιμος για την να δεχθεί την νέα πρόκληση και την ευκαιρία που θα του δοθεί για μια … «δεύτερη ζωή», τότε η Ιατρική Επιστήμη θα έχει πετύχει το …ακατόρθωτο.
Σίγουρα ο ασθενής δεν θα είναι ο βασιλιάς της ομορφιάς, αλλά το πρόσωπό του δεν θα έχει καμία σχέση με το… πρόσωπο του πρωταγωνιστή του μυθιστορήματος του Βίκτωρος Ουγκώ, τον … «Κουασιμόδο»!!!