Νεαρή γυναίκα απαλλάχτηκε από μεταστατικό καρκίνο μετά από μεταμόσχευση ήπατος

  • Ρούλα Τσουλέα
μεταμόσχευση
Έπασχε από καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 4, ο οποίος είχε εξαπλωθεί στο συκώτι της.

Μία νεαρή γυναίκα από το Μάντσεστερ που είχε διαγνωστεί με μεταστατικό καρκίνο, απηλλάγη από τη νόσο μετά από 3 χρόνια εντατικής θεραπείας που συμπεριέλαβε μεταμόσχευση ήπατος.

Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η μεταμόσχευση σε ασθενή με καρκίνο στη Βρετανία. Οι γιατροί την εκτέλεσαν σε μια προσπάθεια να παρατείνουν τη ζωή της 32χρονης Bianca Perea. Ωστόσο έξι μήνες αργότερα, εξακολουθεί να μην έχει ίχνος καρκίνου στο σώμα της.

Η περιπέτεια της νεαρής γυναίκας άρχισε το Νοέμβριο του 2021, όταν απευθύνθηκε στον γιατρό της με δυσκοιλιότητα και τυμπανισμό. Μετά από αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις, κολονοσκόπηση και βιοψία, διαγνώστηκε με σταδίου 4 καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί και στους τέσσερις λοβούς του ήπατός της.

Οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι θα άρχιζε αμέσως θεραπεία, με στόχο την παράταση της ζωής και όχι την ίαση. Η κυρία Perea δέχτηκε τη διάγνωση, αλλά αρνήθηκε να αποδεχτεί ότι η πρόγνωσή της ήταν τόσο δυσοίωνη.

«Δεν θέλω να ακουστώ αδαής ή αλαζόνας, αλλά δεν ένιωθα μέσα μου ότι αυτή θα ήταν η έκβαση», δήλωσε στον βρετανικό Τύπο.

Η θεραπεία που συνέστησαν οι γιατροί ήταν συνδυασμός χημειοθεραπείας με στοχευμένη θεραπεία. Έκανε 37 κύκλους με ένα στοχευμένο φάρμακο που λέγεται πανιτουμουμάμπη (panitumumab) και χημειοθεραπεία επί 2,5 χρόνια. Ο οργανισμός της ανταποκρίθηκε εκπληκτικά στην αγωγή. Έτσι, τον Μάϊο του 2023 οι γιατροί προχώρησαν στην αφαίρεση του πρωτοπαθούς όγκου στο έντερό της.

Εξακολουθούσε, όμως, να έχει όγκους στο ήπαρ της, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αφαιρεθούν. Επειδή, όμως, οι εξετάσεις δεν έδειχναν να υπάρχουν σε άλλα όργανά της ύποπτες εστίες, οι γιατροί άρχισαν να εξετάζουν τη δυνατότητα να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.

Η μεταμόσχευση

Η νεαρή γυναίκα εισήχθη στη λίστα αναμονής για ένα μόσχευμα τον Φεβρουάριο του 2024. Το περασμένο καλοκαίρι ήταν τυχερή, γιατί βρέθηκε μόσχευμα.

«Μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από την εγχείρηση, μπορούσα να οδηγώ και να βγάζω βόλτα τον σκύλο μας. Ήταν εκπληκτικό. Από εκεί που είχα μικρό προσδόκιμο ζωής, βρίσκομαι ξαφνικά χωρίς καρκίνο. Είναι το μεγαλύτερο δώρο», είπε η 32χρονη.

«Αισθάνομαι ότι έχω μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή και θα την αρπάξω και με τα δύο μου χρόνια. Νιώθω τόση ευγνωμοσύνη για την οικογένεια που προχώρησε στη δωρεά οργάνων. Πιστεύω ότι έχω γίνει καλά. Οι γιατροί δεν μου μιλούν για ίαση, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω καρκίνο», συνέχισε.

«Είναι θαυμάσιο να βλέπουμε την Bianca να έχει τόσο θετική εξέλιξη», δήλωσε η γιατρός της 32χρονης, Dr. Kalena Marti, ογκολόγος στον ιατρικό όμιλο The Christie του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS). «Η βιοψία που έγινε στο ήπαρ της μετά τη μεταμόσχευση έδειξε ότι τα καρκινικά κύτταρά της δεν ήταν ενεργά. Αυτό ήταν η καλύτερη είδηση. Μας δημιουργεί ελπίδες ότι ο καρκίνος της δεν θα υποτροπιάσει».

Όπως εξήγησε η Dr. Marti, ο προχωρημένος (μεταστατικός) καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πολύπλοκη νόσος. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι, γι’ αυτό μια θεραπεία που αποδίδει σε έναν ασθενή, δεν ωφελεί έναν άλλον.

«Είναι επομένως σημαντικό να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε νέες θεραπείες», πρόσθεσε. «Χάρη στη γενναιοδωρία των δοτών οργάνων και των οικείων τους, μπορούμε πλέον να προσφέρουμε τη μεταμόσχευση ήπατος ως πιθανή θεραπεία σε ορισμένους προσεκτικά επιλεγμένους ασθενείς».

Φωτογραφία: iStock