Iatropedia

Νεφροπαθείς: «Θεσμική τρικυμία – Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ εξομοιώνει τον ασθενή με «τουρίστα» και την ασθένεια με «διακοπές»

Με οργισμένη επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών εκφράζει την απογοήτευσή του για την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, με αφορμή το πόρισμα - καταπέλτη του Συνηγόρου του Πολίτη κατά των ιδιωτικών κλινικών και του ΕΟΠΥΥ.

«Ζοφερή πραγματικότητα για τους ασθενείς στην Ελλάδα του 2024», όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών, αποτελεί η εικόνα που αποτυπώνεται στο πόρισμα «φωτιά» του Συνηγόρου του Πολίτη, το οποίο συντάχθηκε μετά από έρευνα για σωρεία καταγγελιών και αναφορών από πολίτες για υπέρογκες χρεώσεις από ιδιωτικούς υγειονομικούς φορείς που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ.

Η υπόθεση των καταχρηστικών χρεώσεων από ιδιωτικές κλινικές αλλά και συστημική αδυναμία ελέγχου παραβατικών παρόχων από τον ΕΟΠΥΥ, συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης  αποδείχθηκε, όπως λένε οι ασθενείς, ότι υπάρχει «εμφανής ταύτιση των ιδιωτικών συμφερόντων με το δημόσιο συμφέρον». 

«Τη στιγμή αυτή, που ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι η αδρανοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού του μεγαλύτερου ελληνικού οργανισμού παροχής κοινωνικής ασφάλισης έχει οδηγήσει εκατοντάδες ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, να εξαθλιώνονται οικονομικά κατά τη νοσηλεία τους σε κάποιες ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες παράνομα επιβάλλουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ υπέρογκες χρεώσεις, προδήλως αντιλαμβανόμενες την απροθυμία του Δημοσίου να επιτελέσει τον κοινωνικό του ρόλο για τον οποίο χρηματοδοτείται από τις κοινωνικές εισφορές και τους φόρους των πολιτών, αντί να σειστεί το κοινοβούλιο, οι βουλευτές κάθονται αμίλητοι στα έδρανα«, σχολιάζουν στην επιστολή τους οι ασθενείς και συνεχίζουν:

«Η δε Διοίκηση, αντί να συναισθανθεί το βάρος του προβλήματος και την ακύρωση του θεσμικού της ρόλου, κουνάει επιτακτικά το δάκτυλο στον Συνήγορο, και με αυστηρή φωνή, μέσα στα έδρανα του Ναού της Δημοκρατίας, αποφαίνεται ότι εάν γίνουν καταλογισμοί από τον ΕΟΠΥΥ, αυτοί θα είναι άκυροι.  Κεραυνοβολημένος ο Συνήγορος εξανίσταται λέγοντας ότι είναι σαν να ακούει τους εκπροσώπους των κλινικών και όχι τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ. Η ταύτιση των ιδιωτικών συμφερόντων με το δημόσιο συμφέρον, δείχνει τόσο εμφανής, ώστε ο έκπληκτος Συνήγορος, στρέφεται στον Υπουργό και του λέει ότι η αδρανοποίηση του ελέγχου θα ήταν εμφανώς αντισυνταγματική», σημειώνουν οι ασθενείς στην επιστολή τους.

Δείτε επίσης: Συνήγορος του Πολίτη: Υπέρογκες και παράνομες χρεώσεις από ιδιωτικές κλινικές, με την ανοχή του ΕΟΠΥΥ

Θεσμική τρικυμία…

Ακολουθεί, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες καταγγελίες, μία «άνευ προηγουμένου έκρηξη» από την Διοικήτρια η οποία, εξομοιώνει το ζήτημα της επιστροφής των χρημάτων, που παράνομα ζητήθηκαν από τους ασθενείς, με την … οικειοθελή για τους ασθενής αναβάθμιση σε λουξ δωμάτιο.

«Για τη Διοικήτρια, στην Ελλάδα του 2024 δεν υφίσταται ζήτημα αχρεωστήτως καταβληθεισών χρεώσεων, διότι όλοι συλλήβδην οι δικαιούχοι δημόσιας περίθαλψης, όταν ασθενούν βαρέως, επιθυμούν να θεραπεύονται σε λουξ δωμάτια κλινικών«, σχολιάζουν οι νεφροπαθείς.

Η εικόνα ενός καρκινοπαθή ή αιμοκαθαιρόμενου με δημόσια μόνο ασφάλιση, που χρειάζεται επαναλαμβανόμενες νοσηλείες και καταλήγει, λόγω αναμονών ή δυσλειτουργιών του δημοσίου τομέα σε ιδιωτική κλινική, είναι ασυμβίβαστη -λένε οι νεφροπαθείς- με αυτή του ανθρώπου που θέλει νοσηλεία σε λουξ δωμάτιο.

«Και είναι τόση η θεσμική τρικυμία, που η Διοικήτρια, εξακολουθώντας να κουνάει το δάκτυλο στον Συνήγορο του Πολίτη, αποφαίνεται πομπωδώς ότι δεν θα καταντήσει ο ΕΟΠΥΥ … τουριστική αστυνομία. Προφανώς διότι στο δικό της νοητικό γίγνεσθαι ο ασθενής εξομοιώνεται με …τουρίστα, η νοσηλεία …..με παραμονή σε τουριστικό θέρετρο και η αρρώστια ….με διακοπές. Θα ήταν διασκεδαστική αυτή η αφέλεια εάν δεν ήταν επικίνδυνη για την Υγεία και τη Δημοκρατία», σχολιάζουν οι ασθενείς.

Δείτε επίσης: Γεωργιάδης: Η νοσηλεία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ κεντρική επιλογή του υπουργείου Υγείας

Θα γίνει έλεγχος από την αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για τις ευθύνες του ΕΟΠΥΥ;

Ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΟΠΥΥ και η δυνατότητα καταλογισμού προβλέπεται, πλην του ΕΚΠΥ από τους κάτωθι νόμους: ν. 4931/2022 (Α΄94), ν. 2676/1999 (Α` 1), π.δ. 121/2008 (Α` 183) και ν. 3846/2010 (Α` 66), σχολιάζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών.

«Η μη αποτελεσματική διενέργεια των ελέγχων και η αδρανοποίηση του καταλογισμού, δυνάμει δηλώσεων περί γενικής μη νομιμότητας των ελέγχων, αντίκειται στο νόμο. Η μη διενέργεια ελέγχων ζημιώνει οικονομικά τους ασφαλισμένους. Μετά τη γνώση του πορίσματος και την τοποθέτηση του Συνηγόρου του Πολίτη, περί αδιαμφισβήτητης ύπαρξης νομοθετικού πλαισίου υλοποίησης καταλογισμών, τεκμαίρεται σαφής γνώση της κατά νόμο υποχρέωσης υλοποίησης αυτών, και από τον Υπουργό Υγείας και από τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ. Τα τυχόν ανακύπτοντα ζητήματα τέλεσης του ποινικού αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, θα ελεγχθούν από την αρμόδια Εισαγγελική Αρχή; Θα αποσταλεί στον Εισαγγελέα το Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη;», αναρωτιούνται οι ασθενείς.