Νένα Μεντή: Τι είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών στην οποία υπεβλήθη ο σύζυγός της
Η μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου μας Νένα Μεντή παραχώρησε στο «Πάμε Δανάη» και στον Άρη Καβατζίκη μία συγκλονιστική συνέντευξη, με αφορμή τη θεατρική παράσταση «Ο μονόλογος μιας μοδίστρας» στο Θέατρο Βολονάκη.
Η Νένα Μεντή μίλησε για τα πάντα. Αλλά συγκίνησε μιλώντας για τη μάχη που έδωσε ο σύζυγός της με τη λευχαιμία, μία μάχη από την οποία βγήκε νικητής.
Όπως αποκάλυψε η Νένα Μεντή, έχει περάσει πολύ δύσκολα με θανάτους. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη καταστροφή για τον άνθρωπο, η απώλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξομολογούμενη: «Πέρασα μια μεγάλη δυσκολία με τον άνδρα μου και η νίκη μας οφείλεται σε μένα, δεν τον άφησα ποτέ να πέσει, ήμουν κερί αναμμένο δίπλα του, άφησα το θέατρο. Ο άντρας μου έκανε μεταμόσχευση μυελού των οστών, είχε λευχαιμία και πάμε πολύ καλά, νικήσαμε».
Τι είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών στην οποία υποβλήθηκε ο σύζυγος της Νένας Μεντή
Όπως αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, που αρχικά συστάθηκε με κύριο στόχο την οργάνωση και διαχείριση ενός Αρχείου Δοτών Μυελού των Οστών, κάθε χρόνο χιλιάδες συνάνθρωποι μας, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, καλούνται να αντιμετωπίσουν κάποια ασθένεια του αίματος, όπως η λευχαιμία, το λέμφωμα και άλλα κληρονομικά αιματολογικά νοσήματα. Μερικοί από τους ασθενείς αυτούς μπορεί να θεραπευτούν με χημειοθεραπεία ή και ακτινοθεραπεία χωρίς να χρειαστούν περαιτέρω θεραπεία. Για κάποιους άλλους όμως η μεταμόσχευση μυελού των οστών από συγγενή ή εθελοντή δότη αποτελεί τη μοναδική θεραπεία.
Η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι μια σοβαρή και επίπονη διαδικασία η οποία σήμερα αποτελεί πλέον ένα καθιερωμένο είδος θεραπείας. Δεκάδες χιλιάδες ασθενείς έχουν υποβληθεί στη θεραπεία αυτή σε όλο τον κόσμο και σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, όπως ο σύζυγος της Νένας Μεντή, η θεραπεία αυτή χάρισε ζωή.
Οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών διαχωρίζονται στην αυτόλογη και την αλλογενή μεταμόσχευση.
Στην αυτόλογη μεταμόσχευση, συλλέγονται μυελικά – αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα από τον ίδιο τον ασθενή πριν από την χημειοθεραπεία ή την ακτινοβολία, προετοιμάζονται κατάλληλα, αποθηκεύονται και ξαναδίνονται στον ασθενή μετά τη θεραπεία.
Στην αλλογενή μεταμόσχευση, συλλέγονται αιμοποιητικά ή μυελικά αρχέγονα κύτταρα από συγγενή ή από κάποιον, μη συγγενή εθελοντή δότη.
Μια εναλλακτική μορφή της αλλογενούς μεταμόσχευσης αποτελεί η μεταμόσχευση με ομφαλοπλακούντιο μόσχευμα (αίμα ομφάλιου λώρου).
Οι πρώτες επιτυχείς μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών έγιναν το 1968 σε παιδιά με σοβαρή συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια και σύνδρομο Wiskott-Aldrich. Το 1978 ανακοινώθηκε για πρώτη φορά σειρά ασθενών με λέμφωμα που υποβλήθηκαν σε αυτόλογη μεταμόσχευση με επιτυχία.
Από το 1970 μέχρι το 2000, ο αριθμός των ασθενών που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων παγκοσμίως έφτασε τους 500.000.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία της μεταμόσχευσης γίνεται μόνο όταν πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
- Με τη μεταμόσχευση υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ίασης από την ασθένεια
- Δεν υπάρχει άλλη θεραπεία ίασης
Η μεταμόσχευση μυελού των οστών έχει σοβαρούς κινδύνους. Ορισμένες επιπλοκές μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Αλλά για μερικούς ανθρώπους, είναι η καλύτερη ελπίδα για θεραπεία ή μεγαλύτερη ζωή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Χημικά που χρησιμοποιούνταν στα στεγνοκαθαριστήρια απαγορεύθηκαν ως καρκινογόνα
Εγκεφαλικό επεισόδιο: Ο άγνωστος κίνδυνος που απειλεί τους ασθενείς
Ποια τρόφιμα με ζάχαρη είναι πιο επιβαρυντικά για την υγεία της καρδιάς