Οι δοκιμές που έγιναν σε πρωτεύοντα (πιθήκους) έδειξαν πως οκτώ μακάκοι που εμβολιάσθηκαν δεν υπέκυψαν στην μόλυνση από τον ιό, αντίθετα με δύο μη εμβολιασμένα ζώα που πέθαναν. Μάλιστα το εμβόλιο προστάτευσε τα πειραματόζωα με μια μόνο δόση, ξεπερνώντας με επιτυχία τους περιορισμούς ασφαλείας που ίσχυαν για πρώιμες εκδόσεις του εμβολίου και ανοίγοντας τον δρόμο για δοκιμές και σε ανθρώπους.
Όπως επισημαίνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στην επιθεώρηση Nature, το εμβόλιο που ανέπτυξαν σε συνεργασία με τo Galveston National Laboratory και τα τμήματα επιδημιολογίας-ανοσολογίας της Profectus BioSciences χρησιμοποιεί πρωτεΐνες από το στέλεχος Μακόνα της παραλλαγής του Έμπολα που εμφανίσθηκε στο Ζαΐρ. Η συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού του αιμορραγικού πυρετού έχει κοστίσει την ζωή σε περισσότερα από 10.000 άτομα κατά την πρόσφατη επιδημία που μαστίζει τις χώρες της Δυτικής Αφρικής.
Την ίδια ώρα, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο ιός διαθέτει μια ευάλωτη επικάλυψη από μια πρωτεΐνη που χρησιμεύει για να προστατεύει όσο και να «εκθέτει» γενετικό υλικό (RNA) του Έμπολα. Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα που δημοσιεύει το περιοδικό Cell Reports, η στοχοποίηση του πρωτεϊνικού αυτού μηχανισμού και το μπλοκάρισμα της διαδικασίας «επανακάλυψης» του γενετικού υλικού μπορεί να σκοτώσει τον ιό, σταματώντας την δημιουργία νέων ιών από μολυσμένα κύτταρα.