Νέο «εργαλείο» προστασίας της δημόσιας υγείας από την κλιματική αλλαγή στην Αττική μέσω ΕΣΠΑ

  • Γιάννα Σουλάκη
κλιματική αλλαγή
Η Περιφέρεια Αττικής αναπτύσσει ένα νέο εργαλείο παρακολούθησης της δημόσιας υγείας με έμφαση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο δράσης χρηματοδοτούμενης από το ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι η αποτύπωση και διαχείριση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων κινδύνου που απειλούν την υγεία, δίνοντας έμφαση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Δίκτυο υποδομών και παρακολούθηση παραμέτρων

Η δράση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου υποδομών και υπηρεσιών που θα καταγράφει διάφορους δείκτες, όπως συγκεντρώσεις γύρης, θαλάσσιου άλατος, ερημικής σκόνης, διοξείδιο του αζώτου, όζοντος, μονοξειδίου του αζώτου, υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά και τιμές που αφορούν την υγεία του πληθυσμού, όπως η έλλειψη βιταμίνης D και καρδιαγγειακοί κίνδυνοι.

Ο Μηχανισμός επιδιώκεται να αποτελέσει μια ολιστική αντιμετώπιση των φυσικών παραμέτρων και των συνεργειών μεταξύ τους. Τα δεδομένα θα παρέχονται από συνέργειες μετρήσεων επιφάνειας, από προγνώσεις ατμοσφαιρικών  μοντέλων και από μεθόδους τηλεπισκόπησης (π.χ. δορυφορικές εικόνες, lidar, Brewer, DOAS).

Σημειώνεται ότι οι μετρήσεις θα είναι συμπληρωματικές ως προς το δίκτυο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), καθώς περιέχουν ρύπους που δεν μετρώνται αυτή τη στιγμή συστηματικά στην Περιφέρεια Αττικής, επικίνδυνες ενώσεις, μετρήσεις σε πυκνό δίκτυο στο λεκανοπέδιο, μετρήσεις καθ’ ύψος, καθώς επίσης και ατμοσφαιρικές προγνώσεις των σχετικών παραμέτρων.

Στόχος και επιπτώσεις

Ο μηχανισμός θα συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, εναρμονιζόμενος με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία 2021-2025. Έτσι, θα βελτιωθεί η πρόληψη και η προστασία της υγείας του πληθυσμού στην Αττική, ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες.

φωτογραφία: Eurokinissi