Νέο φάρμακο στη μάχη κατά της ΧΑΠ ρίχνει η Ευρώπη

  • Iatropedia newsroom
γιατρός κάνει διάγνωση για ΧΑΠ
Μετά από σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) στα τέλη Μαΐου, η Κομισιόν ενέκρινε το Dupixent για τη θεραπεία της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ)

Το «πράσινο φως» για ευρύτερη χρήση του ενέσιμου φαρμάκου Dupixent και σε ασθενείς με χρόνια πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) έδωσε η ΕΕ, σε μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που οι ευρωπαϊκές Αρχές εγκρίνουν ένα φάρμακο γρηγορότερα από τις ΗΠΑ.

Μετά από σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) στα τέλη Μαΐου, η Κομισιόν ενέκρινε το Dupixent για τη θεραπεία της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) σε ασθενείς που δεν μπορούν να βοηθηθούν με τα τυπικά εισπνεόμενα φάρμακα, όπως ανακοινώθηκε από τη φαρμακοβιομηχανία Sanofi.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Μάιο μετέθεσε την προθεσμία για την επανεξέταση του Dupixent για τη ΧΑΠ κατά τρεις μήνες, για τις 27 Σεπτεμβρίου, καθώς ζήτησε πρόσθετα δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του.

Τι είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Η δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια επηρεάζει σχεδόν 16 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ και πάνω από 35 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Βασική αιτία της πάθησης είναι το κάπνισμα. Λιγότερο συχνές αιτίες είναι η εισπνοή τοξικών ουσιών ή αερίων (παθητικό κάπνισμα, ατμοσφαιρική ρύπανση, επαγγελματική έκθεση) και σπανιότερα  η γενετική προδιάθεση.

Η νόσος χαρακτηρίζεται από τον περιορισμό της ροής του αέρα και οι ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο δυσκολεύονται να αναπνεύσουν. Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου και να εξελιχθεί σε σοβαρή ασθένεια.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω φάρμακο έχει ήδη εγκριθεί σε πολλές χώρες για διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως το άσθμα και το έκζεμα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλτσχάιμερ: Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για την θεραπεία της νόσου

Μαύρη σοκολάτα και κακάο μειώνουν πίεση και χοληστερίνη

Υπεριδρωσία: Πότε δεν είναι φυσιολογικός ο υπερβολικός ιδρώτας