Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται νέα υποτιμολόγηση όλων των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά καθώς ο υπουργός Υγείας προτίθεται να επιχειρήσει να εξοικονομήσει περαιτέρω κονδύλια από τη φαρμακευτική δαπάνη.
Θα είναι η τρίτη φορά που εκδίδεται σχετική υπουργική απόφαση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και ήδη στην αγορά φαρμάκου οι φήμες έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν.
Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας από την πλευρά του δε φαίνεται να επιθυμεί φυσικά μια νέα υποτιμολόγηση καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε μείωση των κερδών αλλά και μεγάλη πτώση στην αξία των φαρμάκων. Εξάλλου οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι όσο μειώνει κανείς τις τιμές των προϊόντων τους τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος υποκατάστασης των φθηνών φαρμάκων με άλλα καινούρια πολύ ακριβότερα. Και αυτό επειδή από τις τιμές των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας εξαρτώνται και οι τιμές σε αντίστοιχα φάρμακα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς.
Άλλο βασικό επιχείρημα αποτελούν και οι λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές. Όσο δηλαδή μειώνονται οι τιμές στα φάρμακα που διατίθενται στην Ελλάδα τόσο θα αυξάνονται οι εξαγωγές τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες από φαρμακαποθήκες οι οποίες επιδιώκουν να αυξήσουν τα έσοδά τους πουλώντας τα σε υψηλότερες τιμές.
Αποτέλεσμα όμως είναι να καταγράφονται ελλείψεις στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων, φαινόμενο που έχει γίνει πια πολύ συχνό το τελευταίο διάστημα.