«Η περιφερειακή Αρχή, στο πλαίσιο της πολιτικής επιλογής και της απόφασης της να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας», εισηγήθηκε το αίτημα του Ινστιτούτου, κατόπιν αξιολόγησης της αναγκαιότητας του, σημείωσε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος, Μαρία Λαμπρίδου.
Παρουσίασε συνοπτικά τη χρησιμότητα του μηχανήματος στο έργο του Ινστιτούτου, το οποίο με τη σειρά του παρέχει εξειδικευμένο έργο πρόληψης αναπτύσσοντας ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα στο πεδίο της υγείας του παιδιού και ειδικότερα στον χώρο των σπάνιων παθήσεων. Μέσω του αυτομάτου αναλυτή αμινοξέων, επιτυγχάνεται η εργαστηριακή διερεύνηση και διάγνωση κληρονομικών διαταραχών του μεταβολισμού των αμινοξέων.
Συνέπειες
Η κ. Λαμπρίδου, υπογράμμισε ότι πρόκειται για χρόνια νοσήματα με πολύ σοβαρές συνέπειες που μπορεί να εκδηλωθούν στη γέννηση και αργότερα στην βρεφική και παιδική ηλικία, επηρεάζοντας πολλά όργανα και λειτουργίες του οργανισμού, η μη έγκαιρη διάγνωση των οποίων μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.
Επισήμανε ότι ο αυτόματος αναλυτής αμινοξέων είναι «υψίστης σημασίας» και μοναδικός στο δημόσιο σύστημα υγείας που καλύπτει όλες τις γεννήσεις της χώρας μας. Κάθε χρόνο παραπέμπονται πάνω από 1500 δείγματα ασθενών με αποτέλεσμα να λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα για να επιτυγχάνεται η άμεση ανάλυση των δειγμάτων των παιδιών.
Σημείωσε ότι αποκτήθηκε την δεκαετία του 1970 και σήμερα λόγω της παλαιότητας του, δεν υπάρχουν ανταλλακτικά με κίνδυνο να διακοπεί η λειτουργίας του «με τις ανάλογες αρνητικές συνέπειες. Καθώς, πέραν της ανίχνευσης είναι διπλή και η η αξία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης αυτών των νοσημάτων»