Νέο μικροσκόπιο εντοπίζει παράσιτα στο αίμα μέσω… smartphone!
Με την βοήθεια μιας εφαρμογής βίντεο, το… κινητό μικροσκόπιο CellScope Loa που ανέπτυξε ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UC Berkeley) και το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, το Πανεπιστήμιο του Montpellier στην Γαλλία και ερευνητικά κέντρα στο Γιαουντέ του Καμερούν, υπόσχεται να κάνει την διαφορά στην μάχη κατά ξεχασμένων τροπικών ασθενειών σε σημεία του πλανήτη όπου λείπουν είτε τα μέσα είτε ο χρόνος για την διάγνωση παίζει καίριο ρόλο.
Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση Science Translational Medicine, το νέο smartphone μικροσκόπιο αντί για μοριακούς δείκτες ή φθορισμό εντοπίζει την κίνηση των παρασίτων για να παρέχει άμεσα αποτελέσματα, εξίσου ακριβή με τις συμβατικές μεθόδους εντοπισμού νηματοειδών παρασιτικών μικροοργανισμών που προκαλούν σοβαρές ασθένειες. Στο Καμερούν, οι αρχές δίνουν μάχη κατά της «τύφλωσης των ποταμών» (ογκοκέρκωση) και της λεμφικής φιλαρίασης, δύο επικίνδυνες ασθένειες που μεταδίδονται από μύγες και κουνούπια αντίστοιχα.
Αν και αμφότερες μπορούν να αντιμετωπισθούν επιτυχώς με το αντιπαρασιτικό φάρμακο ιβερμεκτίνη (IVM) τα πράγματα περιπλέκει ένα άλλο παράσιτο, το σκουλήκι Loa loa, το οποίο προκαλεί μια δερματική και οφθαλμική πάθηση που λέγεται Λοΐαση ή Οίδημα του Calabar. Οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα Loa loa στο αίμα τους δεν μπορούν να πάρουν ιβερμεκτίνη διότι κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρές εγκεφαλικές και νευρολογικές βλάβες.
Το CellScope Loa μέσα σε δύο λεπτά ελέγχει μια σταγόνα δείγματος αίματος σε μια ειδικά σχεδιασμένη μεμβράνη μετρώντας τις κινήσεις των παρασίτων και βάσει ενός αλγορίθμου αναλύει αυτόματα το δείγμα, δείχνοντας στην οθόνη του κινητού αν είναι ασφαλές ο πάσχων να ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή με IVM. Η νέα εφαρμογή διέγνωσε τα θετικά κρούσματα σε ποσοστό 100% με ένα πολύ μικρό αριθμό ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων και τώρα οι ερευνητές σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις δοκιμές με μεγαλύτερο αριθμό ατόμων.