Iatropedia

Νέο μοντέλο Διοίκησης στα Νοσοκομεία – Στα μέσα Οκτωβρίου τοποθετούνται οι νέοι Διοικητές

Ένα νέο μοντέλο Διοίκησης των Δημόσιων Νοσοκομείων προωθεί το υπουργείο Υγείας, με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια να ανεβάζει ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων από τους νέους Διοικητές.

Οι νέοι Διοικητές, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ προχωρά ταχύτατα η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού η οποία αναμένεται μέσα σ’ αυτή την εβδομάδα. Θα ακολουθήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος των υποψηφίων και στη συνέχεια η Επιτροπή που έχει προσδιοριστεί από τον υπουργό, θα εξετάσει τις αιτήσεις με βάση τα κριτήρια και προσόντα που θα πρέπει να διαθέτουν.

Στα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων θα μετρήσουν, η εμπειρία στη δημόσια διοίκηση, η αποφασιστικότητα να προωθήσουν αλλάγες, η εργατικότητα και οι γνώσεις στο management και τα οικονομικά. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια άλλα … μη αναμενόμενα κριτήρια, τα οποία έχει θέσει ο υπουργός και οποία αποκάλυψε σε προσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Δείτε επίσης: Ο Κικίλιας στον ΣΚΑΪ: «Οι νέοι Διοικητές θα κάνουν βάρδια στα ΤΕΠ των Νοσοκομείων»

Κικίλιας: “Οι νέοι Διοικητές θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη θέση μάχης μαζί με τους ασθενείς”

Ο Βασίλης Κικίλιας φαίνεται ότι επιθυμεί να προωθήσει ένα ασθενοκεντρικό μοντέλο νοσοκομείου, με τη Διοίκηση συνεχώς παρούσα, εκεί που δίνεται η μάχη της Υγείας, δηλαδή, δίπλα στους ασθενείς. Οι νέοι Διοικητές  -εκτός από τη χρηστή οικονομική διαχείριση των νοσοκομείων, τη λογοδοσία και τους ισολογισμούς που θα είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν- θα πρέπει, όπως φαίνεται … να μην κάθονται ποτέ σε καρέκλα!

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας: “Δεν θα υπάρξει Διοικητής ή Υποδιοικητής νοσοκομείου που να μην είναι στα Επείγοντα (ΤΕΠ) και να μην είναι παρόν στην εφημερία του νοσοκομείου. Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να είναι κάποιος Διοικητής ή Υποδιοικητής νοσοκομείου του ΕΣΥ είναι, στην ώρα της μάχης, εκεί που οι πολίτες έρχονται και αγωνιούν για τον συγγενή τους και πρέπει να λάβουν θεραπεία, να είναι εκεί μαζί με τους γιατρούς και να στηρίζουν τα νοσοκομεία”.

Δείτε επίσης – Οι προκλήσεις των νέων Διοικητών ΥΠΕ του Βασίλη Κικίλια και οι αλλαγές στα Νοσοκομεία

Οι νέοι Διοικητές θα κληθούν να κατακτούν, όχι μόνο ποσοτικούς, αλλά και ποιοτικούς στόχους, που θα σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών, υπογράφοντας με την ανάληψη των καθηκόντων τους, ένα σχετικό συμφωνητικό με το ελληνικό Κράτος, το οποίο θα προσδιορίζει με σαφήνεια τους στόχους αυτούς. Οι διοικητές, επίσης, θα κρίνονται για την αποτελεσματικότητά τους, είπε ο κ. Κικίλιας: “Θα υπάρχει λογοδοσία απ’ όλους μας”, είπε χαρακτηριστικά.

Οι μεταρρυθμίσεις που θα κληθούν να κάνουν οι Διοικητές

Ο υπουργός Υγείας υποστηρίζει ότι έχει αποκομίσει πλέον συνολική εικόνα των προβλημάτων που υπάρχουν στα νοσοκομεία, τόσο από τις εκθέσεις των Διοικητών που είχε διορίσει η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όσο και από τις επισκέψεις που πραγματοποίησε ο ίδιος σε υγειονομικές μονάδες με την ανάληψη των καθηκόντων του, κατά τη διάρκεια των οποίων, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με  ασθενείς και γιατρούς και νοσηλευτές.

Δείτε – Βασίλης Κικίλιας: “Το σύστημα Υγείας ταλαιπωρεί ασθενείς και πολίτες”

Από τον Οκτώβριο, και μετά την τοποθέτηση των νέων Διοικητών, θα υπάρξουν άμεσες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των νοσοκομείων.

Πρώτη παρέμβαση θα είναι, σύμφωνα με πληφορίες, η αλλαγή στο Σύστημα Εφημέρευσης των Νοσοκομείων, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Η εφαρμογή νέου συστήματος διαλογής, θα συμβάλει στο να εκλείψουν τα φαινόμενα των ατελείωτων αναμονών και της ταλαιπωρίας των ασθενών στα Επείγοντα των νοσοκομείων. Τα φαινόμενα του παρελθόντος με “σεκιούριτι να κάνουν τη διαλογή των ασθενών στις ιατρικές ειδικότητες των Επειγόντων, ανήκουν στο παρελθόν”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός τόνισε, επίσης, ότι δεν θα ανεχθεί από τους Διοικητές, να αφήνουν σε εγκατάλειψη σοβαρά ζητήματα προστασίας και ασφάλειας της υγείας μέσα στα νοσοκομεία, όπως είναι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Σημαντικό εργαλείο, επίσης, – τόσο για την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όσο και για τους Διοικητές- θα αποτελέσει το Ηλεκτρονικό Σύστημα καταγραφής των προβλημάτων και επιτήρησης της πορείας επίλυσης τους σε πραγματικό χρόνο. Ενα σύστημα το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή στα νοσοκομεία και θα συντονίζει με κριτήρια επείγουσας ανάγκης τόσο τις διακομιδές, όσο και τη διανομή των περιστατικών από το ΕΚΑΒ, αλλά και την εξεύρεση κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Είναι γεγονός, πάντως, ότι για ένα λειτουργικό και ανθρώπινο προς τον ασθενή Σύστημα Υγείας, εκτός από ικανούς Διοικητές, απαιτεί και ικανό αριθμό προσωπικού, γιατρών και νοσηλευτών. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Κικίλιας εξήγγειλε επίσπευση των διαδικασιών των προσλήψεων γιατρών από το ΑΣΕΠ μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, σε διάστημα 5 μηνών και όχι σε 18, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Επίσης, μίλησε για στελέχωση όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με προσωπικό και ενόψη της επικείμενης έξαρσης των κρουσμάτων της χειμερινής γρίπης, και σειρά άλλων μέτρων για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων και των καρκινοπαθών, όπως την αύξηση των βαρδιών στα ακτινολογικά μηχανήματα. Δεν δεσμεύτηκε χρονικά, όμως, ως προς το πότε θα υλοποιήσει αυτές τις προσλήψεις.