Iatropedia

Νέοι γιατροί σε αναμονή για άδειες ασκήσεως επαγγέλματος μετά τη «διάλυση» του ΠΙΣ από τον Α.Ξανθό

Προβλήματα έχει προκαλέσει σε τουλάχιστον 337 νέους γιατρούς η απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού να μην επικυρώσει τις εκλογές του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), σύμφωνα με ανακοίνωση του Δ.Σ.

Οι νέοι γιατροί βρίσκονται εγκλωβισμένοι, καθώς, θα πρέπει να περιμένουν έως ότου  τελεσιδικήσουν οι δικαστικές διαφορές μεταξύ του υπουργού Υγείας και του προσφάτως εκλεγμένου -αλλά όχι επικυρωμένου από τον Ανδρέα Ξανθό- Διοικητικού Συμβουλίου, ώστε να μπορέσουν να λάβουν άδειες ασκήσεως επαγγέλματος, αλλά και αναγνώριση των τίτλων ειδικότητάς τους.

Αυτό υποστηρίζουν με ανακοίνωσή τους ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο Γιώργος Ελευθερίου, πρόεδρος και γενικός γραμματέας του ΠΙΣ αντίστοιχα, σύμφωνα με τις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Πανελληνίου Συλλόγου.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους:

«Εκατοντάδες επαγγελματίες της υγείας είναι σε αναμονή για άδειες ασκήσεως επαγγέλματος αλλά και για την αναγνώριση των τίτλων ειδικότητας. Ειδικότερα με βάση τις επίσημες καταγραφές του ΠΙΣ, 377 νέοι γιατροί έχουν δώσει εξετάσεις και είναι σε αναμονή για την αναγνώριση του τίτλου τους από τα αρμόδια όργανα του ΠΙΣ. Επίσης 13 γιατροί οι οποίοι θέλουν να αναχωρήσουν για εργασία στο εξωτερικό είναι αντίστοιχα σε αναμονή, καθώς ο ΠΙΣ παρεμποδίζεται να εκδώσει πιστοποιητικά ορθής άσκησης ιατρικού επαγγέλματος (certificate of good standing), μετά την παράνομη απόφαση του υπουργού για τις τελευταίες εκλογές. Ακόμη, 8 νέοι γιατροί δεν μπορούν να ξεκινήσουν την εργασία τους, λόγω της μη έκδοσης των αδειών ασκήσεως επαγγέλματός τους, εξαιτίας των προσκομμάτων που έχουν δημιουργηθεί στην ορθή λειτουργία του Συλλόγου», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Ακόμη 20 οικογένειες σε απλήρωτη εργασία»

Όμως δεν είναι μόνο οι επαγγελματίες γιατροί «που πλήττονται από την αυθαίρετη απόφαση του Ανδρέα Ξανθού, αλλά και ακόμη 20 οικογένειες που έχουν καταδικαστεί σε απλήρωτη εργασία, αδού η μη επικύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών δεν επιτρέπει την εκταμίευση των μισθών τους», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πρόεδρος και γενικός γραμματέας καλούν τον υπουργό Υγείας «να προχωρήσει άμεσα στην άρση της παράνομης και αυθαίρετης απόφασής του, προκειμένου να συνεχίσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος απρόσκοπτα να προσφέρει υπηρεσίες στα μέλη του. Τονίζουμε στον υπουργό Υγείας ότι ο δικαστικός δρόμος που έχει επιλέξει είναι χρονοβόρος και μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στον ιατρικό κλάδο και τους εργαζόμενους του ΠΙΣ».