Νεότερα για τα εγκεφαλικά & καρδιαγγειακά σε συνέδριο στην Αθήνα
Άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ενώ χάνονται χιλιάδες ανθρώπινες ζωές εξαιτίας των εγκεφαλικών επεισοδίων τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν τις ειδικές μονάδες για εγκεφαλικά ΜΑΦ που μειώνουν την θνητότητα σε ποσοστό έως και 20%.
Τα παραπάνω ανέφερε ο Κωνσταντίνος Βέμμος υπεύθυνος Μονάδας Οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του νοσοκομείου Αλεξάνδρα σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την διεξαγωγή του Καρδιολογικού συνέδριο Heart Vessels & Stroke 2015, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 6-8 Μαρτίου με πρόεδρο τον καθηγητή και πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας Πάνο Βάρδα.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Βέμμος 22 στους 100 αιφνίδιους θανάτους οφείλονται σε εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ χάνεται πολύτιμος χρόνος στην αντιμετώπιση των καρδιολογικών περιστατικών.
Ένα ακόμη μελανό στοιχείο είναι όπως ανέφερε ο ειδικός ότι δε γίνεται θρομβολυτική θεραπεία με συνέπεια να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή του ασθενή.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ με 500.000 θύματα ετησίως.
Νέος βηματοδότης
Παρόλα αυτά ελπιδοφόρους ορίζοντες στην αντιμετώπιση των αρρυθμιών της καρδιάς δίνει η εμφύτευση βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια που εφαρμόζεται ήδη στην πανεπιστημιακή, καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης
«Όπως φανερώνει η ονομασία του, πρόκειται για μία νέα γενιά βηματοδοτών, η οποία δεν φέρει ηλεκτρόδια και είναι εξαιρετικά μικροί σε μέγεθος μόλις 1,5 εκατ. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ανάπτυξή τους βασίστηκε σε μία ιδέα που είχε η κλινική μας πριν από 25 χρόνια», σημειώνει ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Πάνος Βάρδας.
Να σημειωθεί εδώ ότι μέχρι στιγμής ο νέος βηματοδότης έχει τοποθετηθεί σε 4 ασθενείς.
''Το βασικό τους πλεονέκτημα'' εξήγησε ο κ. Βάρδας είναι ''ότι σε αντίθεση με τους συμβατικούς, παραμένουν άθικτα τα αγγεία της καρδιάς και του αίματος''.
«Πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες η ιατρική τεχνολογία θα είναι σε θέση να προσφέρει μία μικρή συσκευή, η οποία θα μπορεί να εμφυτεύεται εύκολα υποδόρια και να μας προστατεύει από το μεγάλο εχθρό της ανθρωπότητας, τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο», κατέληξε ο καθηγητής.