Νίκος Καπραβέλος: «Είμαστε στην τελική φάση του κύκλου της πανδημίας, η Κράκεν έδωσε παράταση μέχρι το ’24»
Την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση του κύκλου της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, εξέφρασε σήμερα μιλώντας στο ΕΡΤNEWS ο κ. Νίκος Καπραβέλος, συντονιστής διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παπανικολάου, στη Θεσσαλονίκη.
Ταυτοχρόνως, όμως, επισήμανε ότι η παραλλαγή Κράκεν (επιστημονικά: ΧΒΒ.1.5) που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός έδωσε «παράταση» στην πανδημία για έναν ακόμα χρόνο.
Ο κ. Καπραβέλος εξήγησε ότι η πανδημία εξελίσσεται με ηπιότερους ρυθμούς, χωρίς να πιέζει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Χάρη, εξ άλλου, στα αντιϊικά φάρμακα και στα εμβόλια μπορεί πια να αντιμετωπιστεί.
«Ειλικρινά το λέω. Είμαστε πλέον στην τελική φάση του κύκλου της πανδημίας, με ηπιότερα χαρακτηριστικά», είπε. «Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν πιέζονται, δεν υπάρχουν ουρές στις Μονάδες… Αν δεν ήταν η Κίνα με τα πολλά κρούσματα και η “Κράκεν” με την υπερμεταδοτικότητά της, θα μιλάγαμε πλέον για το τέλος της πανδημίας μέσα στο 2023. Πήρε μια μικρή παράταση, πιστεύω μέχρι το 2024».
Ο κ. Καπραβέλος έσπευσε να διευκρινίσει πως αυτό δεν σημαίνει ότι ο κορωνοϊός έχει εξαλειφθεί. Αντιθέτως, οι επιπτώσεις του είναι ακόμα σοβαρές – «τραγικές», όπως χαρακτηριστικά είπε – στους ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα. «Θρηνούμε ακόμα έναν απαράδεκτο αριθμό νεκρών», τόνισε.
Μεγάλη προσοχή, αλλά όχι πανικός από τους γονείς
Αναφερόμενος στις υπόλοιπες αναπνευστικές λοιμώξεις που προσβάλλουν κυρίως παιδιά, επέστησε την προσοχή των γονέων. Όπως είπε, το σύστημα της Υγείας «εκεί ακριβώς πάσχει… δεν έχουμε ΜΕΘ παιδιατρικές, άρα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη προσοχή».
Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν χρειάζεται πανικός. Ναι μεν οι ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να κάνουν κάποιες βρογχιολίτιδες και τα παιδιά να χρειασθούν αναπνευστική υποστήριξη, αλλά αυτό δεν έχει τραγικές συνέπειες, υπογράμμισε. Χρειάζεται όμως προσοχή, ιδίως στα μικρά παιδιά κάτω των 2,5 ετών.
Ο κ. Καπραβέλος επανέλαβε, πάντως, την «ισχυρή» σύστασή του για χρήση προστατευτικής μάσκας στα σχολεία. Τέλος, εξήγησε ότι η έξαρση των υπολοίπων ιογενών λοιμώξεων οφείλεται σε εξασθένηση του ανοσοποιητικού, από την παρατεταμένη αδράνεια των τελευταίων ετών.
«Χρειάζεται μια προσοχή στα μικρά παιδιά και στους μεγάλης ηλικίας, αλλά και εκεί μπορούμε να τα διαχειριστούμε. Προς Θεού, δεν είναι ο εφιάλτης που περάσαμε», κατέληξε.
Πηγή: ertnews.gr