Η εταιρεία επικαλέστηκε εμπορικούς λόγους καθώς υπήρξε, όπως ανέφερε επισήμως, μειωμένη ζήτηση του εμβολίου της με την ονομασία Vaxzevria. Ωστόσο, στα τέλη Απριλίου υπήρξαν αναφορές στον ξένο τύπο με την παραδοχή της εταιρείας για τις ανεπιθύμητες ενέργειες και τα αυξημένα περιστατικά θρομβώσεων, τα οποία είναι κατεγεγραμμένα πλέον επισήμως στον επιστημονικό τύπο.
Δείτε επίσης: Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της για τον κορωνοϊό απ’ όλο τον κόσμο
Μιλώντας στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, επισημαίνει πως αν και η προσφορά του εμβολίου της AstraZenece δεν αμφισβητείται καθώς σώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, ωστόσο πράγματι το εμβόλιο δεν επικαιροποιήθηκε για να καλύπτει και τις νέες παραλλαγές, αλλά και δυσφημίστηκε αρκετά από τις ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες είναι αδιαμφισβήτητες και καταγεγραμμένες πλέον και στην επιστημονική βιβλιογραφία.
“Το ξέραμε ότι το εμβόλιο αυτό συνδέεται σπανιότατα με αυτή την παρενέργεια των θρομβώσεων. Δεν περιμέναμε την εταιρεία να το παραδεχθεί, άλλωστε ήταν κάτι που έπρεπε να κάνει υποχρεωτικά, να παραδεχθεί δηλαδή πως έτσι κι αλλιώς υπάρχει αυτό το πρόβλημα με τις θρομβώσεις. Και ούτε ενδιαφέρει να το παραδεχθεί, από τη στιγμή που ιατρικά έχει δημοσιευθεί στον επιστημονικό τύπο αυτή η παρατήρηση και είναι πέραν πάσης αμφιβολίας. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, σε καμία περίπτωση ότι δεν πρόσφερε το συγκεκριμένο εμβόλιο. Αυτό το εμβόλιο πρόσφερε και η πιθανή ωφέλειά του σε σύγκριση με το πιθανό κόστος είναι εκατοντάδες φορές περισσότερη”, σημειώνει ο γιατρός.
“Μειωμένο το εμπορικό ενδιαφέρον”
Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της τόνισε πως σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν κατά τον πρώτο χρόνο χρήσης του εμβολίου και περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δόσεις διανεμήθηκαν παγκοσμίως.
«Οι προσπάθειές μας έτυχαν αναγνωρίσεως από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρήθηκαν ευρέως κρίσιμο συστατικό για τον τερματισμό της πανδημίας», τόνισαν.
Ωστόσο, η πρόσφατη απόφασή της AstraZeneca για οικειοθελή ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου της, που τέθηκε σε ισχύ από χθες Τρίτη 7/5/24 συσχετίζεται με τη μειωμένη ζήτηση και το χαμηλό εμπορικό ενδιαφέρον, καθώς υπάρχει πλέον «πλειάδα διαθέσιμων αναθεωρημένων εμβολίων» που στοχεύουν τις νέες παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2, ισχυρίζονται οι επικεφαλής της.
Σε σύγκριση με τα άλλα εμβόλια κατά του κορονοϊού, το Vaxzevria της AstraZeneca δεν επικαιροποιήθηκε ποτέ, ώστε να καλύπτει και τις νεότερες παραλλαγές του κορονοϊού, εξηγεί ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης.
“Έτσι κι αλλιώς, δεν έγινε ποτέ το update του εμβολίου και έχει χαμηλή ζήτηση πλέον. Παρέμεινε στη δράση και ως άμυνα εναντίον του παλιού εμβολίου του κορονοϊού. Δεν ξέρουμε καν την αποτελεσματικότητά του απέναντι στις νέες παραλλαγές. Και σ’ αυτό αν προσθέσει κανείς και την ιστορία με τις ανεπιθύμητες ενέργειες με τις θρομβώσεις, η οποία λειτούργησε δυσφημιστικά, αναμενόμενη εξέλιξη ήταν. Γιατί να έχει η εταιρεία μια γραμμή παραγωγής εμβολίου που δεν πουλάει και να χάνει χρήματα; Είναι τελείως λογική η ενέργεια που έκανε”, τονίζει ο Καθηγητής.
Υπήρξαν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες στην Κρήτη;
Περιστατικά θρομβώσεων και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις θανατηφόρα, εντοπίστηκαν και στη χώρα μας, αν και σπάνια, ωστόσο πολλά από αυτά στις αρχές του εμβολιασμού, είχαν εντοπιστεί στην Κρήτη.
Ήταν μάλλον τυχαίο, επισημαίνει σήμερα, τρία χρόνια μετά, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
“Δεν υπήρξαν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες στην Κρήτη. Υπήρξαν τρία περιστατικά εκ των οποίων μία γυναίκα πέθανε. Κι έγινε μεγάλος ντόρος. Στατιστικά δεν είναι πιο έντονο το πρόβλημα.
Δεν προσφέρει κάποια επιπλέον γνώση η ιστορία αυτή με τα ανεπιθύμητα εμβόλια. ούτε αυτή η ανεπιθύμητη ενέργεια συνδέεται με κάποιο κακό χειρισμό των εμβολιασμών εν μέσω πανδημίας. Κι αυτό το εμβόλιο εξακολουθώ να πιστεύω ότι προσέφερε πάρα πάρα πολλά οφέλη και έσωσε πιθανώς εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από το να χάσουν τη ζωή τους, όπως και τα άλλα εμβόλια”, καταλήγει ο ίδιος.