Iatropedia

Νίκος Τζανάκης στο iatropedia.gr: Τέλη Αυγούστου η αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία “αν δεν έχουμε πρόβλημα με τα πανηγύρια…”

Συνεχίζεται η πίεση στο ΕΣΥ, παρά την αργή αποκλιμάκωση της διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού, με τα κρούσματα Covid να υποχωρούν σταδιακά. Οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 10% αυτήν την εβδομάδα, κυρίως στις απλές κλίνες Covid, καθώς δεν πιέζονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. “Ανάσα ανακούφισης”, ωστόσο, δεν θα πάρει το σύστημα Υγείας πριν από τα τέλη Αυγούστου, όπως δηλώνει στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Ο αυξημένος δείκτης των νέων εισαγωγών ασθενών με Covid στα νοσοκομεία ανησυχεί τους επιστήμονες, παρά το γεγονός ότι η αύξηση δεν υπερβαίνει το 10% στον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο. Ωστόσο, όπως λέει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, η αποκλιμάκωση στην πίεση του ΕΣΥ θα καθυστερήσει και θα συμβεί στα τέλη Αυγούστου, αν στο μεταξύ δεν υπάρξουν ανεπιθύμητες ανατροπές λόγω του δεκαπενταύγουστου με τα πανηγύρια, όπως λέει:

“Αν κυλήσουν όλα καλά και δεν έχουμε ανατροπές στη διάρκεια του Αυγούστου, νομίζω ότι μετά τις 20 με 25 Αυγούστου θα έχουμε μια σχετική ύφεση που μπορεί να είναι ορατή και στο σύστημα Υγείας. Αν όλα πάνε καλά και δεν συμβούν τεράστιες μεταδοτικότητες με όλα αυτά τα πανηγύρια και όλα αυτά που προβλέπεται να ζήσουμε μέσα στον Αύγουστο”, εξηγεί και προσθέτει πως ακόμη κι αν πέσουν τα κρούσματα, θα παραμείνουν σε υψηλούς αριθμούς.

“Για να υποδιπλασιαστούν, δηλαδή για να φτάσουμε από τα 20.000 κρούσματα σήμερα στα 10.000 θέλουμε τουλάχιστον 2 με 3 εβδομάδες. Πιστεύω ότι θα υπάρχει μια μικρή αποκλιμάκωση, τα κρούσματα ωστόσο, θα είναι ψηλά”, αναφέρει.

“Πιέζονται πολύ τα νοσοκομεία, καθώς καθυστερούν τα εξιτήρια”

Αυτό που ανησυχεί σε σχέση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), είναι η σαφής υποχώρηση του αριθμού των εξιτηρίων στα δημόσια νοσοκομεία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς να συσσωρεύονται στις κλινικές Covid των δημόσιων Νοσοκομείων.

“Πιέζονται τα νοσοκομεία πάρα πολύ από απλές κλίνες. Εμείς στο ΠΑΓΝΗ συνεχώς ανοίγουμε κρεβάτια αυτή τη στιγμή. Ξεκινήσαμε τον τέλη Μαϊου και αρχές Ιουνίου με 2 και 5 νοσηλευομένους με Covid στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και αυτή τη στιγμή στην κορωνο-κλινική έχουμε κατά κανόνα πάνω από 35 με 40 ασθενείς”, λέει ο ίδιος.

Ωστόσο, αναλογικά με τον αριθμό των κρουσμάτων στο κύμα αυτό, οι νοσηλείες σε ΜΕΘ είναι εξαιρετικά λιγότερες, ενώ οι διασωληνωμένοι δεν ξεπερνούν τους 135 ασθενείς.

“Το κύμα Όμικρον 4 και 5 ακολουθεί περίπου το μοτίβο της Όμικρον 2 στις ΜΕΘ, όταν στις αρχές του χρόνου είχαμε μεγάλη αύξηση στις απλές κλίνες, αλλά ελάχιστη αύξηση στις ΜΕΘ”, σχολιάζει ο επιστήμονας.

Δείτε επίσης: Τζανάκης – Σαρηγιάννης στο iatropedia.gr: Αργή αποκλιμάκωση στα κρούσματα, θα αυξηθούν κι άλλο οι θάνατοι – Γεμίζουν τα νοσοκομεία

Τζανάκης: “Δύσκολη εξίσωση μέσα στον Αύγουστο”

Η διαφορά στο κύμα αυτό σε σύγκριση με το προηγούμενο της Όμικρον, σύμφωνα με τον Καθηγητή Τζανάκη είναι πως οι ασθενείς παραμένουν πολλές μέρες στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να γεμίζουν οι κλινικές Covid-19.

Αυτό σχετίζεται με το προφίλ των ασθενών. Είναι όλοι άνω των 85 ετών με πολλά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία η λοίμωξη Covid τα παροξύνει, όπως λέει ο ειδικός.

“Υπάρχει η εξής διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα: Δεν υπάρχει πολύ μεγάλη διακίνηση των ασθενών, διότι αυτοί που εισάγονται είναι υπερήλικες με πάρα πολλά συνοδά νοσήματα, που κατά κανόνα εισάγονται λόγω παρόξυνσης των συνοδών νοσημάτων από τη μόλυνση και όχι από τις πνευμονίες που προκαλεί ο κορονοϊός. Αυτοί οι άνθρωποι επιβαρύνουν βασικά οργανικά συστήματα διότι έτσι κι αλλιώς είναι σοβαρά, γιατί κάνουν νεφρικές ανεπάρκειες, κάνουν ουροσύψεις, προβλήματα τα οποία τους κρατούν πολλές μέρες στο νοσοκομείο”, σημειώνει ο Καθηγητής.

Ο λόγος εισιτηρίων – εξιτηρίων είναι θετικός, και καταγράφεται 2 προς 1 (εισιτήρια προς εξιτήρια).

Έτσι οι γεμάτες κλινικές Covid σε συνδυασμό με τις καλοκαιρινές άδειες του προσωπικού δημιουργούν σημαντική επιβάρυνση στο ΕΣΥ, προσθέτει ο Νίκος Τζανάκης:

“Επίσης είναι πάρα πολύ δύσκολη περίοδος γιατί προσπαθούμε να δώσουμε και άδειες στο προσωπικό, γιατί τρία χρόνια τώρα δεν έχει πάρει άδεια καλοκαιρινή και καταλαβαίνετε ότι το πράγμα δυσκολεύει πάρα πολύ. Είναι πράγματα που πολύ δύσκολα τα ισορροπείς”, καταλήγει.