Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μονάδες του ΠΕΔΥ καταρρέουν και χρειάζονται επαναξιολόγηση και οργάνωση ενώ μεγάλη είναι και η ανάγκη για νέους εξειδικευμένους γιατρούς που θα δεχτούν να περάσουν στο δημόσιο σύστημα ΠΦΥ.
«Προσπαθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε να κρατήσουμε τους γιατρούς στο σύστημα. Αυτόν έχουμε αυτή τη στιγμή» λέει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΥΥΚΑ, Σταμάτης Βαρδαρός. Και προσθέτει η κυρία Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος του ΙΣΠ, και πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ : «Θα πρέπει να καταγράψουμε τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών για να μπορούμε να τις ικανοποιήσουμε και το πλαίσιο να μην είναι τόσο σκληρό».
Όπως είπε μάλιστα η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, οι προσλήψεις που προβλέπονται βάσει του αρχικού προγραμματισμού για τις δομές του ΠΕΔΥ Πάτρας δεν αρκούν, δεδομένου ότι δεν λειτουργεί και ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού. Αναφερόμενη δε στα εργαστήρια αναφοράς σημείωσε «Η μεταφορά των δειγμάτων και ο τρόπος ανάλυσης έχει ορισμένες προδιαγραφές, δεν μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε».
Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την ΠΦΥ έκανε ο Αθανάσιος Αποστολόπουλος, δ/ντής καρδιολόγος ΠΕΔΥ, Γ.Γ. ΠΟΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ αναφέροντας ότι «το σύστημα αποδέχεται μόνο αυτούς που θα κλείσουν τα ιατρεία τους και όχι εκείνους που αξιολογούνται επιστημονικά» ανέφερε, κάνοντας λόγο για μαρξιστική σύλληψη στην ΠΦΥ σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών. Αυτό όπως είπε εγγυάται την αποτυχία,