Νομοσχέδιο Γκάγκα: Διχασμένοι οι γιατροί, για το δικαίωμα “ιδιωτικού ιατρείου” σε γιατρούς του ΕΣΥ
Το σχέδιο νόμου είναι γεγονός πως φέρνει τα πάνω – κάτω σε παγιωμένες καταστάσεις εδώ και δεκαετίες στο ΕΣΥ και δημιουργεί εργασιακές σχέσεις πολλών ταχυτήτων. Για το λόγο αυτό, δεν ήταν λίγοι όσοι ανέμεναν να ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών, εξαιτίας του «κινδύνου της κατάλυσης του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας», όπως σχολίαζαν.
Παρ’ όλα αυτά, η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και οι Ενώσεις των Γιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) εμφανίζουν προς το παρόν “χλιαρή αντίδραση”, ενώ στα σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης δεν είναι λίγοι όσοι που τάσσονται υπέρ του μέτρου, διαβλέποντας ότι οι νέες ρυθμίσεις θα βελτιώσουν σημαντικά τις ετήσιες απολαβές των “κακοπληρωμένων” -κατά κοινή ομολογία- γιατρών του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Υπάρχουν, λοιπόν, αναρτημένα περισσότερα από 80 σχόλια ανώνυμα και επώνυμα στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, τα περισσότερα από τα οποία τάσσονται πανηγυρικά υπέρ του μέτρου:
“Πολύ σωστό μέτρο. Γιατί να μην μπορεί να δουλέψει κάποιος επιπλέον, εφόσον μπορεί και το επιθυμεί; Θα ήθελα να δοθεί μια διευκρίνηση και για τους γιατρούς του ΕΣΥ που απασχολούνται σε Κέντρα Υγείας. Φαντάζομαι ότι συμπεριλαμβάνονται και αυτοί στο νομοσχέδιο, με δικαίωμα διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου. Άλλωστε αυτό θα ήταν και το σωστό”, αναφέρει ένας από τους σχολιαστές του νομοσχεδίου στη δημόσια διαβούλευση.
Δείτε επίσης – ΕΣΥ: Κατατίθεται στη Βουλή το «νομοσχέδιο Γκάγκα» που φέρνει τα πάνω – κάτω στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών
«Νομοσχέδιο – Δικαίωση» για τους γιατρούς
Άλλος πολίτης χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο “δικαίωση” για τους γιατρούς:
“Θεωρώ ότι είναι μια δικαίωση για όσα έχουν υποστεί οι γιατροί του ΕΣΥ ειδικά τα τελευταία χρόνια. Πολλά Συγχαρητήρια στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και στη κυβέρνηση που έχουν την ευαισθησία να διορθώσουν τη μεγάλη αδικία προς τους ιατρούς του ΕΣΥ . Το νέο νομοσχέδιο κάνει την Ελλάδα στο τομέα της υγείας μια ευρωπαϊκή χώρα”.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως θα χαθεί εύκολα το μέτρο και πολλοί νοσοκομειακοί γιατροί θα καταχραστούν τις νέες δυνατότητες για ιδιωτικό έργο.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, υπάρχει ο κίνδυνος -όπως λένε- οι γιατροί να αλιεύουν “πελατεία” από τα δημόσια νοσοκομεία αναγκάζοντας τους ασθενείς να βάλουν το χέρι “βαθιά στην τσέπη” για να χειρουργηθούν τελικά ιδιωτικά.
«Μπαίνει ταφόπλακα στο ΕΣΥ»
Άλλος πολίτης υπογραμμίζει πως με το Νομοσχέδιο Γκάγκα, οι πρωινές λίστες των χειρουργείων θα ελέγχονται ηλεκτρονικά, όχι όμως και η λίστα αναμονής για χειρουργείο, η οποία θα διογκώνεται στο δημόσιο και οι ασθενείς θα αναγκαστικά θα βρίσκουν λύση μόνο ιδιωτικά:
“Ένα ιατρός ΕΣΥ θα έχει τη δυνατότητα να δίνει δύο επιλογές στον ασθενή του ιδιωτικού του ιατρείου:
1. Να χειρουργηθεί ιδιωτικά με ένα Α κόστος
2. Να χειρουργηθεί στο νοσοκομείο δωρεάν (ή πληρώνοντας μια πιο ακριβή επίσκεψη στο ιατρείο του) απλά θα έχει μια αναμονή γιατί θα πρέπει μα τηρηθεί η λίστα αναμονής, στην οποία όμως θα τον προσθέσει άμεσα, παρακάμπτοντας την πολύμηνη αναμονή των πρωινών ραντεβού του νοσοκομείου.
Έτσι δημιουργούνται ασθενείς 2 ταχυτήτων στο δημόσιο και αθέμιτος ανταγωνισμός προς τον ιδιώτη, ο οποίος δεν μπορεί να προσφέρει τη δεύτερη επιλογή στον ασθενή του”, τονίζει, ενώ συντάκτης άλλου σχολίου στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, είναι περισσότερο καυστικός:
“Συγχαρητήρια στους εμπνευστές και συντάκτες του παρόντος τερατουργήματος, με τη βοήθεια του οποίου ύστερα από πολυετείς, άοκνες αλλά ημιτελείς προσπάθειες από τους ταγούς του νεοφιλελευθερισμού, επιτέλους μπαίνει η ταφόπλακα της ολοκληρωτικής διάλυσης του ΕΣΥ με την κατάργηση του θεσμού της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης”, αναφέρει.
Δείτε επίσης: «Νομοσχέδιο Γκάγκα» για τα νοσοκομεία: Τι προβλέπει για τη μονιμότητα των γιατρών του ΕΣΥ – Κατατέθηκε για διαβούλευση
Νομοσχέδιο Γκάγκα: Τι προβλέπει για το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ
Οι βασικοί άξονες του Νομοσχεδίου «ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ», που φέρει την υπογραφή της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, προβλέπει -εκτός από τις αλλαγές στις επαγγελματικές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ- διατάξεις για τη νοσοκομειακή περίθαλψη, την ιατρική εκπαίδευση και την εξειδίκευση των γιατρών.
Επίσης, ρυθμίσεις για τη δημιουργία αυτοδύναμων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), καθώς και τη μαιευτική περίθαλψη, με τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου που θα ενισχύει τον φυσικό τοκετό και την κατ΄ οίκον μαιευτική.
Ως προς τη δυνατότητα που δίνει στους γιατρούς του ΕΣΥ να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και στον ιδιωτικό τομέα, αυτό προβλέπεται να γίνεται με τη δυνατότητα προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα καλύπτονται από γιατρούς που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος.
“Οι ιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία , θα έχουν τη δυνατότητα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με πρώτιστο γνώμονα τη στήριξη του δημόσιου συστήματος, να ασκούν περιορισμένα ιδιωτικό έργο ή να παρέχουν υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα”, αναφέρεται συγκεκριμένα στο σχέδιο νόμου.
Χειρουργός Διευθυντής του ΕΣΥ σχολιάζει στη διαβούλευση: “Το παρόν σχέδιο νόμου δεν είναι μια ρύθμιση εργασιακών σχέσεων των ιατρών, όπως λέγεται. Αλλά είναι η επαναφορά της ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ των ιατρών του ΕΣΥ! Εγώ προσωπικά ως Διευθυντής του ΕΣΥ δεν έχω τον χρόνο για να απασχοληθώ ιδιωτικά παρά μόνο στο απογευματινό χειρουργείο κ αυτό θα συμβεί στην συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων χειρουργών!”, σημειώνει.
«Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για αυτό το μέτρο. Εφόσον δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η αύξηση του μισθού σε αξιοπρεπές επίπεδο, είναι η μόνη λύση να δοθεί η ευκαιρία στους Ιατρούς του ΕΣΥ να ενισχύσουν το εισόδημά τους, με τρόπο νόμιμο και φορολογητέο, ώστε να μειωθούν τα διαφυγόντα κέρδη και για την κυβέρνηση από την παράνομη δραστηριότητα», σχολιάζει άλλος γιατρός.
“Η ταφόπλακα του ΕΣΥ”, σχολιάζει άλλη εργαζόμενη στο σύστημα Υγείας και συνεχίζει: “Το χάος και η διαπλοκή που υπήρχε από πάντα στις Πανεπιστημιακές κλινικές και η πίσω πόρτα για είσοδο στο Νοσοκομείο και βασικά στο χειρουργείο θα επεκταθεί σε όλες τις κλινικές. Ο ασθενής του ιδιωτικού ιατρείου θα χειρουργηθεί «οικονομικότερα» στο δημόσιο νοσοκομείο μπαίνοντας στη λίστα ή και με συνεννόηση παρουσιαζόμενος ως «επείγον» περιστατικό στα ΤΕΠ και θα παρεκτοπίσει ακόμη περισσότερο τον ασθενή του τακτικού εξωτερικού ιατρείου. Αντιστοίχως ασθενείς από το νοσοκομείο που δεν βρίσκουν τρόπο να χειρουργηθούν μέσα, τελικά θα παραπεμφθούν για να βρουν λύση στο πρόβλημά τους έξω”, σχολιάζει.
Αντίθετος, ωστόσο, με τα προηγούμενα είναι ο επόμενος σχολιαστής, στη δημόσια διαβούλευση:
“Επιτέλους μια φιλελεύθερη μεταρρύθμιση, αρχή αποκατάστασης διαχρονικών αδικιών στο σύστημα Υγείας, με γιατρούς προνομιούχους και μη”, σχολιάζει άλλος γιατρός και εξηγεί:
“Κάθε γιατρός θα πρέπει να μπορεί να επιλέγει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο δημόσιο σύστημα ή ιδιωτικά, ανάλογα με την ζήτηση και σε συμφωνία με το δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική. Στο ΕΣΥ υπάρχουν γιατροί με μεγάλη εμπειρία και μεγάλη ζήτηση. Είναι κρίμα να μην προσφέρουν υπηρεσίες με καλύτερους οικονομικούς όρους εφόσον υπάρχει ανάγκη”.
Εάν θέλετε να σχολιάσετε τον νέο νόμο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως την Πέμπτη (3/11) μπείτε ΕΔΩ
Παναγιώτης Παπανικολάου: Καταργείται η ιδρυτική αρχή του ΕΣΥ
Σε ανακοίνωσή τους, οι Οργανώσεις Υγειονομικών του Νέου Αριστερού Ρεύματος (ΝΑΡ) των γιατρών του ΕΣΥ, υποστηρίζουν πως όλα γίνονται στα “μουλωχτά, πίσω από τις πλάτες των γιατρών, αφού η πολιτική ηγεσία ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ (ΟΕΓΝΕ) ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ”.
Στην ανακοίνωση, την οποία προσυπογράφει και ο Γεν. Γραμμ. της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου, τονίζεται πως το νομοσχέδιο “γυρίζει το ΕΣΥ 40 χρόνια πίσω” και βάζει “οριστική ταφόπλακα σε κάθε έννοια δημόσιας περίθαλψης και Εθνικού Συστήματος Υγείας”.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, με το άρθρο 7 θεσμοθετείται η πρόσληψη ιδιωτών, ειδικευμένων γιατρών με εργασιακή σχέση μερικής απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ με το άρθρο 10 θεσμοθετείται και το αντίστροφο, δηλαδή ήδη υπηρετούντες ειδικευμένοι γιατροί ΕΣΥ να μπορούν να συνεργάζονται με ιδιωτικές κλινικές.
“Με μια κουβέντα ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, δηλαδή καταργείται η ιδρυτική αρχή του ΕΣΥ, δηλαδή καταργείται και τυπικά το ΕΣΥ”, σχολιάζουν.
Οι γιατροί από την παράταξη του ΝΑΡ ουσιαστικά αναφέρονται στο άνοιγμα του ΕΣΥ στους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα μπορούν να απασχοληθούν στο ΕΣΥ με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.
Δείτε επίσης: Πλεύρης: «Θα ξανακάνουμε το ΕΣΥ ελκυστικό για τους γιατρούς» Τι είπε για την είσοδο ιδιωτών στο ΕΣΥ
Πλεύρης: “Το ΕΣΥ θα ξαναγίνει ελκυστικό για τους γιατρούς”
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα θα απασχοληθούν στο ΕΣΥ με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και με τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν οι «άγονες» θέσεις που προκηρύσσονται, αλλά δεν καλύπτονται ποτέ.
Αυτή τη φορά, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, το ΕΣΥ θα γίνει ελκυστικό για τους γιατρούς, καθώς θα δοθούν οικονομικά κίνητρα. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ ιδιωτών και κράτους “θα διέπεται από όρους και κανόνες”, όπως τόνισε.
Η μερική απασχόληση σημαίνει τρεις μέρες την εβδομάδα ή δυο μέρες την εβδομάδα. “Οπότε αυτές τις δυο μέρες ή τις τρεις ο ιδιώτης γιατρός θα είναι στο νοσοκομείο και τις άλλες μέρες θα βρίσκεται στο ιδιωτικό του ιατρείο”.
“Τα παραπάνω δεν είναι καθόλου «κεραυνός εν αιθρία», λένε οι γιατροί της ΝΑΡ:
“Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ έχει εκδηλώσει και με προηγούμενες ρυθμίσεις την ξεκάθαρη πρόθεσή της να καταργήσει κάθε έννοια δημόσιας δωρεάν περίθαλψης πάνω στα ερείπια του ΕΣΥ που η ίδια κατεδαφίζει”, καταλήγουν.