Νόμπελ Ιατρικής 2020: Στους Harvey J. Alter, Michael Houghton και Charles M. Rice για την ανακάλυψη της Ηπατίτιδας C
Στους Αμερικανούς Harvey J. Alter και Charles M. Rice, καθώς και στον Βρετανό επιστήμονα Michael Houghton απονεμήθηκε σήμερα το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του ιού της Ηπατίτιδας C.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Νόμπελ, Thomas Perlmann, ανακοίνωσε τους νικητές σε σχετική τελετή στην Στοκχόλμη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι υπάρχουν πάνω από 70 εκατομμύρια περιπτώσεις ηπατίτιδας παγκοσμίως και 400.000 θάνατοι κάθε χρόνο. Η ασθένεια είναι χρόνια και μια κύρια αιτία ηπατικής φλεγμονής και καρκίνου.
Το διάσημο βραβείο συνοδεύεται με χρυσό μετάλλιο και χρηματικά έπαθλα δέκα εκατομμυρίων σουηδικών κορώνων (πάνω από ένα εκατ. ευρώ).
Νόμπελ Ιατρικής: Γενικές πληροφορίες
Έως σήμερα, έχουν απονεμηθεί 110 Νόμπελ Ιατρικής ή Φυσιολογίας, αρχής γενομένης από το 1901. Μόνο 9 χρονιές δεν απονεμήθηκε το Νόμπελ, κυρίως λόγω του α’ και του β’ παγκοσμίου πολέμου.
Από τα 110 Νόμπελ, τα 39 έχουν απονεμηθεί σε έναν επιστήμονα, τα 33 σε δύο μαζί, ενώ τα 38 σε τρεις. Συνολικά, έχουν τιμηθεί 219 επιστήμονες, εκ των οποίων ο νεότερος ήταν 32 ετών (το 1923) και ο γηραιότερος 87 ετών (το 1966). Από τους 219, μόνο 12 ήταν γυναίκες και από αυτές μόνο μία ήταν αυτή που δεν το μοιράστηκε με άλλους συναδέλφους της.
Κανένας έως σήμερα δεν έχει πάρει Νόμπελ Ιατρικής/Φυσιολογίας πάνω από μία φορά, ενώ δύο φορές το έχουν μοιραστεί παντρεμένα ζευγάρια επιστημόνων (το 1947 και το 2014). Μία και μοναδική φορά ένας Νομπελίστας Ιατρικής, το 1939, υποχρεώθηκε από τον Χίτλερ να αρνηθεί το βραβείο.
Η πιο διάσημη περίπτωση επιφανούς επιστήμονα που δεν πήρε το Νόμπελ Ιατρικής, είναι του Αυστριακού «πατέρα» της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ, ο οποίος προτάθηκε ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 32 φορές! Αλλά κάθε φορά προτιμήθηκε κάποιος άλλος. Τελικά η επιτροπή απονομής των Νόμπελ αποφάσισε ότι πλέον δεν θα εξέταζε άλλη υποψηφιότητα του Φρόιντ με το σκεπτικό ότι το έργο του δεν είχε αποδεδειγμένη επιστημονική αξία. Το 1936 ο Ρομέν Ρολάν πρότεινε τον Φρόιντ για το Νόμπελ Λογοτεχνίας (μιας και ο τελευταίος έγραφε πολύ ωραία), αλλά και πάλι εις μάτην.
Οι υποψηφιότητες για τα Νόμπελ κρατιούνται μυστικές για 50 χώρες. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών.