Iatropedia

Νόμπελ ιατρικής 2021: Απονομή στους Αμερικανούς Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν

Οι αμερικανοί επιστήμονες Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2021 για την ανακάλυψη των υποδοχέων θερμοκρασίας και αφής, ανακοίνωσε σήμερα η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας που απονέμει το βραβείο

Το νόμπελ ιατρικής συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (985.000 ευρώ).

Το νόμπελ ιατρικής απονεμήθηκε στους Julius και Patapoutian για τις ανακαλύψεις τους στους υποδοχείς θερμοκρασίας και αφής.

Η ικανότητά μας να αισθανόμαστε ζέστη, κρύο και άγγιγμα είναι απαραίτητη για την επιβίωση και υποστηρίζει την αλληλεπίδρασή μας με τον κόσμο γύρω μας. Στην καθημερινή μας ζωή θεωρούμε αυτές τις αισθήσεις δεδομένες, αλλά πώς ξεκινούν οι νευρικές ώσεις έτσι ώστε να γίνεται αντιληπτή η θερμοκρασία και η πίεση; Αυτή η ερώτηση λύθηκε από τους φετινούς βραβευμένους με Νόμπελ επιστήμονες Julius και Patapoutian.

Ο David Julius χρησιμοποίησε την καψαϊκίνη, μια πικάντικη ένωση από πιπεριές τσίλι που προκαλεί αίσθηση καψίματος, για να εντοπίσει έναν αισθητήρα στις νευρικές απολήξεις του δέρματος που ανταποκρίνεται στη θερμότητα. Ο Ardem Patapoutian χρησιμοποίησε κύτταρα ευαίσθητα στην πίεση για να ανακαλύψει μια νέα κατηγορία αισθητήρων που ανταποκρίνονται σε μηχανικά ερεθίσματα στο δέρμα και τα εσωτερικά όργανα.

Αυτές οι σημαντικές ανακαλύψεις ξεκίνησαν έντονες ερευνητικές δραστηριότητες που οδήγησαν σε μια ταχεία αύξηση της κατανόησής μας για το πώς το νευρικό μας σύστημα αισθάνεται τη θερμότητα, το κρύο και τα μηχανικά ερεθίσματα. Οι βραβευθέντες εντόπισαν κρίσιμους δεσμούς που λείπουν στην κατανόηση της πολύπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ των αισθήσεών μας και του περιβάλλοντος.

Πριν από τις ανακαλύψεις των David Julius και Ardem Patapoutian, η κατανόησή μας για το πώς το νευρικό σύστημα αισθάνεται και ερμηνεύει το περιβάλλον μας περιείχε ακόμη ένα θεμελιώδες άλυτο ερώτημα: πώς η θερμοκρασία και τα μηχανικά ερεθίσματα μετατρέπονται σε ηλεκτρικά ερεθίσματα στο νευρικό σύστημα;

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ με πληροφορίες από το https://www.nobelprize.org