Ο νοροϊός που εντοπίστηκε στις εργαστηριακές αναλύσεις δειγμάτων από τα «θύματα» της γαστρεντερίτιδας που «θέρισε» το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς παραπάνω από 400 άτομα, ευτυχώς αντιμετωπίστηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες από το τμήμα τροφιμογενών νοσημάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ, τρεις από τους ασθενείς – εκ των οποίων τα δύο είναι παιδιά – παραμένουν για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Καστοριάς εκτός κινδύνου. Οι υπόλοιποι έχουν πάει στα σπίτια τους και αναρρώνουν χωρίς πρόβλημα.
Το iatropedia, σαν να προέβλεψε την επιδημία που ξέσπασε αυτήν την ίδια μέρα, είχε το περασμένο Σάββατο το πρωί, θέμα για το νοροϊό της γαστρεντερίτιδας με τίτλο:
Νοροϊός: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον ιό που προκαλεί γαστρεντερίτιδα
Ο νοροϊός αποτελεί το συχνότερο αίτιο επιδημιών ιογενούς γαστρεντερίτιδας και κάνει την εμφάνισή του με κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμετό και διάρροια. Μάλιστα το 10% των ασθενών θα χρειαστεί τελικά εισαγωγή σε νοσοκομείο. Ο ιός επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες, γι’ αυτό και είναι αναγκαία η σχολαστική απολύμανση όλων των επιφανειών με τις οποίες έρχονται σε επαφή οι ασθενείς, όπως και το σχολαστικό και το πλύσιμο των χεριών.
Για την πρόληψη της ιογενούς γαστρεντερίτιδας από νοροϊό είναι αναγκαία η αυστηρή τήρηση κανόνων υγιεινής με καλό πλύσιμο των χεριών μετά την χρήση της τουαλέτας, την απολύμανση όλων των επιφανειών στη κουζίνα και την αποφυγή επαφής με τα τρόφιμα αν είμαστε άρρωστοι.
Αλλά ενώ η κρίση με τον νοροϊό πέρασε χωρίς να αφήσει θύματα, η γρίπη τώρα έχει αρχίσει να μας δείχνει τα «δόντια» της…
Το ΚΕΕΛΠΝΟ αργότερα σήμερα θα μας ενημερώσει για τα θύματα αυτής της εβδομάδας και τα νέα κρούσματα πανελλαδικά. Αλλά τα νέα που μας έρχονται από τα νοσοκομεία είναι ούτως ή άλλως ανησυχητικά αφού τα κρούσματα ασθενών με γρίπη και γενικά ιώσεις του αναπνευστικού είναι πολλά. Ευτυχώς όχι όλα σοβαρά, αλλά με τον πανδημικό Α Η1Ν1 να επικρατεί και φέτος πανευρωπαϊκά και στην Ελλάδα, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος…
Ο υπότυπος αυτός της γρίπης τύπου Α χτυπά περισσότερο ανθρώπους νέους με κάποια νοσηρότητα όπως είναι οι ταλαιπωρημένοι από το κάπνισμα πνεύμονες, ο διαβήτης ή η σοβαρή παχυσαρκία.
Γεγονός είναι ότι πρέπει να ζητάμε ιατρική βοήθεια αμέσως όταν παρουσιάσουμε καταβολή, υψηλό πυρετό ή ακόμα χειρότερα, πόνο στο στήθος. Ζωτικής σημασίας είναι εξάλλου ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο που καλύπτει μεν μόλις το 60% των ιώσεων που κυκλοφορούν αλλά πάντως σώζει την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χειμώνα.