Γαστρεντερίτιδα: Σε κλινική δοκιμή φάσης 3 το πρώτο εμβόλιο mRNA στον κόσμο για τον νοροϊό

  • Iatropedia newsroom
παιδί με γαστρεντερίτιδα
Το εμβόλιο θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια οφέλη για την υγεία και την οικονομία, καθώς ο ιός συχνά εξαπλώνεται γρήγορα και μπορεί να είναι σοβαρός

Αναλυτικότερα, το εμβόλιο έναντι του νοροϊού, το πρώτο εμβόλιο mRNA στον κόσμο για την ιογενή γαστρεντερίτιδα, μπαίνει σε κλινική δοκιμή φάσης 3, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια οφέλη για την υγεία και την οικονομία.

Ο νοροϊός προκαλεί ασθένεια και διάρροια και μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονται σε στενή επαφή, με τα κρούσματα να εκδηλώνονται συχνά σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, σχολεία και παιδικούς σταθμούς.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε δύο έως τρεις ημέρες, ο ιός μπορεί να είναι σοβαρός, ιδίως για τα μικρά σε ηλικία άτομα, τους ηλικιωμένους ή τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Όπως ανέφερε ο δρ Patrick Moore, γενικός ιατρός και επικεφαλής ερευνητής της κλινικής δοκιμής στο Ηνωμένο Βασίλειο, επί του παρόντος δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια για τον νοροϊό, ενώ στους ανθρώπους που αρρωσταίνουν χορηγούνται ενδοφλέβια υγρά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιβάρυνση από τον ιό είναι τεράστια, με περίπου 685 εκατ. κρούσματα και 200.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Με την ονομασία Nova 301, η κλινική δοκιμή φάσης 3 θα διαρκέσει δύο χρόνια και θα συμμετάσχουν 25.000 ενήλικες – με έμφαση σε άτομα άνω των 60 ετών – από χώρες όπως η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Αυστραλία.

Τεχνολογία mRNA

Το εμβόλιο κατά του νοροϊού βασίζεται στην τεχνολογία mRNA – μια προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται από εταιρείες όπως η Moderna και η Pfizer/BioNTech στην ανάπτυξη εμβολίων έναντι της Covid.

Αυτού του είδους τα εμβόλια λειτουργούν με την εισαγωγή ενός μονόκλωνου μορίου mRNA στα ανθρώπινα κύτταρα. Το mRNA μεταφέρει οδηγίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μηχανισμούς εντός αυτών των κυττάρων για την παραγωγή πρωτεϊνών που σχετίζονται με τον ιό. Οι πρωτεΐνες αυτές ενεργοποιούν στη συνέχεια το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, παρέχοντας προστασία από μια μελλοντική συνάντηση με τον ίδιο τον ιό.

Στην περίπτωση του νέου εμβολίου, το mRNA μεταφέρει οδηγίες για την κατασκευή του πρωτεϊνικού περιβλήματος τριών διαφορετικών τύπων νοροϊού, προκαλώντας τον σχηματισμό αβλαβών σωματιδίων που μοιάζουν με τον ιό και μπορούν να προκαλέσουν την παραγωγή αντισωμάτων.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεκάδες πολίτες στο Νοσοκομείο Χανίων με γαστρεντερίτιδα

Νοροϊός: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον ιό που προκαλεί γαστρεντερίτιδα