Νοσηλεία στο Σπίτι: Επεκτείνεται το πρόγραμμα σε νέες ασθένειες και ακόμη 7 νοσοκομεία – Υπογράφηκε νέα σύμβαση
Σύμβαση υπέγραψε ο ΟΔΙΠΥ ΑΕ με την εταιρεία CMT Prooptiki στα πλαίσια του Προγράμματος Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι «ΝΟΣΠΙ», για τη διενέργεια μελετών που περιλαμβάνουν από την καταγραφή των αναγκών των ασθενών, μέχρι και την πληροφορική οργάνωση και τη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων.
Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα επεκτείνεται το επόμενο διάστημα σε ακόμη 7 νοσοκομεία (σύνολο 10) και επιπλέον ασθένειες.
Σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΔΙΠΥ κ. Βασίλειο Μπαλάνη, το πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ αναμένεται να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία στο τέλος του 2025, παράλληλα με την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας των ασθενών και των φροντιστών τους, την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς και την πιλοτική εφαρμογή και η βελτιστοποίηση των διαδικασιών.
Νοσηλεία στο Σπίτι: Επιπλέον ασθένειες και πρόγραμμα σε 7 νοσοκομεία
Η κυστική ίνωση και η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι -εκτός από τα ογκολογικά περιστατικά- οι ασθένειες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Νοσηλεία στο Σπίτι (ΝΟΣΠΙ), το οποίο “τρέχει” ήδη πιλοτικά από το προηγούμενο έτος σε τρία νοσοκομεία της χώρας και αναμένεται να επεκταθεί τους επόμενους μήνες σε ακόμη 7 Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία όλης της χώρας.
Τα πρώτα αποτελέσματα από το Νοσοκομείο “Αγιος Σάββας”, παιδιατρικών ασθενών από την Παιδιατρική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αλλά και ενηλίκων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΝΓΗ) είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Αναμένεται να λάβουν μάλιστα επιπλέον οικονομική ενίσχυση για προσλήψεις προσωπικού (ιδιαίτερα το ΠΑΝΓΗ που αντιμετωπίζει καθυστερήσεις), αλλά και για μηχανολογικό εξοπλισμό, με την ανακατανομή του αρχικού μπάτζετ στην οποία προχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας (ΟΔΙΠΥ), Βασίλης Μπαλάνης.
Τα 7 νέα νοσοκομεία θα είναι όλα Πανεπιστημιακά και θα εντάξουν το ΝΟΣΠΙ σε συγκεκριμένες κλινικές τους, οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν τις ανάγκες των ασθενών.
Μεταξύ των Νοσοκομείων που θα ενταχθούν και τα οποία θα οριστικοποιηθούν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, συγκαταλέγεται το Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στο σπίτι σε παιδιατρικούς ασθενών με διάφορες ασθένειες, αλλά και το Νοσοκομείο “Σωτηρία” για ασθενείς με κυστική ίνωση και άλλα σοβαρά αναπνευστικά χρόνια νοσήματα.
Στόχος η παροχή ιατρικής περίθαλψης στο οικείο περιβάλλον
Το πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ εντάσσεται στην στρατηγική του Υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών δημόσιας περίθαλψης με την παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης στο σπίτι.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους, μέσω της παροχής έγκαιρης και αποτελεσματικής ιατρικής περίθαλψης στο οικείο περιβάλλον τους, της μείωσης του χρόνου νοσηλείας και των επανεισαγωγών και του κινδύνου λόγω των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω της παροχής ασφαλούς, ολιστικής και εξατομικευμένης φροντίδας με την αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών υγείας και τη συμμετοχή διεπιστημονικών ομάδων φροντίδας.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.ΔΙ.ΠΥ. Βασίλης Μπαλάνης υπέγραψε σύμβαση με τον Γενικό Διευθυντή της εταιρίας CMT Prooptiki Γιώργο Μπραουδάκη για την υλοποίηση μιας σειράς επιμέρους μελετών που εντάσσονται στο πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ.
Σε αυτές περιλαμβάνονται:
- η καταγραφή των αναγκών των ασθενών και των φροντιστών τους,
- ο προσδιορισμός 10 Κέντρων Αναφοράς,
- η ανάπτυξη του μοντέλου λειτουργίας ΝΟΣΠΙ και των προϋποθέσεων ασφαλούς εφαρμογής του,
- η διαμόρφωση των απαιτήσεων της πληροφορικής οργάνωσης και της διαλειτουργικότητας με τα υφιστάμενα Πληροφοριακά Συστήματα,
- η μελέτη βιωσιμότητας, καθώς και
- η πλήρωση των νομοθετικών και θεσμικών απαιτήσεων του προγράμματος.
Να σημειωθεί πως ο ΟΔΙΠΥ είναι ο εποπτεύων Οργανισμός για τη σωστή λειτουργία του προγράμματος ΝΟΣΠΙ και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας (ΟΔΙΠΥ), και χρηματοδοτείται με 14,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έως το 2025.