Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού»: Κλείνουν τα χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων

  • Iatropedia newsroom
Παίδων
Από 1η Ιουνίου, το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» βάζει «λουκέτο» στα τακτικά χειρουργεία, λόγω έλλειψης προσωπικού και κυρίως αναισθησιολόγων.

Στον «αέρα» είναι και πάλι τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» αλλά και στο «Αγλαΐα Κυριακού», την ώρα που χιλιάδες παιδιά βρίσκονται στις λίστες αναμονής για να χειρουργηθούν.

Την 1η Ιουνίου το «Αγ.Σοφία» σταματά τα τακτικά χειρουργεία, ενώ το «Αγλαΐα Κυριακού» βάζει «λουκέτο» από 27 Μαΐου σε ένα από τα τρία χειρουργεία που λειτουργούν.

Η επιμελήτρια Α’ Αναισθησιολογικού του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», Κατερίνα Ντουζέπη, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αταίριαστοι», επισημαίνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων της χώρας και την απόφαση της αναστολής των τακτικών χειρουργείων.

Δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες από την προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στα Νοσοκομεία Παίδων και το πρόβλημα επανήλθε.


Ο χειρουργικός τομέας Μετά συνεδρίασε με τον διοικητή του Παίδων «Αγία Σοφία» και οι γιατροί αποφάσισαν να βάλουν «λουκέτο» στα τακτικά χειρουργεία, την 1η Ιουνίου. Η Επιτροπή των γιατρών υποστηρίζει πως η λειτουργία των τακτικών χειρουργείων δεν μπορεί να υποστηριχτεί, καθώς λείπει και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ βρίσκεται σε επισφάλεια και η λειτουργία των έκτακτων.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, η πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, Ελεάνα Γαρίνη, επισημαίνει πως η λίστα αναμονής αριθμεί περίπου 3.000 παιδιά, ενώ απειλείται πλέον και η λειτουργία της εφημερίας.

Ποιο είναι το πρόβλημα στα Νοσοκομεία Παίδων

Τα προβλήματα δημιουργούνται κυρίως λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων κι αυτό είχε αναδειχθεί ξανά από τους γιατρούς του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τότε το υπουργείο Υγείας είχε προκηρύξει 3 θέσεις αναισθησιολόγων, ενώ είχε μετακινήσει και αναισθησιολόγους από άλλα νοσοκομεία για να λύσει προσωρινά το πρόβλημα στο «Αγλαϊα Κυριακού», ωστόσο, δεν υπήρξε μόνιμη λύση.

Σύμφωνα στοιχεία του iatropedia.gr, με βάση το Οργανόγραμμα του Υπουργείου Υγείας και στα δύο Νοσοκομεία Παίδων καλύπτεται σήμερα το 60% με 70% των κενών οργανικών θέσεων.

Στην πραγματικότητα θα πρέπει να υπηρετούν:

  • 11 αναισθησιολόγοι στο «Αγλαΐα Κυριακού»
  • 17 αναισθησιολόγοι στο «Αγία Σοφία»

Ενώ υπηρετούν:

  • 7 στο «Αγλαΐα Κυριακού»
  • 12 στο «Αγία Σοφία»

Συνολικά και για τα δύο νοσοκομεία το Υπουργείο Υγείας προκήρυξε 7 θέσεις αναισθησιολόγων τον Φεβρουάριο, όμως, κατέθεσαν τα χαρτιά τους μόλις 3 υποψήφιοι, οπότε το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, υποστηρίζει η πρόεδρος της ΕΑΕ, Ελεάνα Γαρίνη, τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί ούτε προσωρινά, μέσω των μετακινήσεων γιατρών από άλλα νοσοκομεία.

Σήμερα Πέμπτη οι κρίσιμες αποφάσεις

Σήμερα στο «Αγλαΐα Κυριακού» λειτουργούν καθημερινά 3 χειρουργικές αίθουσες και λίγες παραπάνω στο «Αγία Σοφία», ενώ η πραγματική τους δυνατότητα βάση οργανογράμματος είναι 7 και 9 αίθουσες αντίστοιχα σε κάθε νοσοκομείο.

Όμως, δεν είναι εφικτό να ανοίξουν επιπλέον αίθουσες και όχι λόγω της έλλειψης των αναισθησιολόγων. Ακόμη και αύριο να καλύπτονταν όλες οι κενές θέσεις και πάλι δεν υπάρχουν νοσηλευτές, λένε οι γιατροί. Από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, επισπεύδει ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες για να καλυφθούν τα κενά.

Οι κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα, καθώς σύμφωνα με τους γιατρούς, υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις από τη διοίκηση ότι κάποια από τα αιτήματα που έχουν θέσει θα ικανοποιηθούν.

«Αύριο (σ.σ. σήμερα Πέμπτη 23 Μαΐου) έχει συνέλευση ο χειρουργικός τομέας και θα βάλουμε αυτές τις προϋποθέσεις. Υπάρχουν κάποιες διαβεβαιώσεις ότι κάποια πράγματα θα γίνουν», καταλήγει η κα. Γαρίνη.

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI