Μετ’ εμποδίων λειτουργούν οι χειρουργικές αίθουσες στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς μαστίζονται από τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων, αναφέρουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.
Όπως καταγγέλλει ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), λειτουργεί μόνο το 60% των χειρουργικών αιθουσών στο ΕΣΥ. Επιπλέον, χειρουργικές κλινικές αναστέλλουν τη λειτουργία τους ή λειτουργούν με μεγάλη επισφάλεια. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου γιατροί και νοσηλευτές παραιτούνται λόγω χαμηλών μισθών και δυσμενών εργασιακών συνθηκών.
Ο κ. Γιαννάκος τονίζει ακόμα ότι οι προκηρύξεις για προσωπικό που γίνονται στα νοσοκομεία βγαίνουν άγονες. Και προσθέτει πως γίνονται συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού για να «μπαλωθεί» η κατάσταση.
Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν αποδίδει όμως και τα προβλήματα στα νοσοκομεία διογκώνονται συνεχώς, προσθέτει. Είναι χαρακτηριστικό ότι έκλεισε η εμβληματική Καρδιοχειρουργική Κλινική του πρωτοπόρου των μεταμοσχεύσεων, καθηγητή Παναγιώτη Σπύρου στο Νοσοκομείο Παπανικολάου. Στο δε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν, οι λίστες αναμονής για εγχείρηση είναι τεράστιες.
Ο κ. Γιαννάκος παραθέτει χαρακτηριστικές περιπτώσεις ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία.
Στο Νοσοκομείο Παπανικολάου
Έως πρότινος λειτουργούσαν στην Βόρειο Ελλάδα τρεις καρδιοχειρουργικές κλινικές:
- Στο Παπανικολάου η Καρδιοχειρουργική Κλινική Σπύρου με 1.000 χειρουργεία το χρόνο
- Στο ΑΧΕΠΑ η αντίστοιχη Κλινική με 500 χειρουργεία το χρόνο
- Στο Παπαγεωργίου η τρίτη Κλινική με περίπου 250 χειρουργεία τον χρόνο
Στην Κλινική του Παπανικολάου υπηρετεί μόνο μία καρδιοαναισθησιολόγος η οποία αρρώστησε και πήρε αναρρωτική άδεια. Έτσι, έκλεισε η κλινική. «Προσπαθούν με μετακινήσεις καρδιοαναισθησιολόγων από τα δύο άλλα νοσοκομεία να καλύψουν τις εφημερίες. Ωστόσο έπαψαν να γίνονται τακτικά χειρουργεία», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.
Στο Παπανικολάου είχε επίσης εγκαινιασθεί πρόσφατα ΜΕΘ 18 κλινών από δωρεά. Η μονάδα λειτουργούσε για περιστατικά COVID-19. Μολονότι όμως είναι καινούργια κατασκευή, κατέρρευσε το πάτωμα και έκλεισε η μία πτέρυγα που είχε 9 κλίνες!
Στο Νοσοκομείο Αττικόν
Στο Αττικόν λειτουργούν οι 7 από τις 14 χειρουργικές αίθουσες, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Υπάρχουν λίστες χειρουργείων μη επικαιροποιημένες, στις οποίες εμφανίζονται ασθενείς σε λίστα αναμονής εδώ και… 5 χρόνια! Ωστόσο ουδείς γνωρίζει εάν περιμένουν ακόμη να χειρουργηθούν!
Υπάρχουν επίσης ασθενείς που περιμένουν 3 χρόνια για τακτικό χειρουργείο και ασθενείς με καρκίνο που περιμένουν 6 μήνες να χειρουργηθούν. «Έπρεπε ένας καρκινοπαθής να βγει στη τηλεόραση (στην εκπομπή του Χατζηνικολάου) για να χειρουργηθεί μετά τρεις μήνες», καταγγέλλει ο κ. Γιαννάκος.
Επιπλέον, νοσηλευόμενοι ασθενείς περιμένουν τρεις και τέσσερεις εβδομάδες εντός του νοσοκομείου έως ότου χειρουργηθούν. «Οι γιατροί θέλουν να χειρουργήσουν, χειρουργικές αίθουσες δεν υπάρχουν», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.