Iatropedia

Νοσοκομειακοί γιατροί: Διαμαρτυρία για τη δημιουργία ιδιωτικού εργαστηρίου για τη μεταμόσχευση οργάνων

Latin American technician working at the laboratory analyzing blood samples - healthcare and medicine

Η δημιουργία ιδιωτικού εργαστηρίου ανοσολογίας - ιστοσυμβατότητας απαξιώνει το έργο των εργαστηρίων δημόσιων νοσοκομείων, λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμαρτύρονται για την απαξίωση των εργαστηρίων του δημόσιου τομέα, που αφορούν την μεταμόσχευση οργάνων.

Με επιστολή της, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), καταγγέλει το νομοσχέδιο το οποίο πάει για διαβούλευση και έπειτα για ψήφιση στην Βουλή. Με την εν λόγω νομοθετική παρέμβαση, αντί να διευρύνεται το Δωρεάν Δημόσιο δίκτυο μεταμόσχευσης προς όφελος των ασθενών, αυξάνεται ο αριθμός των επί πληρωμής ομάδων μεταμόσχευσης ιδιωτικού δικαίου, θέτοντας παράλληλα εμπόδια στην εκπαίδευση νέων συναδέλφων στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων, όπως αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Το νέο σχέδιο νόμου αφορά, μεταξύ άλλων, στην ίδρυση ενός και μοναδικού σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, Εργαστηρίου Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας για την κάλυψη της Μεταμόσχευσης Οργάνων (ΜΟ) της  κεντρικής και νότιας Ελλάδας.

Με αυτό το σχέδιο αφαιρείται ουσιαστικά ένα εργασιακό και επιστημονικό πεδίο, ιδιαίτερα σημαντικό, από τα 2 αντίστοιχα, διαπιστευμένα από την EFI, για την μεταμόσχευση Τμήματα του ΕΣΥ, των νοσοκομείων ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» και ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», «που επί 40 περίπου χρόνια δουλειάς, κόπου, μελέτης εμπειρίας, ειδίκευσης και εξειδίκευσης του προσωπικού τους υποστηρίζουν επάξια τον ΕΟΜ και για τις ανάγκες των ΜΟ».

«Γιατί χρηματοδοτείται το Ωνάσειο με 2 εκατ. ευρώ και όχι το ΕΣΥ;»

Στην επιστολή διαμαρτυρίας τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί αναφέρουν κάποια από τα ερωτήματα που δημιουργούνται, σχετικά με την σκοπιμότητα του σχεδίου.

«Τι σκοπό έχει η χρηματοδότηση με 2.000.000 € για τα έτη 2025-2026 προς το Ωνάσειο και όχι προς τα εργαστήρια του ΕΣΥ έτσι ώστε να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες σε προσωπικό και υλικά για την εύρυθμη λειτουργία τους και για τις ΜΟ;», όπως αναφέρουν.

«Πως διασφαλίζεται η συνέχιση της παρακολούθησης των ασθενών (νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων) καθώς θα αφαιρεθούν από τον κατάλογο των εργαστηρίων που μέχρι σήμερα παρακολουθούνται σε εργαστηριακό επίπεδο και που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι οι ασθενείς ιδιαίτερους δεσμούς με τους θεράποντες;», προσθέτουν.

«Πως θεωρείτε ότι θα αναπληρωθεί το κενό της εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης, εξειδίκευσης των νέων Ιατρών και Επιστημόνων όταν θα αφαιρεθεί ένα σημαντικό και απαραίτητο επιστημονικό κομμάτι της ειδικότητας τους (πχ Ιατρικής Βιοπαθολογίας) που περιλαμβάνεται στο ‘βιβλιάριο εκπαίδευσης’ (logbook);».

«Από που θα αντλήσετε το απαραίτητο εκπαιδευμένο προσωπικό για να οργανώσει και στελεχώσει ένα τόσο  εξειδικευμένο εργαστήριο;».

«Πολλά τα ερωτήματα μα περισσότερη η αγωνία και η ευθύνη μας απέναντι στους ασθενείς που περιμένουν μέσα από την μεταμόσχευση, να ξαναγεννηθούν», καταλήγουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Φωτογραφία iStock