Iatropedia

Νοσοκομειακοί γιατροί για συνάντηση με Γεωργιάδη – Θεμιστοκλέους: «Η υγεία των ασθενών βορά στους ιδιώτες»

Αποφασισμένη να προχωρήσει στην παραχώρηση της υγείας στα χέρια ιδιωτών βρίσκουν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας οι νοσοκομειακοί γιατροί, μετά από συνάντηση που είχαν με τον υπουργό και τον υφυπουργό Υγείας στην Τρίτη 16.01.2024.

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με ωμότητα και κυνικότητα δήλωσε αποφασισμένη να υλοποιήσει με γρήγορα βήματα το σχέδιο της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης, εμπορευματοποίησης και πληρωμών των ασθενών», τονίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΓΝΕ) και συγκεκριμένα, η παράταξη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) γιατρών.

Συγκεκριμένα, στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδη και ο υφυπουργός Μ. Θεμιστοκλέους, δήλωσαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν άμεσα στα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Τα βασικά επιχειρήματα είναι ότι με αυτό τον τρόπο να καταπολεμηθεί το «φακελάκι» και ότι θα μειωθεί η λίστα αναμονής για τα πρωινά χειρουργεία, αφού όσοι ασθενείς έχουν να πληρώσουν, θα χειρουργούνται στα απογευματινά.

Η λειτουργία δε των απογευματινών χειρουργείων δεν θα γίνει δήθεν εις βάρος της πρωινής λειτουργίας, η οποία θα έχει προτεραιότητα, ανέφερε ο υπουργός, σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

«Δεν μας είπε βέβαια ο υπουργός, πώς θα γίνει αυτό όταν στην Αττική από τις 203 συνολικά χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι 145, δηλαδή το 70%, λόγω της έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού. Πού θα νοσηλεύονται οι ασθενείς των απογευματινών χειρουργείων, όταν στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν ράντζα; Και εν τέλει με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η προτεραιότητα της πρωινής λειτουργίας, όταν αποδεδειγμένα, όπου υπάρχει ιδιωτική λειτουργία μέσα στα νοσοκομεία, η οποία αποφέρει έσοδα μπαίνει αντικειμενικά σε προτεραιότητα;», σημειώνουν.

ΟΕΝΓΕ: «Κάλυψη των ελλείψεων σε εργαστηριακές ιατρικές ειδικότητες από μεγάλα διαγνωστικά κέντρα»

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, σαν λύση στην έλλειψη γιατρών που υπάρχει κυρίως σε εργαστηριακές ειδικότητες (βιοπαθολογία, ακτινολογία) στα δημόσια νοσοκομεία, υποστηρίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, ο Α. Γεωργιάδης πρόβαλε την σύναψη συμβάσεων κεντρικά με ιδιωτικούς ομίλους, στις οποίες θα στέλνονται οι εξετάσεις από τα δημόσια νοσοκομεία. Παρουσίασε μάλιστα, όπως λένε, αυτή την επιλογή σαν πιο φθηνή και συμφέρουσα αφού όπως είπε στα ιδιωτικά διαγνωστικά το κόστος είναι μικρότερο μιας και γίνονται πολύ περισσότερες εξετάσεις.

«Ομολόγησε δηλαδή ότι σκοπεύει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα υγείας, ο οποίος ήδη πριμοδοτείται προκλητικά εκμεταλλευόμενος τις ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος υγείας, την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων και των ελάχιστων και κατακερματισμένων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Όπως είπε αυτολεξεί «Είναι πιο ελκυστικό να πας στη Βιοιατρική, παρά στην ΤΟΜΥ της γειτονιάς σου».

«Σκοπός λοιπόν της κυβέρνησης είναι να αφήσει την υγεία την ασθενών βορά στους ιδιώτες! Ισχυρίστηκε ότι με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομηθούν χρήματα για να αυξηθούν οι μισθοί των υγειονομικών, αφού «ο,τι εξοικονομείται από το ΕΣΥ θα παραμένει στο ΕΣΥ». Μας ζήτησε δηλαδή ξεδιάντροπα να βάλουμε πλάτη για να παραδοθούν εξ’ ολοκλήρου κρίσιμα τμήματα για τη λειτουργία των νοσοκομείων αν θέλουμε να αυξηθούν οι μισθοί μας!», σημειώνουν οι γιατροί.

ΟΕΝΓΕ: «Δεν θα υπάρξει ενίσχυση με προσωπικό, θα κλείσουν νοσοκομεία»

Σε άλλο σημείο της συνάντησης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, παραδεχόμενος την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της επαρχίας, τα οποία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του πληθυσμού, με αποτέλεσμα ασθενείς από επαρχιακά νοσοκομεία να καταλήγουν στα νοσοκομεία της Αττικής για να αντιμετωπιστούν, παρουσίασε σαν λύση το κλείσιμο κάποιων νοσοκομείων της επαρχίας, ώστε να μεταφερθεί η χρηματοδότηση στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

«Ούτε λόγος φυσικά για ενίσχυση των επαρχιακών νοσοκομείων, αφού όπως είπε «πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν τόσα νοσοκομεία», επικαλούμενος τα συστήματα υγείας τα οποία κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μην μπορώντας σε καμία περίπτωση να καλύψουν τις ανάγκες», επισημαίνουν οι γιατροί.

Όσον αφορά στις προσλήψεις προσωπικού, εξαγγέλθηκε η προκήρυξη 1200 μόνιμων θέσεων γιατρών σε 3 δόσεις μέσα στο 2024.

Σύμφωνα με τους γιατρούς του ΕΣΥ, και ο ίδιος ο υφυπουργός κ. Θεμιστοκλέους παραδέχτηκε ότι η πλειοψηφία αυτών των θέσεων θα καλυφθούν από τους ήδη υπηρετούντες επικουρικούς άρα δεν θα υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.

«Αν και αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι το τελευταίο διάστημα παραιτούνται από το ΕΣΥ έμπειροι γιατροί και νοσηλευτές λόγω των άσχημων συνθηκών εργασίας, της εντατικοποίησης και των χαμηλών μισθών, δεν πρότειναν κάποιο μέτρο για την ανακοπή αυτού του φαινομένου καθώς όπως είπε ο υπουργός «το κράτος δεν μπορεί να γεννήσει λεφτά, για να αυξήσει τον προϋπολογισμό για την υγεία»! Το κράτος βέβαια μπορεί να γεννήσει δισεκατομμύρια για τους δολοφονικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, για προκλητικές φοροαπαλλαγές, ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις στους επιχειρηματίες», σχολιάζουν οι γιατροί του ΕΣΥ.

Τέλος επισημαίνουν πως και ο Μ. Θεμιστοκλέους εμφανίστηκε «ωμός και κυνικός» και στο θέμα των διακομιδών. Απέναντι στο αίτημα να εξασφαλιστεί το απαραίτητο προσωπικό, ώστε οι διασωληνωμένοι ασθενείς να διακομίζονται με συνοδεία γιατρού εκπαιδευμένου στη διαχείριση του βαρέος πάσχοντα ασθενή, ο υφυπουργός, «ο οποίος είναι και γιατρός, επικαλέστηκε την έλλειψη προσωπικού και θεώρησε απόλυτα φυσιολογικό να διακομίζουν διασωληνωμένους ασθενείς όλοι οι γιατροί. Στο απλό ερώτημα «Τι θα κάνει ένας γιατρός που δεν γνωρίζει, αν ο ασθενής αποσωληνωθεί στο δρόμο;» η απάντηση ήταν «θα αερίσει με την ambu», δείχνοντας ότι προκειμένου να εφαρμόσουν την πολιτική τους δεν υπολογίζουν ούτε την ανθρώπινη ζωή, αφού όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς ιατρική ξέρουν ότι ο μη σωστός αερισμός μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την έκβαση του ασθενή», τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

«Βαθιά το χέρι στην τσέπη οι ασθενείς»

Σχολιάζοντας συνολικά τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγεάις, οι γιατροί δηλώνουν πως αποτελεί πρόκληση γι’ αυτούς το γεγονός ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά λέει στον λαό που έχει χρυσοπληρώσει για την υγεία του, με τις ασφαλιστικές εισφορές και τη φορολογία, πως για να χειρουργηθεί έγκαιρα, πρέπει να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

«Αποτελεί επίσης πρόκληση η εξαγγελία της ιδιωτικοποίησης ακόμα περισσότερων τμημάτων νοσοκομείων. Δεν πρόκειται να δεχθούμε να πληρώνουν οι ασθενείς στο δημόσιο σύστημα υγεία με κανέναν τρόπο, νόμιμο ή παράνομο. Είναι εξοργιστικό η μείωση των δαπανών, που θα προέρχεται από τις πληρωμές των ασθενών μας, να συνδέεται με οποιοδήποτε τρόπο με τις αυξήσεις στους μισθούς μας!», σημειώνουν.

Δηλώνουν μάλιστα αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, μετά από γενικές συνελεύσεις που ξεκινούν άμεσα.

«Να μην τολμήσει η κυβέρνηση και το υπουργείο να προχωρήσει στα απογευματινά χειρουργεία! Ούτε σκέψη για ξεπούλημα λειτουργιών των νοσοκομείων σε ιδιώτες!», σημειώνουν.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν: