Iatropedia

Νοσοκομειακοί γιατροί για την κατάρρευση της Παιδιάτρου στο Νοσοκομείο Σάμου: «Η κυβέρνηση δεν θέλει να στελεχώσει τα νοσοκομεία»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ασκούν με ανακοίνωσή τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί, για την τραγική υποστελέχωση των νοσοκομείων όλης της χώρας.

Η κατάρρευση της μοναδικής μόνιμης Παιδιάτρου του νοσοκομείου της Σάμου, λόγω των εξαντλητικών ωραρίων και των συνεχών ενεργών εφημεριών, η οποία υπέστη ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο για το οποίο διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Αττικής, είναι αδιάψευστος μάρτυρας των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό και της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο, αναφέρουν οι γιατροί της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Τις ελλείψεις, όπως τονίζουν, είχε επανειλημμένως αναδείξει και καταγγείλει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Σάμου, ο Σύλλογος των Εργαζομένων του Νοσοκομείου, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, σωματεία και μαζικοί φορείς του νησιού.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως, όπως και στην περίπτωση της Αναισθησιολόγου στο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, όπως και τώρα, η αιτιολογική συσχέτιση της υπερεργασίας με την πρόκληση ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων είναι απόλυτα τεκμηριωμένη επιστημονικά.

«Την ώρα που κρίσιμα τμήματα του νοσοκομείου όπως η ΜΕΘ και η Παιδιατρική Κλινική απειλούνται με λουκέτο, την ώρα που οι υγειονομικοί καταρρέουν, όταν εδώ και χρόνια δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μια θέση για το ΤΕΠ του νοσοκομείου, αποτελούν πρόκληση οι δηλώσεις του υπουργού υγείας κ. Γεωργιάδη ο οποίος έσπευσε από τη μία να εξωραΐσει την πραγματικότητα, και από την άλλη να επιρρίψει ξανά ευθύνες στους γιατρούς που δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις λιγοστές θέσεις που προκηρύσσονται», σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι γιατροί.

Και συνεχίζουν: «Για μία ακόμη φορά ο υπουργός υγείας υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης και των προκατόχων της, της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά, επιχειρηματικά κριτήρια. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο ποσοστό κάλυψης των κλινών του νοσοκομείου κατά 41%. Υποστήριξε δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αφού η πληρότητα των κλινών είναι χαμηλή, λες και τα νοσοκομεία είναι ξενοδοχεία, οι 30 μόνιμοι γιατροί που υπηρετούν σε σύνολο 75 που προβλέπει ο απαρχαιωμένος οργανισμός, φτάνουν και περισσεύουν».

«Όχι στα μπαλώματα»

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, το νέο περιστατικό είναι μία επιπλέον ομολογία ότι η κυβέρνηση δε θέλει να στελεχώσει τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ με όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό, γιατί θεωρεί την υγεία του λαού κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό και «απειλή» για τις «αντοχές» της οικονομίας των λίγων.

«Άλλωστε ο υπουργός εμμέσως πλην σαφώς ομολόγησε την αλήθεια των καταγγελιών ανακοινώνοντας πως κάνει αποδεκτή την παραίτηση της διοικήτριας του νοσοκομείου», σχολιάζουν οι γιατροί και προσθέτουν πως η λύση στα οξυμμένα προβλήματα των υγειονομικών και των ασθενών δεν είναι τα μπαλώματα με μετακινήσεις προσωπικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.

«Πολύ περισσότερο δεν είναι λύση αλλά η αιτία της δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης του δημόσιου συστήματος υγείας, η ενίσχυση της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας. Λύση είναι η ικανοποίηση εδώ και τώρα, χθες των αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι συνδικαλιστές γιατροί της ΟΕΝΓΕ καλούν τους συναδέλφους τους να συντονίσουν τον αγωνιστικό τους βηματισμό με τα σωματεία και τους φορείς του νησιού και να δώσουν δυναμικό παρόν στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 28 Αυγούστου, ώρα 19.30 στη πλατεία Πυθαγόρα και στις 21.00 στη πλατεία Ευδήλου Ικαρίας.