Iatropedia

Νοσοκομειακοί γιατροί: Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για «εντολές επικίνδυνων μετακινήσεων»

Τον "κώδωνα του κινδύνου" κρούουν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) για τις αναγκαστικές μετακινήσεις από νομό σε νομό, στις οποίες υποχρεώνονται από τις Διοικήσεις για να καλύψουν εφημερίες στη Βόρεια Ελλάδα.

Η κατάσταση με τις «αυθαίρετες εντολές» της διοίκησης της 4 ης ΥΠΕ για αναγκαστικές καθημερινές μετακινήσεις γιατρών Παθολόγων από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προς νοσοκομεία της Ξάνθης και της Δράμας, «έχει ξεπεράσει κάθε όριο επικινδυνότητας για τους ασθενείς και για τους γιατρούς», τονίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο εκκλήσεων, τις οποίες οι αρμόδιοι, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, «προκλητικά αγνοούν». Έτσι, η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έλαβε ομόφωνη απόφαση στη γενική συνέλευση της Πέμπτης ( 7/3/24), να προχωρήσει σε νομικά μέτρα απέναντι στον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).

«Προσπαθούν να μην τους πάρει ο ύπνος στο τιμόνι»

Οι συνδικαλιστές γιατροί περιγράφουν τη δραματική κατάσταση που υφίστανται οι συνάδελφοί τους.

«Συνάδελφοι αναγκάζονται να οδηγούν επί ώρες για να φτάσουν στην Ξάνθη και στην Δράμα, να παραλαμβάνουν 60 ασθενείς το ιστορικό των οποίων αγνοούν, να κάνουν επίσκεψη ως το βράδυ και ταυτόχρονα να καλούνται στο ΤΕΠ, αφού το νοσοκομείο εφημερεύει καθημερινά, για εξωτερικά περιστατικά. Την άλλη μέρα κατάκοποι και άυπνοι να επιστρέφουν στην Θεσσαλονίκη προσπαθώντας να μην τους πάρει ο ύπνος στο τιμόνι«, επισημαίνουν οι γιατροί περιγράφοντας με «μελανά χρώματα» την καθημερινότητα των συναδέλφων τους.

Η τραγική υποστελέχωση των νοσοκομείων Ξάνθης και Δράμας είναι πλήρης και αποκλειστική ευθύνη των υπουργών Υγείας των τελευταίων ετών, καθώς και της διοίκησης της 4 ης ΥΠΕ, σημειώνουν οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ.

«Για να συγκαλύψουν αυτές τις εγκληματικές ευθύνες, εξακολουθούν να εγκληματούν εκθέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο τόσο τους ασθενείς της Ξάνθης και της Δράμας, όσο και τους γιατρούς της Θεσσαλονίκης», καταλήγουν οι γιατροί.

«Η εμπειρία του «πάμε κι όπου βγει» είναι πρόσφατη και τραγική. Θα προλάβουμε την τραγωδία πριν συμβεί», αναφέρουν οι γιατροί.