Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: Αρχίζουν εμβολιασμοί για τη νόσο mpox

  • Ρούλα Τσουλέα
mpox
Θα λειτουργήσει εμβολιαστικό κέντρο από 1 Σεπτεμβρίου 2024. Η προσέλευση θα γίνεται με ραντεβού.

Εμβολιαστικό κέντρο για τη νόσο mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων) θα αρχίσει να λειτουργεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2024 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται κατόπιν αξιολόγησης από γιατρό στον χώρο της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου.

Το εμβολιαστικό κέντρο θα λειτουργεί κάθε Παρασκευή από τις 10.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι. Η προσέλευση θα γίνεται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού, το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν καλώντας στο 2551-352510 κάθε Τετάρτη (9.00 π.μ. έως 12.00).

Σε ποιους συνιστάται εμβολιασμός

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το εμβόλιο για τη νόσο mpox συνιστάται σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό που την προκαλεί και ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες υψηλού κινδύνου:

  • Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες, διεμφυλικά άτομα: Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου εάν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων (περισσότερους από 5 ευκαιριακούς συντρόφους) ή έχουν μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ένα τουλάχιστον) τους τελευταίους 3 μήνες.
  • Επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε χώρους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες).
  • Όσοι έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου, σε διάστημα 4 έως και 14 ημερών μετά από την έκθεση, εφόσον δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα, ανεξαρτήτως φύλου.
  • Όσοι έχουν συχνή και στενή επαφή με τις προαναφερθείσες κατηγορίες.

Μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, ιδιαιτέρως σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο να δηλώνεται η συγκεκριμένη ομάδα στην οποία ανήκουν οι ενδιαφερόμενοι όταν προσέρχονται για εμβολιασμό.

Φωτογραφία: iStock