Iatropedia

Νοσοκομείο Άρτας: Έκλεισε η ΜΕΘ λόγω έλλειψης εντατικολόγων – Λιγοστεύουν οι κλίνες σε όλη τη χώρα

Όπως αναφέρει ο κ.Γιαννάκος, το νοσοκομείο Άρτας εφημερεύει κάθε μέρα και η ΜΕΘ ήταν πάντα γεμάτη με ασθενείς και από άλλες περιοχές.

«Μεγάλο πλήγμα» χαρακτηρίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος, την αναστολή λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο νοσοκομείο Άρτας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με το κλείσιμο της ΜΕΘ των 7 κλίνων στο Νοσοκομείο Άρτας, σήμερα λειτουργούν 220 λιγότερες κλίνες από όσες λειτουργούσαν κατά την περίοδο κορύφωσης της Covid-19 στην χώρα μας.

«Όπως ενημερωθήκαμε από το Σωματείο Εργαζομένων χθές και επ αόριστον έκλεισε η ΜΕΘ του νοσοκομείου Άρτας 7 κλινών λόγω έλλειψης εντατικολόγων. Επί 3 χρόνια, 4 γιατροί κράταγαν ανοικτή την ΜΕΘ, μαζί με το λειψό μεν, αλλά άρτια εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό με άριστα θεραπευτικά αποτελέσματα. Οι δύο εντατικολόγοι έλαβαν μακροχρόνια αναρρωτική άδεια για σοβαρούς λόγους υγείας και από χθες έκλεισε η ΜΕΘ», λέει ο κ.Γιαννάκος.

«Το νοσοκομείο Άρτας εφημερεύει κάθε ημέρα και ήταν πάντα γεμάτη η ΜΕΘ με ασθενείς από τη περιοχή, την Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά. Τώρα είναι υποχρεωμένοι να διακομίζουν τους διασωληνωμένους ασθενείς με επισφάλεια όταν είναι αιμοδυναμικά ασταθείς και να αναστείλει σοβαρά νευροχειρουργικά και άλλα χειρουργεία αφού δεν υπάρχει ΜΕΘ για υποστήριξη», συνεχίζει.

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τον Υπουργό Υγείας να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να προσληφθούν άμεσα δύο εντατικολόγοι γιατροί επικουρικοί και να επαναλειτουργήσει η ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Άρτας.

Οι κλίνες ΜΕΘ συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας μας που αυξήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας μειώνονται με γρήγορο ρυθμό. «Με βεβαιότητα αν δεν ληφθούν μέτρα, θα επανέλθουμε στη κατάσταση της προ covid-19 εποχής των 450 κλινών από 1.070 που φθάσαμε να λειτουργούν στη κορύφωση της πανδημίας. Στις 1.070 κλίνες ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων προστέθηκαν ακόμη 200 κλίνες περίπου που νοικιάζαμε από τα ιδιωτικά νοσοκομεία και διαχειρίζονταν το ΕΚΕΠΥ», αναφέρει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Φέτος για πρώτη φορά δεν είχαμε επί ημέρες διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Έτσι που πάμε, όμως, θα το ξαναζήσουμε αυτό το θλιβερό γεγονός. Σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν 853 κλίνες ΜΕΘ. Ταυτόχρονα νοικιάζουμε 176 από ιδιωτικά νοσοκομεία, τις οποίες διαχειρίζεται το ΕΚΕΠΥ. Δηλαδή σήμερα λιγόστεψαν οι διαθέσιμες ΜΕΘ στα νοσοκομεία κατά 220 κλίνες. Σταδιακά έκλεισαν λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού», προσθέτει.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά:

«Αυτές είναι οι λύσεις προσέλκυσης στο ΕΣΥ και ανακοπής του μαζικού κύματος φυγής γιατρών, νοσηλευτών και άλλων υγειονομικών από το δημόσιο σύστημα υγείας», καταλήγει ο κ.Γιαννάκος

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI