Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν»: Ο διαγωνισμός «άγονος» αλλά η πορεία της μονάδας ανοδική
Κατάφεραν να κρατήσουν τους γιατρούς- ισχυρά χαρτιά, κατάφεραν το τελευταίο διάστημα μέχρι και να προσελκύσουν κάποιους ακόμα, προμηθεύτηκαν μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και νέο ξενοδοχειακό εξοπλισμό, πληρώνουν στην ώρα τους το προσωπικό, και κάνουν νέα «ανοίγματα» σε ασφαλιστικές εταιρίες…
Ο λόγος για την διοίκηση του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν»- τον πρόεδρο Γεράσιμο Τσιαπάρα και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Θέμο Χαραμή- που τα τελευταία δύο χρόνια υλοποιούν ένα έργο -μαμούθ πάνω στα αποκαϊδια της προηγούμενης κατάστασης που είχε σχεδόν απαξιώσει ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο- κόσμημα σε κομβικό σημείο της Αθήνας.
Η αλήθεια είναι ότι το νοσοκομείο αυτό δεν ήταν ποτέ στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όπως έχει πει κατά λάθος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Δεν τίθεται λοιπόν ούτε ζήτημα να «επιστρέψει» εκεί αφού ήταν και παραμένει ιδιωτικό.
Οι τιμές του ωστόσο, είναι σήμερα περί 30% φθηνότερες από αυτές που συναντά κάποιος σε άλλα ιδιωτικά νοσοκομεία. Και αξιοποιώντας το νέο εξοπλισμό και τις επαφές της Τράπεζας Πειραιώς με μεγάλους εργοδότες που ενδιαφέρονται για εταιρικά συμβόλαια, το business plan έχει κάθε λόγο να είναι αισιόδοξο και αναπτυξιακό!
Σε ερώτηση του Iatropedia μάλιστα για την περιοδικότητα στις πληρωμές προσωπικού και γιατρών, η απάντηση που πήραμε ήταν άκρως ενθαρρυντική καθώς το προσωπικό πληρώνεται κανονικά κάθε μήνα στην ώρα του, ενώ οι γιατροί -που σε άλλα ιδιωτικά θεραπευτήρια πρέπει να περιμένουν 1-1,5 έτος (!) για να πάρουν τα χρήματα που προέρχονται από ασφαλιστικά συμβόλαια,- στο «Ερρίκος Ντυνάν» τα παίρνουν στους 4 μήνες, δηλαδή 1 μήνα μετά την πληρωμή του νοσοκομείου από την εκάστοτε ασφαλιστική εταιρία.
Ας αναφέρουμε και κάποιους αριθμούς που δίνουν πληρέστερη εικόνα
Η “Ημιθέα” του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς έχει επενδύσει στο συγκεκριμένο νοσοκομείο συνολικά 200 εκατ. ευρώ.
Το νοσοκομείο διαθέτει 462 κλίνες από τα οποία λειτουργούν σήμερα τα 280. Σε αυτά νοσηλεύονται 140 – 150 ασθενείς σε μόνιμη βάση με αποτέλεσμα η πληρότητα να ξεπερνά σταθερά το 40% και να αγγίζει ενίοτε το 44%.
Απασχολεί 600 γιατρούς και 400 νοσηλευτές. Από την ίδρυσή του έχουν νοσηλευτεί 375.000 ασθενείς και έχουν πραγματοποιηθεί 173.000 χειρουργικές επεμβάσεις.
Να σημειώσουμε εδώ ότι ότι όταν η πληρότητα ενός ιδιωτικού νοσοκομείου αγγίζει το 45%, τότε ισοσκελίζονται τα έσοδα με τα έξοδα (breakeven).
Δεδομένου ότι τα λειτουργικά έξοδα είναι της τάξης των 45- 48 εκατ. ευρώ ετησίως, αντιλαμβανόμαστε ποια είναι και τα έσοδα.