Καρδιολόγοι Νοσοκομείου Καστοριάς: «Βοήθεια, σώστε μας, δεν αντέχουμε άλλο!»
Απουσία του υπουργού Υγείας, παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις, πραγματοποιήθηκε τελικά την περασμένη Κυριακή η έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας για τα προβλήματα του χώρου της Υγείας, με ιδιαίτερη μνεία στις ελλείψεις που υπάρχουν στο νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και στους τέσσερις νομούς της Περιφέρειας.Όταν ήρθε ωστόσο η σειρά της γιατρού Δέσποινας Κοζατσάνη, που είναι καρδιολόγος του Νοσοκομείου Καστοριάς και αντιπρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συγκεκριμένου νοσοκομείου να τοποθετηθεί ως εκπρόσωπος του Νοσοκομείου Καστοριάς , φάνηκε το μέγεθος του προβλήματος…
«Το Κέντρο Υγείας πολύ θα ήθελα να μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του για Πρωτοβάθμια Υγειονομική Φροντίδα είναι όμως δύσκολο διότι υπολείπεται σε ακτινολογικό εξοπλισμό οπότε παραπέμπει τους ασθενείς στο νοσοκομείο για εξετάσεις… Επειδή το ΠΕΔΥ λειτουργεί μέχρι το μεσημέρι όπως και τα αγροτικά ιατρεία, το Νοσοκομείο Καστοριάς δέχεται όλους του πολίτες του νομού 24 ώρες το 24ωρο…», είπε η κ. Κοζατσάνη και συνέχισε: «Απορούμε εξάλλου γιατί το ΕΚΑΒ δεν βρίσκεται στο χώρο του Κέντρου Υγείας αλλά στο χωριό Μανιάκι με αποτέλεσμα να χρειάζεται 40 λεπτά για να φτάσει στο Κέντρο Υγείας και να παραλάβει ένα περιστατικό για διακομιδή».
Και όχι μόνο αυτά, αλλά η καρδιολόγος αναφέρθηκε και σε ένα εν πολλοίς σκανδαλώδες θέμα που αφορά μια μεγάλη επένδυση του Δημοσίου που παραμένει ανεκμετάλλευτη: «Υπάρχει στο Δήμο Ορεστίδος, το Κέντρο Αποκατάστασης Χρονίων Παθήσεων, έχει πολύ καλή υλικοτεχνική υποδομή και στοίχισε 1 δις ευρώ. Τι μέλλει γενέσθαι ; Τι θα γίνει με αυτό το Κέντρο και πως μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε (έχει πισίνα, διαδρόμους…) που παραμένουν αχρησιμοποίητα όταν υπάρχουν τόσοι ασθενείς με ανάγκες αποκατάστασης», είπε η γιατρός και ξαναπέρασε στο φλέγον ζήτημα της δικής της κλινικής…
«Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι το ΤΕΠ του νοσοκομείου καθώς υπάρχει μόνο ένας ειδικευόμενος στην παθολογική ο οποίος εφημερεύει 10 ημέρες το μήνα και για τις υπόλοιπες ημέρες δεν υπάρχει άλλος. Μερικοί αγροτικοί καλύπτουν κάποιες μέρες αλλά είναι παιδιά που πήραν πριν από λίγους μήνες το πτυχίο της Ιατρικής και δεν μπορούν να βοηθήσουν πολύ…» είπε η καρδιολόγος και πέρασε στις λεπτομέρειες που την αφορούν:
«Είμαστε δύο διευθυντές, ο ένας άνω των 60 ετών ο οποίος αναγκάζεται 2 και 3 η ώρα τα μεσάνυχτα να γράψει ιστορικό, να εξετάσει τον ασθενή, να στείλει εργαστηριακά και να περιμένει επί ώρες για να δει αν θα του κάνει εισαγωγή ή όχι… Αν υπήρχε ένας γιατρός να κάνει την προετοιμασία, ο διευθυντής θα πήγαινε μόνο να δει τα αποτελέσματα των εξετάσεων και για την τελική απόφαση…
…Η καρδιολογική κλινική έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα του νοσοκομείου μας. Το υπόλοιπο νοσοκομείο τα βγάζει πέρα παρότι 1,5 χρόνο είμαστε χωρίς διοικητή. Σε εμάς όμως, ο επικουρικός δεν δέχτηκε την παράταση και ένας συνταξιοδοτήθηκε. Από 22 Δεκεμβρίου εφημερεύουμε οι δυο καρδιολόγοι συνεχώς, ούτε μία μέρα δεν έκλεισαν τα ΤΕΠ. Έχουμε εξαντληθεί! Προχθές ήμουν έτοιμη να βγω στα ραδιόφωνα να φωνάξω «βοήθεια, σώστε μας, δεν αντέχουμε άλλο». Αναρρωτική άδεια δεν μπορώ να πάρω, ημέρα ξεκούρασης δεν μπορώ να έχω, είμαι σε ανάρρωση από εφημερίες!»…
Τέλος η γιατρός στηλίτευσε την άρνηση των ιδιωτών καρδιολόγων του νομού να βοηθήσουν την καρδιολογική κλινική. «Δεν δέχονται ούτε με μπλοκάκι!» ανέφερε με παράπονο.